C.E. de baschet 3X3. România vizează medaliile. Santana: „Competiția este foarte puternică”. Anca Șipoș și naționala feminină deschid competiția din Piața Universității
Piața Universității din București devine, în perioada 5-7 septembrie 2014, gazda turneului care va stabili primele campioane europene ale baschetului 3 la 3, feminin și masculin. „Așteptările sunt destul de mari, pentru că echipele României au participat în acest an la foarte multe competiții, inclusiv la Campionatul Mondial de la Moscova. Au dovedit că sunt echipe puternice„, a prefațat competiția europeană Horia Păun, președintele Federației Române de Baschet, cea care organizează concursul, alături de Sport Arena Streeball. Tricolorii, prin Cătălin Vlaicu, Angel Santana, Bogdan Popescu și Ștefan Vasile în concursul masculin și Anca Șipoș, Gabriela Mărginean, Alina Crăciun și Andra Haas pe tabloul feminin, vizează medaliile europene, cu ajutorul pulbicului, care are acces gratuit la meciuri.
„Pe plan mondial România este o forță în baschetul 3 la 3”
Radu Petre, directorul Sport Arena Streetball a explicat, în cadrul conferinței de presă organizate într-una dintre sălile hotelului Intercontinental, de ce România este îndreptățită să spere la o medalie la această competiție europeană. „România, pe plan mondial, este o forță în baschetul mondial, datorită numărului mare de turnee organizate, prin faptul că jucătorii noștri au căpătat foarte multă experiență și pentru că 3 la 3-ul se potrivește foarte bine tipicului jucătorului român„, consideră fostul baschetbalist, care a lăsat tricoul și lupta sub panou pentru postura de organizator. Chiar dacă tabloul este complicat, cu foarte multe echipe puternice, atât la feminin, cât și la masculin, Angel Santana și Anca Șipoș, cei doi reprezentanți ai naționalelor României care au luat loc în primul rând la conferința de presă de lansare a Campionatului European, au recunoscut că se gândesc la podium.
„Obiectivul nostru este desigur să câștigăm o medalie. Este o onoare pentru noi faptul că ni s-a acordat această șansă de a organiza acest campionat. Va fi special. Sper că publicul ne va susține tot timpul, dar mai ales atunci când vom fi jos în timpul meciurilor, ne vor împinge de la spate„, a spus pentru ,Anca Șipoș, cea care, alături de Andra Haas a făcut parte din echipa care a terminat pe locul 7 Campionatul Mondial de baschet 3 la 3 de la Moscova, la începutul lunii iunie.
„Competiția e foarte grea, au venit echipele cele mai bune din Europa și o să fie greu, avem emoții, dar sunt emoții pozitive„, a explicat și Angel Santana, primul campion mondial la baschet din istoria României, la moscova, în concursul de aruncări libere. Liderul naționalei României găsește multe ajutoare „jucăm acasă, vom avea publicul de parte noastră, știm vremea, o să fie bine„.
Carmen Tocală: „Un fenomen social în România”
„Noua disciplină 3 la 3 este un trend mondial. Iar Sport Arena, dintr-o disciplină sportivă a făcut un fenomen social în România, bravo băieți!„, a punctat Carmen Tocală, Ministru Secretar de Stat în Ministerul Tineretului și Sportului și președinte de onoare al FR Baschet. Afirmația este susținută clar de faptul că turneul popular de baschet 3 la 3, cu categorii de vârstă de la -14 ani la + 35 de ani, a reușit să adune la start 50 de echipe, a câte patru jucători fiecare (trei titulari, plus o rezervă) în primele 15 minute de la deschiderea procedurii de înscriere online. Iar cele 100 de locuri disponibile s-au epuizat în șase ore. „Nici nu puteam aniversa mai frumos cei 10 ani de Sport Arena Streetball decât organizând alături de parteneri prima ediție de Campionat European„, se mândrește Radu Petre.
Campionatul European de la București, un pas în plus spre visul olimpic al baschetului 3 la 3
Baschetul 3X3 bate la porțile Jocurilor Olimpice de vară, iar prima ediție a Campionatelor Europene, organizată în Piața Universității din București, în perioada 5-7 septembrie 2014, reprezintă o mică parte a strategiei și a eforturilor făcute de FIBA pentru a face acest vis olimpic posibil, la seniori, așa cum se întâmplă încă din 2010, la Jocurile Olimpice de Tineret.
„Această competiție este momentul de vârf al unui proiect de patru ani. Va fi fixa un standard pentru viitor. Pentru ca în 2020 acest sport nou să fie la Olimpiadă, trebuie să creștem structura acestui sport și structura competițională. Cele mai multe dintre echipele prezente la București vor juca în 2015 la Jocurile Europene (Baku, Azerbaijan), considerate niște Jocuri Olimpice Europene„, a punctat ferm Robert Rieblinger, șeful divizei de baschet 3 la 3 din cadrul FIBA Europe (Federația Internațională de Baschet – Europa), în cadrul conferinței de presă dinaintea startului oficial al CE. Oficialul european prezent la București a punctat că „locația (din Piața Univerității) este una dintre cele mai bune pentru baschetul 3 la 3 din Europa„.
Fotografii: Alexandru Hojda