Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a dispus de sume de bani pe care nu le-a avut anterior încheiereii contractului pentru promovarea „Galei Bute”, arată Tribunalul București, în motivarea deciziei de arestare a fostului sportiv.
„Tribunalul constată că în ceea ce-l privește pe inculpatul Rudel Obreja sunt probe rezultate atât din declarațiile celorlalți coinculpați, dar și din declarațiile martorilor audiați în faza de urmărire penală din care rezultă suspiciuni rezonabile că acest inculpat a fost beneficiarul final al sumelor de bani transferate de la SC T.C.SA (SC Termogaz Company SA – n.r.) , sume de bani decare inculpatul Rudel Obreja nu a dispus anterior încheierii contractului pentru promovarea galei sportive organizate în februarie 2012”, conform motivării instanței.
Astfel, firma Termogaz Company SA a folosit aceste sume de bani pentru achitarea dobânzilor la creditul acordat pentru a fi organizată „Gala Bute” și de asemenea pentru a constitui mai multe depozite bancare. S-a urmărit ca după desființarea acestor depozite să fi restituit integral împrumutul bancar, spun magistrații.
„În ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală și spălare de bani pentru care se propune arestarea preventivă a inculpatului, rezultă cu certitudine că relațiile așa zis comerciale dintre SC E C SRL și SC B SRL derulate în octombrie 2011 au fost în realitate înregistrări de cheltuieli fictive în contabilitate pentru ca apoi, sumele de bani să fie retrase în numerar și restituite beneficiarului serviciilor în schimbul unui comision”, potrivit motivării instanței.
Tribunalul mai reține faptul că infracțiunile de corupție și cele asimilate celor de corupție dar și infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani sunt infracțiuni cu un grad de pericol social ridicat și creează pericol pentru ordinea publică, precum și faptul că Rudel Obreja se află deja sub control judiciar într-un alt dosar. Astfel, conchid judecătorii Tribunalului Capitalei, singura măsură preventivă ce poate fi luată față de Obreja este aceea a arestării preventive.
Tribunalul București a decis, în 5 februarie, arestarea preventivă a fostului președinte al Federației Române de Box, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzat de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu.
Decizia a fost contestată de Rudel Obreja la Curtea de Apel București, aceasta urmând să se judece vineri.
În dosarul „Gala Bute”, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță, este și el arestat. Fostul consilier al Elenei Udrea Ștefan Lungu și fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetați în arest la domiciliu.
În aceeași speță este implicată și Elena Udrea, în prezent ea fiind arestată în dosarul „Microsoft”. În dosarul „Gala Bute”, DNA o acuză pe Udrea de abuz în serviciu, cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.
Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton. Senatorii au aprobat, joi, cu 77 de voturi „pentru” și 52 voturi „împotrivă”, solicitarea parchetului de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PSD Ion Ariton.
În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.
În decembrie 2013, procurorul-șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER