Carnaval s-a stins în anonimat!** Singurul armăsar olimpic al României din ultimele trei decenii a murit la ferma Jegălia, unde se „pensionase”

Carnaval avea 21 de ani și a murit, din câte se aude, din cauza unor colici

Bubău spune că a vrut să îngrijească exemplarul în ultimii ani de viață

PROSPORT a fost ultimul cotidian de sport din România care a scris despre Carnaval

Un olimpic român a murit anul trecut într-un anonimat total. Nu este vorba despre un om, ci despre un armăsar, dar asta nu schimbă cu nimic datele discuției, mai cu seamă că vorbim despre cel mai nobil animal. Carnaval, calul care a participat la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004, s-a stins la ferma Jegălia (jud. Călărași), anul trecut. „A murit, este tot ce pot să spun. Am apelat la o firmă specializată și a fost incinerat”, a declarat pentru ProSport inginerul Ioan Oprian, cel care conduce ferma. Din câte se pare, decesul s-a datorat unor colici.

A fost adus la Jegălia pe post de „tezaur genetic”
Un cal trăiește în medie între 25 și 30 de ani. Dacă ne-am lua după statistici, Carnaval s-a stins prematur, la numai 21 de ani. La Jegălia ajunsese în 2005, la un an după JO de la Atena, pe post de „tezaur genetic”. „Era unul dintre cele mai reușite exemplare din rasa Cal de Sport Românesc. Un suflet cald și blând. Nu a avut calități extraordinare, dar a avut inimă mare”, spunea Oprian în urmă cu ceva timp.

Carnaval a avut o poveste tumultoasă, alături de partenerul său de la JO, Viorel Bubău. Împreună au făcut eforturi extraordinare pentru a se califica și, ulterior, de a ajunge la Atena. Banii de deplasare s-au strâns cu greutate, 150.000 de euro, echipajul român ajungând în Grecia cu puțin timp înainte de a începe competiția. În turneu, armăsarul s-a oprit brusc înainte de obstacolul cu numărul 26, încheind aventura înainte de a trece linia de finiș.

Bubău: „M-a recunoscut imediat”
Viorel Bubău este, probabil, singurul care încă deplânge dispariția calului olimpic. „Am fost să-l văd cu o lună înainte de a muri. M-a recunoscut imediat și nici nu vă puteți imagina cât de mult m-a impresionat. A existat o legătură puternică între noi. I-am rugat să mi-l dea mie, să am grijă de el câte zile ar mai fi avut, dar am fost refuzat. S-au spus tot felul de neadevăruri despre modul în care a fost adus la Jegălia. Ca și cum nu aș fi avut grijă de el. Am iubit mult acest cal și ar mai fi putut să trăiască măcar patru-cinci ani”, spune Bubău.

Carnaval s-a stins și nu se întrevede un alt cal de rasă românesc să-i calce pe urme. Viorel Bubău amintește în treacăt de orgoliile din lumea ecvestră de la noi, de faptul că producătorii autohtoni ar trebui să fie interesați să colaboreze cu sportivi experimentați și dedicați, precum el. „Eu voi încerca să fac performanță în continuare, chiar dacă voi avea alături cai din Germania sau Franța”.

Înainte de 2004, ultima prezență a României în concursul hipic de la JO a fost consemnată în 1980, când am cucerit medalia de bronz la echipe-dresaj

Publicat: 18 04. 2013, 03:00
Actualizat: 18 04. 2013, 11:34