Tricolorul, doar pe tricou!** Cei 8 sportivi români care vor boxa la Baku o vor face sub numele și steagul AIBA
Războiul dintre Rudel Obreja și federația internațională a boxului amator (AIBA) nu va face până la urmă victime colaterale în rândul lotului olimpic. În urma unei corespondențe purtate între COSR și mai marii forului internațional, pugiliștii au fost acceptați oficial la competiția supremă de la Baku (26 septembrie – 10 octombrie).
Vestea a sosit ieri-dimineață la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, iar primii care au răsuflat ușurați au fost cei opt boxeri din lot care se antrenau de zile bune la Bascov pentru plecarea la Mondiale. „De la început i-am pregătit psihic, ca și cum am fi mers la Mondiale. Era păcat, băieții au muncit extraordinar”, a declarat antrenorul Valentin Vrânceanu.
În documentul sosit de la forul internațional se precizează că pugiliștii români vor boxa sub numele și steagul AIBA la competiția din Azerbaidjan, iar delegația va fi condusă de un reprezentant al COSR. „E ultima concesie pe care o facem. Pentru celelalte competiții AIBA, inclusiv turneul continental de calificare la Olimpiadă, nu se va mai face nicio excepție până când o nouă federație națională se va constitui în România”, se subliniază în comunicat. La insistențele COSR, AIBA a acceptat un singur însemn național pe echipamentul pugiliștilor noștri: boxerii pot purta tricolorul pe maioul de concurs.
Trandafir: „Meritul lui Morariu”
Obreja: „Le-a fost frică”
În boxul românesc, vestea a fost interpretată în funcție de tabăra în care se află fiecare. „Este doar meritul domnului Octavian Morariu. Eu țin să-i mulțumesc pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a-i ajuta pe sportivi. Și AIBA a dat dovadă de înțelegere”, a declarat vicepreședintele Fănel Trandafir, liderul contestatarilor. Președintele Rudel Obreja a pus însă decizia pe teama unor consecințe catastrofale pentru AIBA. „Am știut că asta o să se întâmple, pentru că AIBA practică un șantaj ordinar cu mine. Ei au decis ca sportivii români să participe sub steagul AIBA pentru că i-am amenințat că îi dau în judecată. Acum spun că fac ei o concesie, dar au făcut-o de frică. Joi au spus la TAS că nu este de competența tribunalului să ia o decizie, pentru că hotărârea de dezafiliere nu este definitivă, că aceasta trebuie ratificată la congres. Dacă nu e definitivă, atunci de ce le interzic sportivilor români să participe la Mondiale?”, a tunat Obreja.
Președintele FRB nu s-a lăsat până nu a trimis săgeți și către contestatarii săi: „Acum să-i văd eu ce mai zic pe toți cei care spuneau că Obreja lasă România fără boxeri la Olimpiadă! M-au lăsat toți singur, România nu a făcut nimic să mă ajute! ANST și COSR s-au grăbit să taie finanțările la federație”.
La CM obțin calificarea la Olimpiada de la Londra primii zece boxeri clasați la categoriile 49, 52, 56, 60, 64, 69, 75, 81 kg, precum și primii șase de la categoriile 91 și +91 kg
Boxerii vor decola pe 22 septembrie spre Baku, însoțiți de antrenorii Valentin Vrânceanu și Napoleon Gheorghe. Delegația va fi condusă de Dragoș Tătaru, de la COSR
BOXERII DE LA MONDIALE
49 kg: Ștefan Cașlarov (CSM 2010 Bacău)
56 kg: Răzvan Andreiana (foto, Dinamo)
60 kg: Dragoș Marin (CSM Gladiatorul Iași)
64 kg: Daniel Bădulescu (Dinamo)
69 kg: Ionuț Gheorghe (Farul Constanța)
75 kg: Bogdan Juratoni (Dinamo)
81 kg: Georginel Hău (Tr. Severin – Dinamo)
+91 kg: Mihai Nistor (CSM 2010 Bacău)