Canotoarele Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Cireș vor primi titlul de cetățean de onoare din partea Consiliului Județean Iași
Trei canotoare prezente la Jocurile Olimpice de la Paris, Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Andreea Cireș, prima fiind campioană olimpică, vor primi titlul de cetățean de onoare al județului Iași.
Surorile Amalia și Mădălina Bereș sunt născute în comuna ieșeană Mogoșești Siret, dar reprezintă CS Dinamo, în timp ce Patricia Cireș, legitimată la Clubul Sportiv Municipal Iași, a fost singura sportivă ce a reprezentat Iașiul la Olimpiada de la Paris.
Canotoarele Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Cireș vor primi titlul de cetățean de onoare din partea Consiliului Județean Iași
Sportivele Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Cireș vor primi distincțiile din partea Consiliului Județean în cadrul unei ceremonii ce va avea loc marți, 17 septembrie, la Baza Nautică Dorobanț din Iași.
„În ședința extraordinară din luna august, plenul Consiliului Județean a votat în unanimitate acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Iași canotoarelor Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Cireș. Sunt trei sportive ieșene de excepție ce merită aceste distincții din partea Consiliului Județean Iași, instituție care onorează astfel excelența în sport. Este cea mai înaltă distincție pe care județul Iași o poate acorda în mod oficial în baza legii și credem că performanețele pe care fetele le-au obținut până acum și ceea ce vor face cu siguranță mai departe le îndreptățesc să primească aceste distincții. Ceremonia de premiere va avea loc marți dimineață, la Baza Nautică Dorobanț”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Palmares impresionant pentru Amalia și Mădălina Bereș. Cele două surori au împreună 5 titluri mondiale și 17 europene
Amalia Bereș (CS Dinamo București), 27 de ani, a obținut tilul olimpic cu barca de 8+1 la Paris, iar sora sa Mădălina Bereș (31 de ani, CS Dinamo) a fost rezervă la Paris, dar are în palmares un bronz olimpic la Rio, în 2016.
Dincolo de cele două medalii olimpice, cele două surori au un palmares fabulos la cele mai importante competiții, Campionatele Mondiale și Europene.
Mădălina Bereș are 3 titluri mondiale cu barca de 8+1 (2017, 2022, 2023) și un argint mondial la 4 rame (2023), iar la Campionatele Europene are un bilanț impresionant: 10 medalii de aur (7 cu barca de 8+1 – 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, două la dublu rame – 2017, 2018 și unul la 4 rame – 2023), două medalii de argint la 4 rame (2019, 2024) și trei medalii de bronz: una la 8+1 (2015), una la dublu rame (2016) și una la 4 rame (2022). Mădălina are și un titlu mondial la tineret în 2013, în proba de dublu rame.
Mai mică cu patru ani decât Mădălina, Amalia Bereș are și ea un palmares pe care și l-ar dori orice mare sportiv al lumii: două titluri mondiale și 7 europene!
Amalia a cucerit aurul la Mondiale cu barca de 8+1 în anii 2022 și 2023, iar anul trecut a obținut argintul la 4 rame.
La Europene, Amalia Bereș a obținut 6 medalii de aur la 8+1 (2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024) și un titlu la 4 rame (2023), dar mai are un argint în acest an, la 4 rame și un bronz în 2022, tot la 4 rame. Sportiva născută în județul Iași are și o medalie de argint cucerită la Mondialele de Tineret din 2018, la 4 rame.
Patricia Cireș, locul 7 la prima participare la Olimpiadă, campioană mondială și europeană de tineret Under 23
Născută în județul Botoșani, Patricia Cireș, 22 de ani, este legitimată la CSM Iași și a fost singura reprezentantă a unui club ieșean la Paris, unde a ocupat locul 7 cu echipajul de 4 vâsle, după ce a câștigat Finala B.
La scurt timp după ce a revenit de la Olimpiadă, prima din cariera sa, Patricia a obținut două rezultate de excepție la Campionatele Mondiale din Canada și Campionatele Europene din Turcia. Patricia a cucerit aurul mondial cu record mondial în Canada, iar la scurt timp a devenit campioană europeană de tineret Under 23 în Turcia, la Edirne. Atât la Mondiale, cât și la Europene, Patricia Cireș le-a avut alături în echipajul de 4 vâsle pe Mariana Dumitru, Manuela Lungu și Emanuela Ciotău.
Legitimată la CSM Iași (director Ciprian Ursu), canotoarea Patricia Cireș este pregătită de antrenorii Sorin Băhnărel, Ciprian Atomei și Simona Napa, primii doi făcând și ei parte din staff-ul tehnic al Federației Române de Canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris.
Cireș mai are în palmares un bronz la Mondialele de Juniori din Japonia (2019), un titlu european de junioare în 2020, un nou titlu european și un argint la Mondiale în 2022, precum și un titlu mondial de tineret anul trecut.
Foto: COSR, CSM Iași