Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul a primit vizita gimnastei românce de talie mondială, Sandra Izbașa.
Aflată în orașul de pe Bosfor la aniversarea zilei de naștere, Sandra a fost primită la sediul reprezentanței românești de întreaga echipă culturală. A fost însoțiță și de soțul ei, cunoscutul actor Răzvan Bănică, de la Teatrul Nottara din București.
Sandra Izbașa are un palmares sportiv de excepție, din care menționăm competițiile de anvergură, europeană și mondială, respectiv Jocurile Olimpice de vară din 2008 și Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, unde a fost medaliată cu aur la sărituri, iar recenta vizită la reprezentanța culturală de pe Bosfor aduce un plus de imagine relațiilor româno-turce, circumscrise diplomației publice și culturale.
În cadrul vizitei, medaliata cu aur la jocurile olimpice a purtat o frumoasă discuție cu Dragoș Tiberiu Niță, ministru-consilier în cadrul Ministerului Român al Afacerilor Externe și director al institutului, despre importanța diplomației sportive, dar și culturale, ca părți componente ale diplomației publice, precum și despre rolul ambasadorilor „sportivi și culturali” în promovarea imaginii României în lume. Oficialul român, evident emoționat de prezența oaspeților, a făcut referire în cadrul discuțiilor purtate și la semnificația spiritului olimpismului „ai câștigat continuă, ai pierdut continuă”, atât de necesar obținerii performanței, pe termen lung.
De asemenea, Niță a precizat că vizita Sandrei Izbașa, într-un loc de cultură, aduce cu sine, mai multă muncă, motivație și inspiră curaj în promovarea culturii române peste hotare, iar, pentru Institutul Dimitrie Cantemir din Istanbul, continuarea activității ca reprezentanță-fanion în cadrul Institutului Cultural Român. Un alt aspect important al vizitei la Istanbul a fost legat de soțul Sandrei Izbașa, actorul Răzvan Bănică, căruia i s-a mulțumit pentru colaborarea culturală desfășurată la începutul pandemiei cu Covid-19, când ICR Istanbul, în partenerit cu Teatrul Nottara din București, a prezentat publicului turc, un proiect cu totul și cu totul inedit, Actori de pus în ramă, și în care tânărul actor a dat viață uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă, Vârsta de bronz, a sculptorului francez Auguste Rodin (1840-1917). De menționat că marele sculptor român, Constantin Brâncuși, a lucrat în anul 1907 câteva luni în atelierul lui Rodin, motivându-și plecarea cu fraza celebră „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres (nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori)”.
Spre sfârșitul vizitei, directorul institutului a invitat-o, pe medaliata cu aur, să ia loc la biroul de protocol și să semneze în Cartea de onoare a reprezentanței culturale, lucru acceptat de marea gimnastă, au declarat surse apropiate ICR Istanbul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER