Incidentul care l-a dus în fața justiției s-a produs în 1966, când s-a trezit în noapte pentru a stinge un incendiu iscat la casa patronului său. Dintre ruinele fumegânde au fost însă recuperate doar trupurile neînsuflețite ale membrilor întregii familii, doi adulți și doi copii, toți înjunghiați. Din casă lipseau și 200.000 de yeni (aproximativ 2000 de dolari, la cursul actual). Reținut ca principal suspect, Hakamada a fost interogat timp de 264 de ore, timp de 23 de zile în care a fost torturat psihic și i s-a interzis accesul la toaletă. Într-un sfârșit, a cedat și a mărturisit o crimă care nu-i aparținea.
Chiar dacă și-a retras declarațiile ulterior în fața judecătorilor și în ciuda probelor neconcludente ale procuraturii (o pijama găsită la 14 luni de la crimă într-un tomberon, pe care erau câteva picături de sânge), Hakamada a fost condamnat la pedeapsa capitală în septembrie 1968. De atunci a rămas în celula morții, fără ca execuția să aibă loc pentru că Ministerul Justiției nu a semnat niciodată actul fatal, având rezerve vizavi de corectitudinea modului cum a decurs întregul proces.
A intrat în Cartea Recordurilor
După ani întregi în care încercat să-și dovedească nevinovăția, fiind susținut de mulți foști mari boxeri ai lumii și de organizații pugilistice de renume, Hakamada a văzut luminița speranței după ce prin tehnici moderne au putut fi prelevate probe ADN de pe urmele de sânge găsite pe pijamaua din 1966. Știința a fost cea care l-a salvat, iar justiția l-a eliberat pe 27 martie. În vârstă de 78 de ani, afectat psihic de anii petrecuți în solitudine (condamnații din „celula morții” își petrec zilele în izolare totală), Hakamada a putut după 48 de ani de la momentul reținerii sale să-și reîmbrățișeze sora. Iwao Hakamada este înregistrat în Cartea Recordurilor drept condamnatul care a stat petrecut cel mai mult timp în „celula morții”.
Printre cei care au salutat eliberarea sa și l-au susținut în tot acest timp s-au aflat campionul mondial Vitaly Klitschko, dar și americanul Rubin „Hurricane” Carter, el însuși victima unei erori judiciare asemănătoare. Carter a petrecut aproape 20 de ani în închisoare, pentru o crimă pe care nu a comis-o. „Lumea boxului celebrează dreptatea în Japonia – Iwao Hakamada este liber”, a postat organizația profesionistă WBC pe siteul propriu, imediat după eliberarea fostului boxer de categorie pană.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER