Camere cu suprafețe de peste 50 de metri pătrați după demolarea Tractorului! Cum era prezentat Complexul Sportiv din Brașov, desființat cu acordul Guvernului: „Un stadion cu 10.000 de locuri…”

Primăria Brașov a eliberat autorizația de construcție a unui hotel pe fostul Stadion „Tractorul” încă din 2018, cu aproape un an mai devreme ca Guvernul Dăncilă să aprobe desființatrea Complexului Sportiv! În urma dezmembrării bazei sportive, aproximativ 500 mp au fost cedați Primăriei, pentru exinderea străzii 13 Decembrie, care duce către Coresi, Centru Comercial și dezvoltator imobiliar.

Complexul Sportiv Tractorul, unul dintre simbolurile sportului brașovean, a suferit transformări radicale încă din primii ani după ce a intrat în posesia noului proprietar, omul de afaceri Nicolae Țucunel (în perioada 2002-2003 a avut loc tranzacția). Sala din cadrul complexului a fost dărâmată cu mai bine de 10 ani în urmă. În locul acesteia a fost ridicat un… balon, prezentat drept noua arenă indoor. Iar pe locul Sălii Sportutrilor Tractorul, care a găzduit zeci de ani meciuri de handbal, baschet și mai ales volei (Tractorul a avut echipă de top în Divizia A1), a fost construit un supermarket.

Procesul de dezmembrare a bazei sportive a continuat și în anii care au urmat. Proiectul de desființare a bazei sportive a ajuns pe masa Ministerului Tineretului și Sportului încă de la începutul anului 2017, când în funcție a ajuns Marius Dunca, președintele PSD Brașov. Primăria a eliberat autorizațiile, iar mass-media locală a oferit informații despre planurile omului de afaceri încă din 2018.

Încă nu am făcut o evaluare a investiției, dar hotelul va fi unul cu 10 etaje și cu 99 camere. Camerele vor fi mari, cu suprafețe de peste 50 de metri pătrați, iar în subsol va fi amplasată o parcare”, a declarat Nicolae Țucunel în 2018, conform Bună Ziua Brașov.

Conform Hotărârii de Guvern, desființarea Complexului Sportiv a fost aprobată pentru realizarea obiectivului de investiție „Hotel pentru sportivi”! Așadar, sportivii vor avea absolut tot confortul în noul stabiliment…

CITIȚI ȘI: S-a pus cruce și pe ultima „rămășiță” din Tractorul! Pe locul terenului de fotbal din Brașov se va construi un hotel. Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat luni desființarea bazei sportive

De-a lungul timpului, Brașov a fost unul dintre cele mai puternice centre polisportive din țară, printre altele deținând 70 de terenuri de handbal (!), 42 de tenis, 39 de volei și de baschet, etc. Iar Complexul „Tractorul” era văzut drept „Bază Etalon” în oraș, conform Gazetei Sporturilor în 1983.

„Un stadion de fotbal cu o capacitate de 10.000 de locuri, o sală de jocuri, două de antrenament pentru scrimeri, una pentru tenis de masă, o arenă de popice în curs de reamenajare, două terenuri bituminate de handbal, șase de tenis, unul de fotbal pe zgură și un traseu pentru alergări de cros, iată imaginea complexului sportiv întins pe o suprafață de 42.000 mp de care beneficiază oamenii muncii de la uzina de tractoare. Peste tot este ordine și curățenie”, relata Traian Ioanițescu la vremea respectivă.

În locul acestui complex sportiv, proprietarul a făcut o altă bază sportivă la Ghimbav, la vreo 10 kilometri distanță de Brașov. Infrastructura cuprinde:

Guvernul României a spus DA pentru această bază la Ghimbav și pentru desființarea „fostei”, dincolo de faptul că Tractorul era amplasat în inima unui cartier.

În 2003, Nicolae Țucunel a cumpărat echipa de fotbal plus baza sportivă pentru 30.000 de euro, a relatat presa brașoveană, dar suma a fost totuși mai mare, din informațiile ProSport. O vreme, omul de afaceri a finanțat echipa de fotbal Tractorul, redenumită Forex, fiind chiar la un pas de a promova în Liga 1 în deceniul trecut. A abandonat însă apoi fotbalul. Destul de repede!

În același timp, baza s-a degradat continuu de la un an la altul (procesul de degradare începuse dinainte de a fi cumpărat Complexul Sportiv), însă nici nu a existat interesul pentru a fi modernizată. Uzina Tractorul nu a mai putut, autoritățile nu s-au băgat, dar nici nu și-au manifestat interesul, iar noul proprietar a avut alte planuri de business. În schimb, valoarea terenului a crescut exponențial în zonă, mai ales că, după lichidarea Uzinei Tractorul, s-au dezvoltat la fel de mult și afacerile imobiliare. Așa au apărut, între timp, pe „Tractorul” un supermarket, drumuri lărgite, iar într-un viitor scurt se va înălța și un hotel. Cu camere de peste 50 de mp… Condiții!

Sportul nu mai este demult o prioritate pentru România, iar tot ce s-a întâmplat cu acest Complex Sportiv, ras fără sentimente de pe hartă, cu complicitatea autorităților locale și a Guvernului României, este cea mai bună dovadă!

Și Di Stefano a fost pe „Tractorul”

Pe „Tractorul” au crescut, de-a lungul timpului, sportivi români până la nivel de medaliați olimpici și mondiali, dar au și venit niște titani, precum a fost și fotbalistul Di Stefano, câștigător al Balonului de Aur în 1957 și 1959. Brașovenii au avut ocazia să-l vadă pe viu de marele Alfredo Di Stefano, care a venit la poalele Tâmăei în 1966 cu Espanyol Barcelona. „Steagul Roșu” și Espnayol s-au întâlnit în optimile Cupei Orașelor Târguri chiar pe Stadionul „Tractorul”. La meci au asistat atunci aproximativ 15.000 de spectatori!

 

Publicat: 14 08. 2019, 11:03
Actualizat: 14 08. 2019, 11:20