Canotajul românesc a sărbătorit 90 de ani de la înființarea federației. „Noi am plecat în cursă cu un singur obiectiv, medalia de aur”

Familia canotajului românesc a sărbătorit vineri, la Palatul Parlamentului, 90 de ani de la fondarea federației de specialitate. Zeci de campioni olimpici și mondiali, antrenori de toate vârstele și invitați de seamă au venit să omagieze „barca de aur” a sportului românesc. Din partea federației internaționale de canotaj (FISA) au fost prezenți președintele în exercițiu, francezul Jean-Cristophe Rolland, și cel onorific, Denis Oswald, Ministerul Tineretului și Sportului a fost reprezentat de Gabriela Szabo, iar COSR, de președintele Alin Petrache și de secretarul general Ioan Dobrescu.

„Celebrăm astăzi 90 de ani de la fondarea Federației Române de Canotaj, moment care înseamnă un timp al trăirii, emoției, dar și al mărturisirii eforturilor a sute de sportivi care, de-a lungul timpului, au construit această piramidă de suflet și victorii, istoria canotajului românesc. De fapt, se poate vorbi despre practicarea vâslitului, ca sport nautic, încă din anul 1864, când un grup de tineri din Timișoara, care studiaseră în străinătate, au hotărât să înființeze după modelul cluburilor europene, Societatea de luntrișoare. Însă abia în anul 1925, la Arad, se înființează Comisia de sporturi nautice din România, care depunne, doi ani mai târziu, cererea de afiliere la Federația Internațională de Canotaj, care va fi aprobată în Congresul din 19 august 1927„, și-a început discursul președinta FR de Canotaj, cvintupla campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă.

Elisabeta Lipă și Vasile Tomoiagă (centru) i-au făcut cadou președintelui FISA un tablou special, cu o imagine surprinsă în urmă cu mai mulți la Boston, când din echipajul de 8+1 a făcut parte însuși Jean-Cristophe Rolland

CANOTAJUL ROMANESC – SUTE DE MEDALII OLIMPICE, MONDIALE ȘI EUROPENE

În 90 de ani, canotajul românesc a cucerit 37 de medalii la Jocurile Olimpice (19 aur – 10 argint – 8 bronz), 115 la Campionatele Mondiale și 89 la Campionatele Europene. Primul titlu european a fost cucerit la masculin, în 1955, de echipajul de 4 rame, în timp ce primul aur la feminin a venit în 1962, în proba de 4+. Obiectivul canotorilor români a fost mereu obținerea medaliei de aur. Lucru subliniat și de Elisabeta Lipă: „Noi am plecat dintotdeauna în competiții cu un singur obiectiv, medalia de aur. Ca să fii pe prima treaptă și să ți se cânte imnul trebuie să te visezi acolo, în fiecare clipă, și să nu precupețești niciun efort pentru acest scop nobil. Noi, cei care am crescut, ne-am dezvoltat și am cunoscut gustul incomparabil al victoriei, ne amintim cât de greu, dar și de frumos era în perioada aceea în care 11 luni pe an ni le petreceam în cantonament. Era frig sau poate cald, uneori eram epuizați, dar continuam să luptăm cu noi înșine, fiindcă ne doream ceva important, medalia de aur”.

Rând pe rând, oaspeții au urcat pe scena unde prezentatori au fost Monica Bucur (TVR) și fostul medaliat olimpic Vasile Tomoiagă. Fiecare a adus câte un omoagiu generațiilor actuale și trecute de sportivi. Un discurs emoționant, aplaudat la scenă deschisă de toți cei prezenți, a fost cel al generalului Marin Dragnea, fost șef al sportului românesc înainte de 89. „Din inima mea de ostaș bătrân al Armatei române, rănit la Stalingrad în 1942 și decorat de 10 ori, de diverse armate prietene, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru sportul românesc și vă doresc să izbândiți în continuare”, a spus generalul în vârstă de 93 de ani. Cu 3 mai mult decât vârsta canotajului românesc.

Publicat: 17 10. 2015, 00:31
Actualizat: 17 10. 2015, 00:32