Campioane la strâns din dinți!** Performanțe deosebite, în condiții greu de imaginat

Fetele nu se plâng de condiții și știu că, dacă vor face perfomanță în Europa, vor ajunge să trăiască din fotbal

Doar opt dintre elevele lui Mirel Albon primesc indemnizații între 400 și 600 de lei, dar și acești bani întârzie mereu

Fotbalistele nu au luat nicio primă pentru cea mai importantă performanță românească din istoria sportului pe care îl practică

Într-o zonă industrială, lângă un liceu, se află căminul unde ne așteaptă antrenorul fetelor. În interior ne întâmpină un miros greoi, de spațiu neaerisit, dar aflăm repede că la etajul doi sunt camerele campioanelor. Un culoar lung, cu uși pe o parte și pe alta. Aici trăiesc fotbalistele de la Olimpia, care au depășit de mult performanțele băieților, în Champions League: tocmai ce au ajuns în optimile competiției, după ce au trecut de campioana Austriei, SV Neulengbach (1-1 și 2-2 d.p.).

Condițiile nu sunt nici pe departe de 5 stele, așa cum ne-am aștepta când se vorbește despre fotbal la un astfel de nivel. Antrenorul Mirel Albon e ca la el acasă în camerele fetelor. „Vine șefu!”, se aude din capătul coridorului. Fără disciplină poate că nu ar fi fost campioane și nici n-ar fi condus detașat în campionatul intern.

Le-au furat mingile
Prima încăpere pe care o prezintă este camera unde se țin echipamentele și mingile. Aici au găsit prima surpriză după întoarcerea de la Viena. Nu, n-a fost vorba despre vreo primă de joc sau vreun tort. Erau mai puține mingi! „Domn’ profesor, ne-au furat mingile cele mai bune”, îi spune una dintre fete lui Albon. „Asta este! Ne antrenăm cu ce avem”, răspunde antrenorul, cu calmul unuia dintre oamenii care au văzut multe la viața lor. În capătul coridorului, pe partea stângă, este camera Alexandrei Lunca, cea care a marcat cele două goluri de la Viena, care au calificat Olimpia. „E curat aici? Cine e de serviciu?”, întreabă Albon când intră în cameră. Locuiesc cinci fete în această cameră și, în fiecare zi, una trebuie să facă ordine. „Mă străduiesc să le fiu și părinte. Discut cu ele și probleme de familie și de școală…”, spune tehnicianul care deține licența Pro.

Ursulețul, orarul și ghetele
Pe pereții scorojiți din camere sunt poze cu Messi, cu Barcelona, iconițe sau inscripții colorate, iar pe dulap e pus orarul de la școală și câțiva ursuleți de pluș. Până la urmă, e vorba despre niște puștoaice de liceu, cărora le place să bată mingea mai mult decât orice. Iar acolo, în căminul din zona industrială a Clujului, fiecare dintre ele își țese un posibil viitor mai bun. Visul lor e să ajungă fotbaliste profesioniste, în străinătate. În România, banii primiți sunt foarte puțini. Fără camera și mesele oferite de club, le‑ar fi imposibil să se întrețină din fotbal. Doar opt dintre ele câștigă între 400 și 600 de lei, dar și acești bani vin rar.
„Eu am sunat la club acum patru ani și am zis că vreau să joc fotbal. Jucam tot timpul cu băieții. Tata a fost fotbalist. Mi-e ciudă pe fotbaliști pentru că au condiții, dar se tot plâng. Sper să ajung în străinătate și să devin profesionistă”, e visul Alexandrei, fata de 17 ani care a plecat din județul Alba pentru a se face istorie cu balonul rotund. E zarvă mare în cămin. Campioanele fug la antrenament. O nouă zi de muncă începe pentru fetele care au refuzat ideea cum că fotbalul ar fi doar pentru băieți.


1.000 de euro este cel mai mic salariu al austricelor de la SV Neulengbach

100 de euro este salariul mediu în echipa Olimpiei

3 serii are campionatul național feminin de fotbal, cu un total de 19 echipe

Fotbaliștii ar trebui să se gândească la perfomanța noastră. Dacă am putut noi să ajungem în optimi, atunci pot și ei
Alexandra Lunca, atacant Olimpia

VOINȚĂ‚ – Din Camerun, pentru 100 de euro pe lună
Singura stranieră din lotul Olimpiei este Christine Manie. Are 21 de ani și joacă pentru naționala Camerunului. E îmbrăcată în echipamentul țării sale și stă singură în cameră, cu laptopul în mână. Peste o săptămână pleacă la Cupa Africii, unde speră să câștige trofeul. „Stau singură pentru că mă simt mai bine așa, nu că nu mi-ar plăcea colegele. Am venit aici pentru a juca în Champions League. Indiferent cum sunt condițiile, eu mă bucur că pot să joc fotbal. Iubesc fotbalul”, spune Christine, care câștigă 100 de euro lunar.

GREUTĂ‚ȚI – Au pierdut autobuzul spre antrenament
Omul care are grijă inclusiv ca fetele să mănânce o masă caldă, Ioan Vlas, ne spune povestea cantinei. „Aici a mâncat Alina Dumitru, dar și foștii fotbaliști de la Ardealul, Răduț, Maxim sau Chiricheș”, spune Vlas. În acest timp, fetele sunt în fața căminului. Nu încap toate în mașina lui Mirel Albon și trebuie să meargă și cu autobuzul. Ghinion însă…autobuzul tocmai plecase. Fac disperate cu mâna șoferului, care însă nu oprește. Încă o dovadă a sacrificiului zilnic pe care îl fac fetele pentru performanță.

Le explic mereu că dacă muncim vor veni și recompensele. Perfomanța noastră poate fi un exemplu
Mirel Albon, manager general Olimpia

Publicat: 06 10. 2012, 08:27
Actualizat: 06 10. 2012, 08:28