CARTE | RECOMANDAREA PRO SPORT Andreea Răducan și „Reversul Medaliei”

În cartea sa, „Reversul medaliei”, Andreea Răducan vorbește despre sportul de mare performanță, despre o sportivă care a găsit resursele necesare pentru a merge mai departe după nedreptatea de la Sydney.Î n urma neglijenței petrecute la JO cariera și inclusiv viața fostei campioane olimpice din 2000 au fost afectate.

Și Ion Țiriac apare în autobiografie, care „era foarte hotărât să solicite încă un test Agenției Mondiale Antidoping și să-l plătească din buzunarul propriu, în ciuda faptului că acesta costa câteva mii de euro”.

Andreea Răducan a explicat motivul pentru care a pus pe hărtie cele întâmplate la Jocurile Olimpice din 2000:

„Am adunat aici toate emoțiile, toate trăirile din viața mea de gimnastă și nu numai. Nu mi-am propus vreodată să scriu o carte. Dar mi-am dat seama că această carte este cerută de public. Toate discuțiile pe care le-am avut cu diverse persoane cu care am intrat în contact se opreau la capitolul Sydney, la pseudoefedrină, la Nurofen și toate celelalte. Iar atâta vreme cât am fost și sunt nevinovată, nu mă deranjează să vorbesc despre episodul Sydney. Așa că mi-am dat seama că și alte persoane și-ar dori să afle mai mult despre ce acest lucru. Sigur, subiectul a fost dezbătut foarte mult, dar aici, în această carte, am încercat să detaliez astfel încât oamenii să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat atunci.„

Antrenorii Octavian Bellu și Mariana Bitang au scris în prefața cărții, unde vorbesc și ei despre scandalul de dopaj. Bitang spune că a fost convinsă cu greu să scrie despre momentul respectiv, pentru că nu îi face plăcere șă-și amintească despre acea întâmplare.

„Reversul medaliei” completează galeria restrânsă a cărților care vin să ne arate ce se întâmplă în spatele unei medalii. Bellu a lăudat curajul lui Răducan de a scrie cartea și spune că nu este ușor pentru nimeni să pună pe hărtie trăirile de la Sydney, dar și sentimentele pe care le-a avut după JO 2000:

„Este bine că Andreea a avut curajul să scrie această carte. În general, toți încercăm să uităm momentele nefericite, dar Andreea nu vrea să uite. Și chiar vrea să rememoreze niște clipe care la momentul respectiv i-au creat multe coșmaruri și poate au maturizat-o prea devreme.”

Ea a dedicat volumul „Reversul medaliei” tatălui său, Gheorghe Răducan, decedat în 2006.

Articol scris de Cătălin Chivulescu

Publicat: 30 11. 2016, 09:33
Actualizat: 30 11. 2016, 09:34