Lucian Bute (30 de ani) afișează aceeași încredere pe care am văzut-o la meciul doi cu Andrade. Știe că pregătirea a decurs perfect, știe că argumentele lui sunt complete și mult mai solide decât cele ale columbianului Edison Miranda, adversarul lui din meciul de sâmbătă noapte (duminică dimineață, ora 5:00 la București). Campionul mondial IBF la supermijlocie își apără pentru a cincea oară centura, iar înaintea meciului de la Montreal a dezvăluit un secret păstrat încă dinaintea primului meci cu Andrade. Secretul acelui final controversat.
Lucian, echipa ta susține că este prima oară în ultimii ani când te pregătești fără să ai o durere majoră… Așa este, nu au fost probleme grave. A mai existat o întindere, o contuzie, vreun traumatism tratat cu gheață, pentru că totuși vorbim de box. Dar nu am mai avut probleme cu genunchiul, cu mâna. Iar la starea mea de bine a contribuit și cantonamentul de la Miami.
Liniștea de acolo? Liniștea, soarele, apa, faptul că am mâncat și am dormit la ore fixe, după un program plat, dar ideal pentru un sportiv. Corpul s-a recuperat astfel mult mai ușor. La Montreal era mereu ceva de făcut. Suna telefonul, trebuia să fac tot felul de drumuri, săream peste mese, iar a doua zi nu mai aveam aceeași vlagă.
Faptul că te antrenezi atât de intens, nu duce la creșterea masei tale musculare? Nu există posibilitatea ca în timp să nu mai poți să faci supermijlocie? Nu, pentru că nu fac forță precum culturiștii. Antrenamentele fizice se bazează pe circuite care îmi cresc forța de lovire. Sigur că în ultimul timp mi-a crescut masa musculară, dar am pierdut din grăsimi.
„Au vrut să amâne meciul”
Ce a fost la primul meci cu Andrade? Ultima repriză ai stat la bătaie și era să pierzi… Am rămas în fața lui pe un fond de epuizare fizică. N-am spus niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat atunci, pentru că nu voiam să fiu acuzat că îmi caut scuze…
Ce s-a întâmplat de fapt? La sfârșitul lunii august am întrerupt pregătirea pentru meciul cu Andrade și am plecat în România, la nunta surorii mele mai mici. Asta m-a dat din start peste cap. Oboseală, avioane, fus orar și o altă alimentație. În maximum o săptămână de la reintrarea în program, toate acestea se recuperează… Nu a fost doar asta. Când am ajuns la Montreal am făcut indigestie. Nu mai eram bun de nimic. Slăbeam fără să fac nimic.Ajunsesem la 78 de kilograme, în timp ce eu aveam în perioada respectivă de pregătire, în mod normal, 82-83 de kilograme. Eram vlăguit, luam lovituri la sparring. Am luat trei zile de pauză, timp în care mi-am făcut toate analizele. Mi-au găsit un virus la stomac, luat în perioada când am fost în România.
A existat riscul de a fi amânat meciul? Doctorul care m-a consultat i-a sugerat asta lui Stephane Larouche. Am refuzat însă eu. Am spus că voi boxa așa, pentru că erau mai mulți factori în joc. În primul rând, nu voiam să apar neserios în fața celor de la Showtime, care au produs primul meci cu Andrade. Apoi, îl văzusem pe Librado, știam că pot să-l bat chiar și așa. Pe lângă zilele pierdute, mi-am mai luat o săptămână de pauză, în care am făcut acupunctură.
Miranda e imprevizibil
Edison Miranda? Este un boxer imprevizibil, cu o lovitură de dreapta ucigătoare, de KO. Poate să piardă șapte-opt reprize, dar să închidă meciul cu o lovitură. De aceea, trebuie să fiu prudent pe parcusul tuturor celor 12 reprize.
Te gândești la 12 runde… Eu mereu mă pregătesc fizic și psihic pentru un meci lung, de 12 reprize. Nu ai de unde să știi niciodată cât durează un meci, așa că trebuie să fii pregătit pentru o seară lungă și dură.¢
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER