Crescută la un centru de plasament, aruncată în stradă la 18 ani și bătută cu bâta, Steluța Duță mai are nevoie de 10.000 de dolari pentru a-și cumpăra garsoniera în care locuiește. Calificarea la Olimpiadă i-ar îndeplini dorința care i-a bântuit copilăria nefericită
Opt „boxerițe” din România pleacă mâine spre orașul chinez Qinhuangdao, unde vor avea loc, între 9 și 20 mai, Mondialele de senioare. Pentru trei dintre ele, competiția din Asia poate fi poarta spre JO de la Londra (boxul feminin are numai trei categorii olimpice). Între acestea se află și Steluța Duță (51 kg), o sportivă cu o poveste teribilă de viață.
„Am fost bătută cu bâta, credeți că mai îmi este frică de pumni?”. Deși spuse pe un ton liniștit și cu un zâmbet cald, cuvintele te înfioară. Steluța Duță (30 de ani), multiplă campioană europeană și vicecampioană mondială, visează la clipa în care boxul o va ajuta să-și cumpere casa pe care n-a avut-o în copilărie. Una nefericită, marcată de abandonul părinților, de viața dură din centrul de plasament Buzău, dar mai ales de cei doi ani „homeless” după ce a fost aruncată în stradă la 18 ani.
Calificarea la Olimpiada de la Londra ar putea să-i împlinească dorința. „Am strâns și eu ceva bani, dar mai am nevoie de vreo 10.000 de dolari. Am primit la Buzău o garsonieră ANL și doresc din tot sufletul să o cumpăr”, spune Steluța.
Carte despre viața ei
Anii de box au întărit-o și i-au dat puterea să privească înapoi cu detașare. Acesta a fost și motivul pentru care a acceptat să-și povestească o parte din viață în cartea care a apărut recent despre ea. Se numește „Roboțelul de aur” și a fost scrisă de Constantin Voicilaș, antrenorul care a descoperit-o și i-a fost ca un tată adevărat la Buzău. „Eu am vrut să apară tot, dar au mai fost pasaje pe care maistrul Voicilaș le-a scos, ca să mă protejeze. Vreau să știe toată lumea de unde am plecat și cât de greu mi-a fost. Nu mi-e rușine cu nimic”, mărturisește Stela.
Povestea este impresionantă: întâlnirea cu părinții care au abandonat-o, nopțile dormite pe câmp sau prin scări de bloc, prietenii care au trădat-o. Și o întâmplare nescrisă, dar povestită pentru ProSport: „Când eram în centru, un coleg mi-a dat cu un bolovan peste picior, de mi-a dislocat genunchiul. La cabinet, mi s-a făcut o injecție care mi-a atins un nerv, și mulți ani după aceea n-am putut alerga bine. Duceam piciorul într-o parte. Și acum mai am probleme”.
Concurență mare la categoriile olimpice
Steluța este dublă campioană europeană și vicecampioană mondială la 48 de kilograme, dar în China a urcat la 51 kg. „Nu sunt singura. Toate sportivele de valoare au urcat sau coborât astfel încât să încerce calificarea la Olimpiadă. La 51 vor veni patru campioane mondiale, de la 48 până la 57 de kilograme. De aceea, competiția va fi foarte dură la cele trei categorii olimpice”, povestește ea.
La Olimpiadă se vor califica sfertfinalistele de la 51 kg, 60 kg și 75 kg, adică primele opt. „Sunt bine pregătită, mai bine ca niciodată. Sper să am și puțin noroc”, mai spune ea.
„Dacă voi avea bani, am să le cumpăr fraților mei o casă la țară. Am un frate geamăn care muncește de dimineață până seara, deși are unele probleme medicale”, Steluța Duță, vicecampioană mondială la box
Mihaela Lăcătuș, lovituri de manual
Pe lângă Steluța Duță, antrenorul lotului feminin, Adrian Lăcătuș, mai mizează pe încă două sportive, la fel de titrate. Prima este chiar soția lui, Mihaela Lăcătuș (foto mic, 31 de ani), prima campioană mondială (2005) a boxului feminin amator românesc. După o pauză de cinci ani, timp în care a născut o fetiță superbă, Mihaela s-a reapucat de box, cu gândul de a se califica la Londra. Cum categoria la care a strălucit, 54 kg, nu e una olimpică, a avut de ales între a coborî la 51 kg sau a urca la 60 kg. A încercat să slăbească, dar corpul a trădat-o. „Din punct de vedere tehnic nu-mi fac probleme. Are lovituri de manual, nu dă nimeni dreapta ca ea”, spune antrenorul Lăcătuș, cel de numele căruia se leagă cele mai mari performanțe ale boxului feminin amator românesc.
A doua aspirantă olimpică este Luminița Turcin (75 kg), campioană europeană în 2009, dar la o categorie superioară (81 kg). Sportiva din Slatina, în vârstă de 27 de ani, este ca un buldog în ring: lovește tare și pune permanent presiune pe adversare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER