Rudel Obreja, reținut pentru 30 de zile: „E incredibil ce mi se întâmplă”. Fostul șef FRB, acuzat de trafic de influență
- RUDEL OBREJA a fost președintele Federației Române de Box până în noiembrie 2012, renunțând la funcție în urma insistențelor AIBA.
- Rudel Obreja a început cariera de sportiv la clubul Dinamo, în anul 1977. Prima competiție la care a participat și pe care a și câstigat-o a fost Cupa 16 februarie 1980. Câștigă în carieră 7 titluri de Campion Național al României, titlul de Vicecampion European la Atena în 1989 și medalia de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989. Participă în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles.
- În cariera sa, Rudel Obreja a disputat 230 de meciuri, câștigând 215. A reușit primul KO din istoria boxului amator cu cascÇŽ la JO din 1984.
UPDATE15:30 Judecătorii au decis să emită un mandat de reținere valabil pentru 30 de zile pe numele lui Rudel Obreja, anunță Mediafax. Decizia a fost luată miercuri de Tribunalul București, la propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Rudel Obreja este acuzat de trafic de influență după ce ar fi cerut un milion de euro de la o persoană judecată de instanța supremă, pentru a interveni în favoarea acesteia la judecători.
Acesta are posibilitatea să facă constestație la Curtea de Apel București.
UPDATE14:00 S-au terminat audierile lui Rudel Obreja, care au durat două ore și jumătate. Judecătoarea s-a retras să delibereze.
Conform primelor informații, Rudel Obreja nu a recunoscut niciuna dintre acuzațiile care i se aduc, acesta declarând în fața instanței că totul este o înscenare. În cazul în care judecătorii vor decide reținerea lui, acesta va primi un mandat de 30 de zile și nu de 29 cum era înainte, conform noului Cod Penal.
UPDATE11:30 Rudel Obreja a fost adus în cătușe în fața judecătorilor și așteaptă să vadă dacă mandatul de reținere va fi prelungit. Avocatul său a cerut 15 minute pentru a studia rechizitoriul și a discuta cu clientul său.
Decizia se va da în Cameră de Consiliu, ședința nefiind publică. Obreja părea îngândurat., a avut o discuție cu avocatul lui, transmițându-i în final: „E incredibil ce mi se întâmplă”.
Din câte se pare, cel care l-a denunțat este Sorin Ovidiu Vântu.
Rudel Obreja a fost reținut de DNA, pentru trafic de influență,. după ce ar fi cerut un milion de euro de la o persoană judecată de instanța supremă, pentru a interveni în favoarea acesteia la judecători.
DNA a anunțat că există date și probe din care rezultă că în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014 Obreja a pretins suma de 1 milion de euro. Fostul oficial al FRB a cerut să primească 200.000 de euro înainte de pronunțarea hotărârii și alți 800.000 după obținerea soluției favorabile.
Recursul din dosarul denunțătorului a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.
DNA mai precizează că procurorii i-au prezentat lui Obreja acuzațiile și l-au reținut, urmând ca acesta să fie dus la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă.
Rudel Obreja a fost în fața procurorilor anticorupție și în dosarul galei „Campion pentru România”, fiind audiat în legătură cu organizarea meciului în care Lucian Bute a boxat cu francezul Jean-Paul Mendy, în 2011.
Comunicatul DNA:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de OBREJA RUDEL, fără calitate specială (cunoscut ca fost președinte al Federației Române de Box) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
În cauză există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, suspectul Obreja Rudel a pretins de la un denunțător suma de 1.000.000 euro.
În schimbul sumei pretinse de 1.000.000 euro a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorilor din completul învestit cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât îi va determina să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunțător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii.
Suspectul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro să fie remisă înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența de 800.000 euro, după obținerea soluției favorabile.
Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susținut că persoanele pe lângă care își exercita influența i-au transmis denunțătorului, prin intermediar, că va obține cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a „noului cod” (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP și NCPP).
Recursul a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă.
Suspectului OBREJA RUDEL i s-au prezentat acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.
La data de 4 februarie 2014, procurorii au dispus reținerea lui OBREJA Rudel pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat judecătorului pentru drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se spune în comunicat.