Camelia Potec, șefa FR de Natație: „Mă confrunt cu foarte multe probleme!”

  •  Camelia Potec subliniază faptul că mai multe cluburi din țară se plâng că întâmpină dificultăți în a-și exercita activitatea
  •   Șefa FR de Natație a fost singura candidată la alegerile din noiembrie, primind votul a tuturor membrilor votanți
  •   Brăileanca spune că a pregătit terenul pentru a ataca următoarele competiții internaționale.  
  •   Potec este ultima campioană olimpică a natației românești, performanță obținută la Olimpiada de la Atena (2004)

 

 

Știu că o problemă esențială a natației românești se răsfrângea asupra cluburilor care te-au votat. Ce s-a schimbat în această privință de când ai venit la șefia federației?

Bineînțeles că eu încerc să să am o relație cât mai bună cu cluburile, să-i ajutăm pe oamenii din cadrul lor cu ce putem, însă știm foarte bine că 50% dintre cele afiliate la federație aparțin de minister, iar celelalte 50% sunt private. În aceste condiții este destul de greu ca noi să le ajutăm. Într-adevăr au fost probleme de care eu personal am fost anunțată și implicit federația, am intervenit cu o discuție la nivel de primărie, la nivel de organizații locale. Mai mult nu putem să facem pentru că federația are domeniile specifice în care poate acționa.


Despre ce probleme este vorba, mai exact?
Ne confruntăm cu foarte multe. Sunt probleme la Constanța cu locurile în bazine, sunt probleme la Brașov, acolo unde piscina aparține primăriei, iar cluburile private sunt nevoite să plătească o taxă foarte mare, sunt probleme și la Cluj-Napoca, avem destule. La federație încă nu avem o piscină proprie și nici nu putem interveni peste cei care dețin infrastructura, bazinele de înot. Noi putem doar să le expunem ceea ce facem, ceea ce înseamnă sportul de performanță și ceea ce înseamnă natația la cel mai înalt nivel. Îi rugăm să ajute sportivii care practică acest sport la nivel de performanță prin tarife mai mici sau cu un program amenajat pentru a putea ajunge după orele de la școală, dar nu putem să impunem sau să obligăm.

Spuneai atunci când ai câștigat președinția FR de Natație că unul din planurile tale este acela de a construi o piscină olimpică. S-a demarat vreo acțiune în acest sens?

Da, așa este, dar nu neapărat să construim o piscină. Important pentru mine ar fi să avem o bază a noastră, pentru că în momentul în care o federație vrea să funcționeze și să aibă rezultate la nivel înalt trebuie să ofere și condiții bune de pregătire. Infrastructurile și bazinele din România aparțin diverselor instituții ale statului și astfel este mai greu ca sportivii să aibă parte condiții foarte bune de pregătire. Nu știm ce putere financiară are instituția respectivă pentru a renova bazinele sau pentru a face o nouă bază. Lucrul acesta este destul de greu și necesită proiecte pe termen lung. Deocamdată trebuie să aranjăm lucrurile în așa fel încât sportivii să beneficieze de condiții optime în orașul în care se antrenează. Dacă  nu există înțelegere la nivel local, să-l aducem într-un alt loc în care să aibă unde să doarmă, unde să mănânce, unde să meargă la școală și bineînțeles unde să se pregătească într-un mod profesionist.

Spune-mi o măsură importantă pe care ai luat-o până acum.
Nu vă pot spune o anumită măsură. Deocamdată știm că trebuie să se închidă anul financiar, lucru pe care trebuie să-l realizeze actualul secretar general. Noul secretar general va veni de la 1 ianuarie. O să introduc postul de antrenor federal, pentru că eu cred că într-o federație, mai ales la noi, este important să avem unul. Am tot aranjat ca aceste lucruri să devină realitate până în ianuarie, iar atunci să avem echipa completă. Deocamdată lucrăm la imaginea federației pentru a o aranja și a deveni o oglindă a acestui sport minunat. Bineînțeles că am pregătit și noul colegiu de antrenori care trebuie să pună la punct loturile de juniori și de seniori pentru ca lucrurile să fie clare începând cu prima lună a anului viitor. Pe lângă aceste loturi, am pregătit și baremele de calificare la competițiile internaționale, de obiectiv. Aici intră Campionatul European de juniori, Campionatul European de seniori, Jocurile Balcanice de juniori și Jocurile Mondiale de tineret, care vor avea loc la anul. Noi am așezat și am pus acești timpi de calificare pentru ca ei să știe de la 1 ianuarie pentru ce se pregătesc și care le este obiectivul. Un alt lucru pe care l-am făcut, iar săptămâna viitoare îl voi duce  la bun sfârșit, este un clasament al celor mai bune performanțe la seniori, juniori și sportivi de perspectivă. Probabil că aici se vor găsi doi copii în vârsta de 11-12 ani.  

 

 

 

Publicat: 18 12. 2013, 08:14
Actualizat: 16 05. 2014, 14:11