Rutenii dau o mână de ajutor boxului românesc: premii pentru medaliații din 2014 și parteneriat cu Bogdan Juratoni
O minoritate din România, „integrată și nu separatistă”, cum susține președintele ei, fost pugilist și actual președinte de club, dă o mână de ajutor celor mai valoroși boxeri din țară. Mihai Lauruc, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, a premiat duminică, în numele comunității pe care o reprezintă, medaliații de anul acesta ai nobilei arte (fete și băieți) și a semnat un parteneriat de imagine cu Bogdan Juratoni, cel mai valoros boxer român. Rutenii sunt o veche ramură slavă prezentă în Europa Centrală și de Est (din Austria și până în Țările Baltice) încă din secolul V.
„Am practicat boxul, iubesc acest sport, sunt membru al Biroului federal al Federației Române de Box, am un club la Sighet care a produs pugiliști de mare valoare. Am decis să sprijin performanța, din box, șah și tenis de câmp, astfel încât să-i stimulez pe antrenori să pregătească sportivi care să ajungă la Jocurile Olimpice. Sunt un fiu de țăran rutean, provin dintr-o minoritate pașnică, integrată și nu separatistă și știu că sportul poate fi un liant între popoare”, a declarat Mihai Lauruc. Prezent la eveniment, președintele FRB, Leonard Doroftei, s-a ridicat în picioare pentru a le mulțumi lui Mihai Lauruc și celor pe care îi reprezintă: „Vreau să-i mulțumesc domnului antrenor Adrian Lăcătuș pentru șansa pe care ne-a oferit-o, vreau să salut decizia lui Bogdan Juratoni de a trece la profesioniști vreau să vă mulțumesc în picioare pentru că ajutați boxul, care trece printr-o perioadă grea”.
Lăcătuș: „Fetele știu să-și facă treaba mai bine”
Lista cu premieri a fost deschisă de sportivele medaliate la Europenele din luna mai, cele cinci fete antrenate de Adrian Lăcătuș: Steluța Duță (medalie de aur) 3.000 de lei, Florina Radu (argint) 2.000 de lei, Cristiana Stancu, Simona Sitar și Luminița Turcin (toate trei, bronz) 1.000 de lei. „Vă mulțumim pentru sprijin și sperăm ca după Campionatele Mondiale din Coreea de Sud să repetați gestul. Chiar dacă este un mediu pentru bărbați, fetele știu să-și facă treaba mai bine. Sper să nu se supere nimeni, dar acesta este adevărul în momentul de față”, a punctat antrenorul Adrian Lăcătuș.
A urmat constănțeanul Arsen Mustafa, medaliat cu argint la Mondialele de juniori. El a primit 2.000 de lei, iar antrenorul care l-a descoperit, Mihai Constantin, 1.000 de lei. Un ajutor consistent a mers spre lotul de juniori, reprezentat de antrenorul Robert Băeatu și de două dintre speranțele boxului românesc. Pentru o pregătire cât mai bună, Uniunea Rutenilor le-a oferit juniorilor 5.000 de lei.
Juratoni debutează la profesioniști peste o lună
Vicecampionul european Bogdan Juratoni a încheiat lista, el fiind vizat pentru un parteneriat legat de viitoarea sa carieră de boxer profesionist. Dinamovistul va debuta pe 1 noiembrie la APB, divizia de box profesionist a AIBA, iar debutul lui se va produce într-un meci disputat în Ucraina, contra lui Dmytro Mytrofanov. Juratoni a primit 5.000 de lei pentru a boxa având pe echipamentul de concurs sigla Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, al cărei simbol este un urs. „Ursul înseamnă putere, sperăm să-i dea putere lui Bogdan. Va fi un parteniat de lungă durată, cu prime pentru victorie și pentru titlul mondial”, a mai spus Mihai Lauruc. „Orice ajutor este important în drumul meu spre Jocurile Olimpice. Acum mă pot califica atât prin APB, cât și prin boxul amator, unde voi avea în continuare permisiunea să boxez. Până în ianuarie 2015 voi avea patru meciuri. Dacă voi câștiga trei, al patrulea va fi pentru titlul mondial APB la mijlocie. Primii doi clasați vor avea biletele pentru Rio”, a declarat Bogdan Juratoni. În 2013, după argintul de la Europene, Juratoni a fost premiat de Uniunea Rutenilor cu 25.000 de lei.
Foto: Gheorghe Flușter