Cătălin Chirilă și Victor Mihalachi, sunt cei doi canoiști calificați în proba de 1.000 de metri, la Jocurile Olimpice de anul viitor. O probă în care în urmă cu 20 de ani, Mitică Pricop și Florin Popescu, actualul antrenor coordonator al lotului de canoe, cucereau medalia de aur.
Născut și crescut în Deltă, în satul Sarichioi, Chirilă a venit în București cu un singur gând: acela de a deveni campion olimpic. Mai are un an de așteptare până când visul ar putea deveni realitate. Între două antrenamente, lipoveanul cu alură de matematician a povestit pentru ProSport lucruri mai puțin cunoscute despre el.
„Sunt un om foarte credincios. Când eram acasă, în copilărie, bunica mă lua de mână și mergeam împreună cu ea la biserică. Asistăm la toate slujbele. Sunt conștient că fără credință nimic nu se poate realiza. Port tot timpul la gât o cruciuliță. Am învățat, tot de la bunica, să nu o dau niciodată jos de la gât”, se destăinuie Chirilă, pentru Prosport.
Elevul lui Florin Popescu își dorește ca alături de colegul său de barcă să spargă ghinionul in canoe, după 20 de ani. „Chiar vorbeam cu Victor și îi spuneam că trebuie să aducem cu orice preț această medalie olimpică.Stim că le putem da multe bătăi de cap echipajelor concurente. Noi ne completăm foarte bine unul pe altul. Chiar dacă se spune că perfecțiunea este, așa că o utopie, noi ne încăpățânam să tindem spre această perfecțiune”, a mai spus Chirilă.
La una dintre pistele trase pe lacul Snagov, Chirilă și Mihalachi au reușit să bată recordul scos pe același lac de către Florin Popescu și Victor Mihalachi. „Recordul lor a fost, cred, de trei minute și douăzeci și șapte de secunde, în vreme ce noi am scos trei minute și douăzeci și șase de secunde. După acea pistă trasă ne-am bucurat, dar mai avem mult până la o medalie de aur”, a adăugat el.
Cătălin poartă ochelari de vedere, nu din cauza unei probleme medicale depistată în copilărie. Totul a plecat de la practicarea acestui sport. „Din cauza luminii care reflectă pe luciul apei, mi-a scăzut vederea. Am fost nevoit să merg la oftalmolog. Acum, la fiecare antrenament, mă protejez purtând o pereche de ochelari de soare”, a mai spus acesta.
După câteva luni de antrenamente făcute pe uscat, din cauza pandemiei, Cătălin Chirilă a dezvăluit pentru ProSport că în clipa în care și-a reluat antrenamentele specifice a realizat că nu mai știe să stea în canoe. „Aveam senzația că nu am echilibru. Mă gândeam dacă mai știu să practic acest sport sau nu. Mi-a luat câteva zile să mă reobisnuiesc. După aceea totul a decurs cât se poate de normal” , spune cel care, săptămânal, parcurge într-o canoe simplă cam 200 de kilometri. „Într-o canoe dublă se parcurge cu mult mai mult”, a punctat el.
Nu este zi de la Dumnezeu în care lacul Snagov să nu fie tăiat în lung și-n lat de șalupele particularilor. „Ne luptăm tot timpul cu valurile facute de șalupe, dar nu avem ce să facem. Au fost momente în care i -am rugat frumos să nu mai meargă cu viteză mare, dar noi am spus, noi am auzit.Nu avem ce face. Ne antrenăm așa mai departe”, a mai spus Chirilă care este însă conștient că o medalie olimpică se obține cu foarte multe sacrificii. „Pentru acest aur olimpic ne pregătim zi de zi. Știu că o medalie la Jocuri îmi va asigura și o siguranță materială după ce mă voi retrage din activitate. Dar nu asta-i totul. Un sportiv de performanță se gândește doar la podium. Așa sunt și eu. Îmi doresc această medalie foarte mult”, a încheiat Cătălin.
foto: Arhivă Personală
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER