Cătălin Preda (32 de ani) a obținut medalia de bronz, în timp ce Constantin Popovici (35 de ani) s-a clasat pe locul opt la Campionatul Mondial din 2024. În anul precedent, sportivii români ocupaseră primele două poziții.
Cătălin Preda și-a păstrat prezența pe podiumul mondial și în 2024, obținând medalia de bronz la Doha, după ce în 2023 se clasase pe locul doi la Fukuoka.
Cătălin Preda a realizat o săritură cu o dificultate de 5,1, acumulând 137,70 puncte și obținând un total de 410,20 puncte, ceea ce i-a adus medalia de bronz. A fost depășit de britanicul Aidan Heslop (422,95) și de francezul Gary Hunt (413,25).
În prima zi a competiției, Cătălin a ocupat locul 3, acumulând 180,70 puncte (77,00 și 103,70), în timp ce Constantin Popovici s-a clasat pe locul 9 cu 167,70 puncte (54,60 și 113,10).
Competiția s-a desfășurat pe parcursul a două zile. În ziua inaugurală, săritorii au fost obligați să prezinte o săritură impusă cu un grad de dificultate maxim de 2,8, și una la alegere fără limită de dificultate, acestea trebuind să aparțină unor grupe distincte.
În cea de-a doua zi, participanții au executat o săritură cu gradul de dificultate maxim de 3,6 și una la alegere fără limită de dificultate. La fel ca în ziua precedentă, acestea trebuie să fie din grupe distincte. Punctajul final a fost determinat de 7 arbitri, care au acordat note.
Cătalin Preda, născut în București, la 29 iunie 1992, este în continuare marcat de anii petrecuți pe croazieră. După 12 ani de scufundări și absolvirea liceului, săritorul în apă, având o înălțime de 1,72 m, a făcut o călătorie în trecut. A decis să facă o pauză de la activitatea sportivă și s-a înscris la o facultate în Marea Britanie. La sfârșitul celui de-al doilea an, a întrerupt studiile și a plecat într-o călătorie în Caraibe și SUA, semnând primul său contract pe un vas de croazieră.
Experiențele trăite de Preda pe croazieră continuă să-l marcheze, iar toate învățăturile asimilate în acea perioadă l-au făcut să ia decizii care astăzi „îi dictează viața”.
„Vasul de croazieră, experiența de a fi printre artiștii acrobați de pe vas, din respectivul show, a fost catalizatorul întregii reorientări spre performanță. Am descoperit o altă formă de exprimare, mai liberă, în baza aptitudinilor pe care le-am deprins în cariera săriturilor în apă, în juniorat și seniorat.
Vasul de croazieră m-a învățat să mă adaptez, să fiu versatil. Nu mai era contextul formal de competiție, unde executai o săritură și așteptai pentru următoarea rundă, ci o atenție și către colegii din spectacol. Un efort comun de a livra o reprezentație care să captiveze spectatorii care urmăreau show-ul.
Veneau oameni la noi care ne întrebau de unde suntem, din ce țări suntem. Toți aveam trecut diferit, dar veneam din context competitiv, de performanță și ulterior oportunitatea, ce a însemnat asta pentru fiecare.
Vasul de croazieră, mie cel puțin, mi-a lărgit orizonul către participarea la seriile mondiale Red Bull. Acum, nu m-aș întoarce pe un vas de croazieră fiind concentrat către performanță și o realizare de sine, dar a fost o experiență extraordinară! Sunt foarte recunoscător pentru ce a fost acolo”, a declarat Cătălin Preda pentru Sport.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER