Timpul lui Bute: „M-aș bate cu toți, dar nu știu dacă și ei mă vor pe mine!** Lui Froch vreau să-i închid gura aia mare”
Cel mai valoros pugilist român a revenit ieri în țară pentru o scurtă pauză. Discursul campionului mondial IBF, la fel ca și viața sau cariera sa, poartă amprenta timpului: totul e măsurat
Știți cum se măsoară viața unui campion mondial? În diviziuni de timp. Totul e măsurat, planificat, organizat. Discursul lui Lucian Bute la sosirea în țară, la șase zile după victoria la puncte în fața jamaicanului Glen Johnson, este elocvent.
Îmbrăcat casual, în blugi și cu o vestă Burberry. Accesoriu de lux: centura de campion mondial. Așa s-a prezentat Lucian Bute la salonul oficial al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Companioni: președintele FRB, Rudel Obreja, viitorul naș, Emanuel Savin, și tatăl său, Ștefan. Discret, undeva în spate, s-a strecurat prin mulțime prietena lui Lucian, Elena.
Mister KO și-a apărat pentru a noua oară centura de campion mondial IBF la supermijlocie și nici măcar acum fața lui nu poartă urmele războiului din ring. Dacă nu ar fi pumnul stâng, încă umflat după accidentarea din repriza a patra („am simțit că m-a curentat până în creștet”, spune el) nici nu ai fi zis că a trecut prin 12 reprize de box. Începe apoi să vorbească și să răspundă întrebărilor. Invariabil, printre cuvintele sale s-au regăsit particule de timp.
ANI. „Mai vreau să boxez încă doi-trei ani la această categorie, unde mai am câteva lucruri de rezolvat, după care voi urca la semigrea. Pe 17 decembrie voi fi prezent la finala Super Six și sper ca învingătorul să accepte să lupte cu mine. Mi-e greu să cred că, în cazul în care va învinge, Andre Ward va accepta să boxeze în primăvară împotriva mea. Eu aș vrea să învingă Froch, pentru că vreau să-i închid gura aia mare”.
LUNI. „Este greu din punct de vedere psihic și fizic să faci trei meciuri într-un an pentru că te pregătești trei luni pentru fiecare. Nu este ușor să stai două luni în cantonamente și să faci două antrenamente pe zi, de șase ori pe săptămână. Nu știu dacă anul viitor vor fi tot trei meciuri. Rămâne să stabilesc tot cu Interbox-ul”, a spus Bute.
SĂ‚PTĂ‚MÂNI. „În 2010 am avut trei meciuri. Știți câtă vacanță am avut între acestea? Maximum două-trei săptămâni, și nici acelea nu pot fi numite vacanță”, a punctat Lucian. Trei săptămâni va sta și acum în România, timp în care va merge la casa părintească de la Pechea, unde e așteptat cu sarmale și alte preparate tradiționale.
MINUTE. „În 2008, în ultimul minut al primului meci cu Andrade am făcut o mare greșeală, care era să mă coste cariera. Puteam să forțez și acum cu Johnson, dar pentru ce să risc? Eu îmi câștigasem toate reprizele de până atunci. Nu era ultimul meci pe care voiam să-l fac. Vreau să am grijă de familia mea, nu să vorbesc singur pe stradă”, a explicat Mister KO.
SECUNDE. „Spune în 30 de secunde numele celor zece adversari pe care i-ai bătut în meciurile de titlu mondial”, a fost rugat Lucian. Bute a zâmbit și a avut nevoie de numai 20 de secunde pentru a-i înșira pe toți. „Dacă mă lăsați 60 de secunde, vi-i spun pe toți cei 30 bătuți în carieră”.
Bătaie pe mănușile lui Bute: Iași sau București?
Mănușile cu care Lucian Bute l-a învins pe francezul Mendy prin KO în repriza a patra au fost scoase la licitație, banii rezultați urmând să fie donați clubului de box de la Pechea. Până ieri, cea mai mare sumă oferită fusese 8.300 de euro, în spatele acesteia aflându-se un om de afaceri din Iași, o cunoștință a fostului vicepreședinte al FR de Box, Vasile Câtea. „Nu am licitat eu, dar îl știu pe cel care s-a implicat”, a spus Câtea. Ieri, patronul Merkur Casino, Sorin Florea, a anunțat că va plusa până la 10.000 de euro pentru mănușile campionului. „Mă bucur. Le mulțumesc oamenilor care au licitat. Sper să fie cât mai mulți bani pentru a reface sala de la Pechea. Acești copii au nevoie să fie motivați. Până acum s-a strâns o sumă frumoasă”, a spus Bute.