Cea de-a patra ediție a concursului de patinaj exclusiv recreațional și pentru adulți Bucharest Open s-a desfășurat anul acesta virtual. Sub deviza #wearebackstronger, peste 200 de participanți, cu vârste între 4 și 72 de ani, din 18 țări, s-au întrecut în acest weekend online.
Competiția s-a desfășurat pe parcursul a două zile, datorită numărului mare de participanți. Arbitrii din România, SUA, Macao, Africa de Sud, Turcia, Germania, Italia au urmărit programele de concurs, unde patinatorii au fost împărțiti pe categorii de vârstă.
Participanții s-au întrecut în probe tehnice, unde și-au arătat măiestria la pași, sărituri și piruete.
Nu a lipsit elementul spectacolului la proba de show-skating sau ansamblu, cu programe din „Maleficient”, „Grease”, „Hairspray” sau „Joker”.
David Cipolleschi, fost dansator și coregraf al unor artiști precum Kylie Minogue, Amy Winehouse sau Ricky Martin a fost unul dintre jurați la proba show skating și s-a asigurat că partea de entertainnment este respectată.
“După aproape două sezoane grele, cu incertitudini și restricții, patinoare închise și competiții anulate, am considerat că un concurs virtual este o oportunitate de a merge mai departe.
Așa că am creat o platformă care să ne permită să putem primi înscrieri de la cluburi din toată lumea.
Scopul nostru a fost să permitem patinatorilor să-și prezinte programele de concurs online, în fața unui juriu de arbitrii, să-și regăsească motivația în aceste vremuri dificile și să fie răsplătiți pentru performanța lor”, spune Andreea Țuligă, organizator Bucharest Open.
Peste 200 de patinatori din 18 țări au dat curs acestei inițiative: România, Ungaria, Austria, Italia, Elveția, Luxemburg, Spania, Portugalia, Suedia, SUA, Canada, Australia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Iran, Indonezia și Japonia.
Noutatea concursului o constituie participarea pentru prima oară la un concurs de patinaj a unei echipe din Iran. Nika Esmaeilzadeh (15 ani) și Mahmoud Nikpour (28 ani) s-au detașat de concurenți cu un nivel tehnic ridicat:
„Este prima noastră participare, pentru că până acum 8 luni nu am avut un patinoar unde să ne antrenăm. Sunt emoționată, dar și foarte fericită că am avut șansa să concurez la Bucharest Open”, spune Nika.
Nu s-a lăsat mai prejos nici echipa națională a Kuweitului, unde pe lângă programe tehnice bune, concurenții au făcut spectacol la proba de show-skating, cu coregrafii inedite.
„A fost o experiență fantastică având în vedere circumstanțele pandemiei și inabilitatea noastră de a călători. Sperăm ca anul viitor să putem veni în România și să concurăm la Bucharest Open de pe patinoarul gazdă”, speră Khaireyah Alekanderi una dintre concurente.
„Fără îndoială surpriza acestui concurs a fost să vedem patinatori cu un patinaj foarte bun din țări precum Iran, Kuweit, Indonezia sau Egipt, unde patinajul nu este un sport popular.
La fel de surprinzător a fost să vedem și prezența a numeroși adulți din Canada, SUA, Australia, Spania, Portugalia sau Austria. Pasiunea lor pentru acest sport, la peste 50 de ani, ne bucură enorm”, adaugă Andreea Țuligă.
Alexandra Duarte (49 ani) o patinatoare din Portugalia a călătorit aproape 700 de kilometri până la Madrid, în Spania, pentru a se putea antrena și a participa la Bucharest Open.
Pentru că granița cu Spania era închisă, a avut nevoie de un document de la Federația sporturilor de iarnă din Portugalia. A făcut această excursie în trei weekenduri consecutive, a dormit și a mâncat în mașină pentru că era prea scump să meargă la hotel.
Cea mai vârstincă participantă, Diane Cote-Fregeau (72 ani), din Canada, i-a impresionat pe jurați la proba de show-skating. Deși a suferit o intervenție de înlocuire de șold, concurenta a prezentat un program bun, cu o coregrafie îndrăzneață.
Bucharest Open este singurul concurs de patinaj recreațional din România. În doar patru ediții (2017-2019, 2021), acesta a reușit să devină un reper în patinajul artistic și să crească de 8 ori ca număr de participanți, fiind o inițiativă privată a clubului ACS Skating A 2 Z.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER