Campionii mondiali la canoe cer condiții decente de pregătire. Dumitrescu: „Antrenamente, medicație, refacere individualizată” Mihalachi: „Să se schimbe tot, mai puțin antrenorul”
Canoiștii de aur ai României s-au întors luni de la Campionatele Mondiale de la Moscova, unde au cucerit primul titlu mondial la o probă olimpică al sportului românesc în ultimii doi ani. Alexandru Liviu Lazăr Dumitrescu și Victor Mihalachi s-a impus în proba de canoe dublu – 1.000 de metri, cu un nou record al competiției, iar în bagajele lor s-a mai regăsit și un set de medalii de argint, primite în urma cursei de canoe dublu – 500 de metri (distanță neolimpică). La sosire, cei doi s-au prezentat cu stări de spirit diferite, dar cu aceleași dorințe sportive. Dumitrescu a fost jovial și dispus să discute cu presa, în timp ce Mihalachi a părut a fi nemulțumit de ceva. „Nu sunt supărat, așa sunt eu”, a explicat sportivul născut în Republica Moldova. „Probabil este obosit”, a punctat și antrenorul lotului de canoe, fostul campion olimpic Florin Popescu.
Liviu Lazăr Dumitrescu a vorbit primul: „Noi am luptat în fiecare an pentru medalia de aur, dar sportul în ziua de azi e cu urcușuri, cu coborâșuri. Acum ne-am dorit foarte mult să câștigăm la Moscova, să mai luăm și noi aur, nu doar alții. Înainte de cursă am discutat cu colegul meu și am pus la punct o strategie de cursă, iar ceea ce ne-am propus ne-a ieșit. Nu am simțit niciun fel de presiune. La final, ne-am prăbușit epuizați pentru că, dincolo de faptul că am cucerit medalia de aur, am și stabilit un nou record al competiției. Am depășit echipaje din țări cu care nu putem să ne comparăm. Țări care lucrează la alt nivel”.
Aflând declarația președintelui FRKC, Ion Bîrlădeanu, care a spus că celor doi campioni nu le va lipsi nimic până la Jocurile Olimpice, chiar dacă acest lucru înseamnă restrângerea numărului de sportivi din lot, Liviu Dumitrescu a replicat: „Chiar îmi doresc să avem o discuție cu domnul președinte, să punem la punct un plan de pregătire și, treptat, să o luăm spre Jocurile Olimpice. Dar până acolo mai este drum lung. Simțim că este nevoia unor schimbări, iar ceea ce am dori noi este să avem antrenamente, medicație și refacere individualizate”.
Liviu Dumitrescu a povestit și faptul că după argintul din proba de 500 de metri el și colegul său și-au pierdut bandanele norocoase. „Am fost cu ele la baie, să le spăl, dar m-am așezat să scriu un mesaj, iar când am plecat le-am uitat acolo. Când m-am întors nu mai erau. Noroc că aveam altele de schimb”.
Victor Mihalachi consideră că succesul lor de acum nu este o promisiune pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Și el crede că este nevoie de schimbări. „Să se schimbe tot, mai puțin antrenorul”, a fost declarația tranșantă a sportivului.
Prezent la aeroportul Henri Coandă, pentru a întâmpina delegația de la Mondiale, președintele federației, Ion Bîrlădeanu, a anunțat că, la cererea ministrului Gabriela Szabo, a grăbit trimiterea documentației pentru dublarea premierilor, astfel că sunt mari șanse ca Dumitrescu și Mihalachi să intre în posesia premiilor majorate chiar săptămâna viitoare. „Este o veste bună. Din punctul nostru de vedere pot să le și tripleze!”, a râs Liviu Dumitrescu.
România a obținut două medalii la Mondialele de kaiac-canoe, desfășurate la Moscova, ambele obținute de Dumitrescu și Mihalachi: aur la canoe dublu 1.000 de metri și argint la canoe dublu 500 de metri.