Cel mai bun club de juniori din lume, în derivă! „E rezultatul anilor de tristă amintire, în care am fost la un pas de desființare!”
- Desemnat, în urmă cu șapte ani, cel mai bun club de juniori din lume la sporturile nautice, CSS Orșova a ajuns să nu mai scoată nici măcar un campion european, deși în anii anteriori se putea lăuda cu numeroase titluri mondiale! Mai mult decât atât, secția de kaiac-canoe de la Orșova n-a avut niciun sportiv între primii zece ai județului Mehedinți!
Au fost ani buni, când primii zece sportivi ai județului Mehedinți au provenit doar de la Orșova. În 2018, doar patru dintre componenții clubului de la Dunăre, și toți de la secția de canotaj, s-au mai regăsit în clasamentul întocmit de Direcția Județeană de Sport și Tineret Mehedinți, pe baza rezultatelor din acest sezon.
Totuși, CSS Orșova a dat și în acest an cel mai bun sportiv al județului. Titlul i-a revenit canotoarei Simona Tătaru (foto mic), de la CSS Orșova. Sportiva originară din județul Suceava a cucerit argintul la Europene în proba de patru vâsle și bronzul la Mondiale, în proba de 8+1. Pe locul secund s-au clasat canotorii Cosmin Carpea (originar din Suceava) și Petrișor Morar (originar din Maramureș), vicecampioni europeni la patru vâsle. Podiumul a fost completat de luptătoarea severineană Roxana Capezan, de la CSM Drobeta Turnu Severin. Eleva lui Marin Dobrescu a ocupat locul 6 la Jocurile Olimpice pentru Tineret și locul 5 la Europenele de Cadeți, dar și aurul la Campionatul Balcanic.
Antrenorul Cristian Maliș a explicat cauzele rezultatelor modeste din acest an pentru clubul de la Dunăre, care în urmă cu șapte ani, era declarat cel mai bun club din lume, la nivel de juniori, la sporturile nautice. „E un fel de tradiție, ca CSS Orșova să dea cel mai bun sportiv al județului. Din păcate, anul acesta nu am mai avut campioni mondiali, nici măcar europeni. Este efectul anilor de tristă amintire, în care am fost la un pas de desfiițare, nu din cauza banilor, ci a orgoliilor și ambițiilor prostești ale unui director (n.r. – Mirela Stoenel), care tăiase chiar și hrana sportivilor. Nu mai aveam dreptul nici măcar să mergem la competițiile de verificare, să nu mai vorbesc de selecție. Am pierdut atunci majoritatea sportivilor, care au fost nevoiți să plece la alte cluburi. Secția de kaiac-canoe a fost cea mai afectată. Noi, la canotaj, am avut sprijin de la Federația Română de specialitate și ne-am descurcat mai bine. Au trecut acei 3 ani de represiune, iar în 2019 vom avea rezultate mai bune. În 2020 vom reveni acolo unde am fost. Noi vom avea la Jocurile Olimpice din 2020 vreo 5-6 foști sportivi de la CSS Orșova, plecați de la noi de 5-6 ani la Dinamo și Steaua”, a explicat Cristian Maliș, coordonatorul secției de canotaj de la CSS Orșova și antrenor al centrului național de juniori de la Orșova.
12 medalii de aur, 8 de argint și 7 de bronz cucereau secții de canotaj și kaiac-canoe de la CSS Orșova în urmă cu șapte ani, la campionatele mondiale și europene de juniori
Fostă componentă a clubului orșovean, Ionela Lehaci – Cozmiuc, în prezent la CS Dinamo București, a fost declarată cea mai bună canotoare a României în 2018.
Pentru al doilea an consecutiv, Lehaci, împreună de Geanina Beleagă, au devenit campioane mondiale de seniori, în proba de dublu vâsle.