Ion Panțuru, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble (1968) în proba de bob două persoane, a decedat la vârsta de 81 de ani. Împreună cu frânarul Nicolae Neague, Ioan Panțuru a adus României singura medalie de până acum în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă.
Vestea a fost dată de Dragoș Panaitescu, fost coleg al lui Ion Panțuru, care în urmă cu aproximativ o oră a postat pe pagina personală de Facebook următorul mesaj:
Vestea i-a luat prin suprindere și pe șefii Federației Române de Bob și Sanie, care s-au aflat în acest weekend la Vatra Dornei, unde a avut loc o etapă de Cupă Mondială la sanie. „Știam că avea probleme medicale, dar acum am aflat de la d-voastră despre această veste tristă. Dumnezeu să-l odihnească!”
Ion Panțuru, născut la 11 septembrie 1934, la Comarnic, județul Prahova, a mai obținut la Grenoble 1968 un loc patru la bob patru persoane, având în palmares și un loc cinci la Jocurile Olimpice de la Saporro (1972) la bob două persoane. Panțuru are în palmares, tot la bob două persoane, și o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 1969 (Lake Placid) și una de bronz la ediția mondialelor din 1973 (Lake Placid), ambele alături de Dumitru Focșeneanu. De asemenea, la Campionatele Europene are în palmares două medalii de aur la bob patru persoane (1967 și 1971), două de argint la bob două persoane (1969) și bob patru persoane (1969), dar și un bronz în 1970 la bob patru persoane. Ion Panțuru a fost onorat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, primind medalia națională „Pentru Merit” clasa a II-a.
În urmă cu ceva timp, ProSport scria despre o poveste uluitoare, care l-a avut în prim plan pe Nicolae Panțuru.
În 1969, la revenirea de la Campionatele Mondiale de la Lake Placid, Ion Panțuru rătăcea în drumul spre „Aeroportul John Fitzgerald Kennedy” o sacoșă în care se afla, pe lângă câteva suveniruri, și medalia de argint pe care tocmai o cucerise împreună cu colegul său, Dumitru Focșeneanu, în proba de bob – două persoane. După 40 de ani, trofeul a fost găsit, din întâmplare, la Tulsa (Oklahoma, SUA), de o familie care făcea curat în garaj. Joanna și Donnie Oakes s-au gândit că medalia este una importantă și au luat legătura cu un post local, care a prezentat întreaga poveste. „Proprietarul garajului ar fi luat în 1969 în mașină un autostopist, care la coborâre a uitat sacoșa cu trofee pe bancheta din spate. Așa au ajuns probabil în cutia din garaj. Acum încercăm să dăm de proprietarul lor de drept”, au declarat cei doi pentru News Channel 8, care după câteva cercetări a descoperit că trofeele aparțineau românilor Ion Panțuru și Dumitru Focșeneanu.
Vestea înapoierii medaliei l-a luat prin surprindere pe omul care nu spera să o mai revadă vreodată. „Am plecat de la hotel atunci și mi s-a zis să iau medaliile cu mine. Numai că trebuia să mai iau un cadou soției mele, așa că le-am lăsat unui coleg să aibă grijă de ele și să mi le aducă la aeroport. În avion, i-am cerut să aducă bagajul și atunci am realizat că fuseseră uitate de colegul respectiv în autobuz. Am trimis faxuri, dar în zadar. Medaliile nu au mai fost de găsit, dar tare mult îmi doresc să le am din nou”, și-a amintit Ion Panțuru.
Copertă a revistei Sport din ianuarie 1972, cu boberii Ion Panțuru, Ion Zangor, Dumitru Pascu și Dumitru Focșăneanu (de la stânga la dreapta), prezenți la JO Sapporo
Omagiu adus de Federația Română de Bob și Sanie marelui bobeur Ion Panțuru
„Federația Română de Bob și Sanie își exprimă regretul pentru trecerea în neființă a lui Ion Panțuru, considerat emblema bobului românesc.
Ion Panțuru este singurul român medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Iarnă, desfășurate în anul 1968 la Grenoble. A concurat la bobul de două persoane împreună cu frânarul Nicolae Neagoe, iar performanța lor nu a mai fost egalată până în prezent. Ion Panțuru a făcut parte și din echipa de bob patru persoane a României care s-a clasat pe locul 10 la Jocurile Olimpice de la Sapporo din anul 1972. Împreună cu frânarul Dumitru Focșeneanu, a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial din 1969 și medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1973. În cariera de antrenor, care a urmat activității de sportiv, Ion Panțuru a format mai multe generații de sportivi valoroși în bobul românesc. A fost declarat Maestru Emerit al Sportului și numit cetățean de onoare în trei orașe de pe Valea Prahovei, în Comarnic, Sinaia și Bușteni.
Ion Panțuru a încetat din viață duminica, 17 ianuarie, la vârsta de 82 de ani. Federația Română de Bob și Sanie transmite condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut. Să îndreptăm cu toții o rugăciune pentru odihna veșnică a celui care a fost un sportiv valoros și un om de onoare. Dumnezeu sa îl odihnească!„, se arată într-un comunicat emis de FRBS.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER