Cel mai grav accident din istoria concursurilor de alergare din România: doi sportivi au murit la Maratonul Piatra Craiului după ce au căzut într-o prăpastie de 70 de metri. Cum a fost posibilă tragedia | HARTA traseului
Doi concurenți, o femeie în vârstă de 45 de ani și un bărbat de 39 de ani, au murit în acest weekend, în timpul Maratonului Piatra Craiului – unul dintre cele mai spectaculoase concursuri de alergare montană din România. Accidentul este cel mai grav produs în țara noastră la acest tip de întreceri.
Drama s-a produs sâmbătă, puțin după jumătatea traseului, cei doi concurenți prăvălindu-se în prăpastie în același loc și aproape în același timp, sub ochii îngroziți ai altor participanți la maraton.
Tragedia a avut loc într-un punct foarte periculos, în zona Valea Urzicii-Prepeleac, un loc unde poteca trece pe lângă un perete de stâncă, pe cealaltă parte fiind o prăpastie. Organizatorii au montat în acest loc o coardă de care concurenții urmau să se țină, însă cei doi care au căzut în râpă s-ar părea că nu au văzut-o din cauză că venea după o curbă cu un unghi aproape drept.
Dublă tragedie în același loc și aproape în același timp
Prima care a căzut în hău a fost Eniko, fata în vârstă de 45 de ani, din Odorheiul Secuiesc. Aproape imediat după ea, în timp ce unul din martorii oculari suna la 112 și anunța tragedia, Eduard, un alt concurent, a căzut, la rându-i, în prăpastie, în exact același loc. Bărbatul era doctor clujean, avea 39 de ani, profesa în Anglia și venise în țară pentru a participa la concurs.
Salvamontiștii au ajuns aproape imediat la locul unde căzuseră victimele, dar fata n-a răspuns manevrelor de resuscitare. Bărbatul, care nu-și mai simțea picioarele, a fost transportat în viteză maximă către punctul de salvare, dar a decedat pe drum.
Concursul a fost întrerupt imediat după producerea tragediei.
Cei doi concurenți care au căzut sunt descriși drept alergători cu experiență în astfel de întreceri
Duminică la prânz, organizatorii concursului au postat pe Facebook un mesaj cu noi detalii despre dramaticul eveniment:
„Zile de doliu in familiile celor doi prieteni ai maratonului Piatra Craiului, Eniko si Eduard…zile de doliu in familia alergatorilor montani si a organizatorilor curselor de alergare montana….
Ceea ce ne-a fost comunicat de cei care au fost martori ai accidentului – alergatori si membri echipajului Salvamont Arges este ca Eniko a alunecat pe un valcel din afara traseului, iar Eduard care alerga langa ea, fiind medic a coborat vrand sa o ajute si a cazut suferind leziuni grave care in cele din urma i-au cauzat moartea!
Durerea este mare si vrem sa va transmitem tuturor ca noi, ca organizatori stim ca am facut tot ceea ce a fost necesar ca acest concurs sa se desfasoare in cele mai bune conditii, cei care au participat la aceasta cursa o pot spune!
Stim ca Eniko si Eduard erau alergatori experimentati, omniprezenti la cursele de alergare montana din tara, de neoprit in pasiunea lor si aceasta o stiu rudele lor, prietenii lor, colegii lor…
Eniko era o atleta bine pregatita, iubea Piatra Craiului si alergarea montana, era entuziasmata vineri cand si-a luat kitul de participare si vesela ieri la start…
Eduard iubea alergarea si iubea foarte mult oamenii…atat de mult iubea oamenii incat si-a pus viata in pericol incercand sa o salveze pe Eniko si in cele din urma a murit in aceasta incercare! Este foarte trist, dar vrem sa credem ca ei au murit facand ceea ce le placea lor mai mult sa faca!
Dumnezeu sa-i odihneasca si noua sa ne dea gandul cel bun!”
Diferență de nivel 2.250 de metri
Parametrii traseului din Maratonul Piatra Craiului 2019:
-
- lungime: 41 km
-
- diferență de nivel pozitivă: + 2.250 metri
-
- diferență de nivel negativă: – 2.250 metri
-
- 2 timpi limită:
- PC 4 La Table – 3 ore
- PC 9 Plaiul Foii – 6 pre și 30 minute
- 4 linii de sosire:
- 3 intermediare:
PC 2: Casa Folea – km 7,8;
PC 5: Saua Funduri – km 15;
PC 9: Plaiul Foii – km 24,3; - 1 finala: Zărnești Centru – km 41.
- 3 intermediare:
- 3 puncte realimentare:
- PC 4: La Table;
PC 9: Plaiul Foii;
PC 12: Coltul Chiliilor
- PC 4: La Table;
- izvoare apa:
- Satul Măgura, Poiana Lespezi (după stâna din Grind în următoarea poiană, stânga lângă podeț), PC 8: Refugiul Spîrlea;
- 2 timpi limită:
Întreaga întâmplare a fost relatată, pe site-ul www.ziaristii.com, de Lora Schmit-Popa.
Maratonul Piatra Craiului este cel mai vechi concurs de alergare montană din România
Maratonul Piatra Craiului este cel mai vechi concurs de alergare montană din România – considerat de toată lumea drept “părintele” acestui tip de concursuri extreme. Ediția din acest an a fost a 14-a și, deși nu mai este acum nici cea mai grea, nici cea mai aglomerată, competiția din Munții Piatra Craiului rămâne printre cele mai frumoase și spectaculoase.
Trailerul ediției 2016 a Maratonului Piatra Craiului – unul dintre cele mai frumoase din România
La concursul din acest an s-au înscris la start 500 de bărbați și 170 de femei.
Maratoanele montane nu sunt rezervate oricărui tip de concurent. Presupun o pregătire peste medie, echipament special pentru alergători, o logistică extinsă, supraveghere specială. Este necesară implicarea jandarmilor montani și a salvamontiștilor, iar participanții trebuie să se supună unui regulament mai restrictiv.
Între timp, inspirați de Maratonul Piatra Craiului, împătimiți ai alergărilor montane au fondat numeroase alte concursuri de acest fel în toți munții României.
ProSport a dedicat fenomenului două articole ample anul trecut. Le puteți citi aici și aici.