Ce vedem pe Netflix | Povestea familiei Williams, o viață marcată de viteză. Formula 1, accidentul din 1986 și ascensiunea constructorului britanic – temele unui film documentar de excepție
Povestea ascensiunii spectaculoase și a dezastrelor care au trecut prin familia lui Frank Williams este redată cu o sensibilitate și cu o deschidere neobișnuită. Până la urmă, nu e vorba doar de o familie obișnuită, ci de una care a influențat decisiv istoria ultimilor 50 de ani din Formula 1.
Documentarul despre celebrul proprietar al echipei de Formula 1, Frank Williams, scoate la iveală momente neștiute din viața sa, relația cu soția și cei doi copii și reușește să aducă la suprafață niște episoade din relația sa cu prietenii pe care i-a avut de-a lungul timpului.
Se retrage echipa Williams din Formula 1 sau se vinde?
Ar putea fi sfârșitul unei epoci în Marele Circ? Netflix a realizat în 2017 documentarul „Williams”, povestea un om incredibil și pasionat, care alerga 20 de kilometri în fiecare zi, obsedat de mașini de curse, care și astăzi trăiește într-un scaun de rotile visând doar monoposturi, piese, cauciucuri, timpi și piloți.
Frank Williams, desigur, unul dintre cei mai importanți oameni ai Formulei 1, ne arată o legătură cu epoca anilor ’60 și 70 a erei de curse cu mare risc, adesea fatală. Chiar Frank Williams și-a pierdut primul său pilot, Piers Courage, în 1970, la Marele Premiu al Olandei de la Vandvoort, într-un groaznic accident chiar în timpul unei curse.
Această peliculă încearcă să explice unele dintre aspectele mecanice ale Formulei 1 și modul în care Williams s-a ocupat de ani de zile pentru a îmbunătăți performanțele bolizilor săi. După cum se arată și în film, decizia lui Frank Williams de a-l numi pe Patrick Head în funcția de director tehnic în 1977 s-a dovedit un punct de cotitură: un design îmbunătățit al monopostului a declanșat ascensiunea constructorului Williams în clasament, culminând cu primul lor campionat mondial câștigat în 1980 de Alan Jones.
Accidentul l-a lăsat pe Frank Williams într-un scaun cu rotile
Regizorul Morgan Matthews insistă – pe bună dreptate – pe punctul de cotitură al carierei lui Williams și, evident, pe a doua viață: groaznicul accident rutier din 1986 care l-a lăsat într-un scaun cu rotile și complet dependent de îngrijire 24 de ore din 24. Pe plan profesional, accidentul a venit la apogeul rivalității dintre cei doi mari piloți ai echipei, britanicul Nigel Mansell și brazilianul Nelson Picquet. Abilitățile diplomatice ale lui Frank Williams în gestionarea relației dintre cei doi a dus la succesul echipei.
Filmul insistă pe viața personală. Regretata sa soție, Ginny, a scris o carte autobiografică, înainte să moară, despre Frank Williams și viața trăită împreună, iar Morgan Matthews utilizează, fără rezerve, banda audio folosită în pregătirea publicării.
Ceea ce iese la suprafață sunt lucrurile dificile, cu multe dintre deficiențele personale ale lui Williams prezentate: insensibilitate, lipsă de introspecție, obsedat de curse, n-a fost niciodată cu familia într-o vacanță, n-a avut o zi de concediu, o aventură pasageră care a rănit familia și multe altele.
Fiica lui Williams, Claire, ajunsă acum directorul actualei echipe, este destul de directă și despre relația cu tatăl ei și, chiar considerându-se vinovată, discută deschis despre rivalitatea cu fratele ei mai mare care a dus, în cele din urmă, la distrugerea relației dintre cei doi.
Nu se vorbește în film despre Damon Hill și Ayrton Senna
„Filmul povestește cele două mari iubiri din viața tatălui meu. Toată lumea își cunoaște pasiunea pentru curse, dar nu toată lumea știe povestea căsătoriei părinților mei și modul în care acele două fațete au coexistat în timpul ascensiunilor și declinului echipei. Mama mea, puțini știu, a jucat un rol decisiv în succesul echipei și merită surprins curajul ei de a menține familia și afacerile împreună”, a declarat Claire Williams.
Există, totuși, lacune în acest film: se vorbește puțin despre anii lui Damon Hill, declinul abrupt al sportului cu motor în anii 2000 – sau al treilea accident devastator, care a dus la decesul brazilanului Ayrton Senna în 1994. Probabil că ideea principală a fost că moartea legendarului pilot a fost bine acoperită în documentarul Asif Kapadia, lansat în 2010, despre viața lui Senna.
Acest film documentar nu este numai o călătorie prin cariera remarcabilă a echipei Williams, ci și prin complicațiile personale și familiale care au făcut posibilă menținerea unui proiect care, la fel ca în toate relațiile, a avut momente de bucurie enormă și pasaje de tragedie profundă.
Dacă dai echipei tale numele familiei înseamnă că pui în ea cel mai personal lucru care există în tine. Și tocmai asta a făcut Frank Williams: și-a confundat familia cu pasiunea. Sau invers.