Cel mai tânăr președinte din sportul românesc cere răbdare! Potec: „La Tokyo luăm medalii”
Camelia Potec (31 de ani), cel mai tânăr președinte din sportul românesc, recunoaște că nu se așteaptă la performanțe notabile din partea natației la JO de la Rio și susține că rezultatele muncii sale se vor vedea la ediția din 2020
Potec vorbește despre dopajul din înot și despre nivelul de pregătire al antrenorilor români
Printre țelurile fostei eleve a Doinei Sava se află construirea unei piscine olimpice
Camelia Potec (31 de ani) a fost aleasă vineri președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, ca urmare a votului în unanimitate a 83 de delegați la Adunarea Generală. Campiona olimpică din 2004 are un mandat de patru ani și a devenit astfel cea mai tânără șefă de federație de la noi, depășindu-i pe Alin Petrache (rugby) și Carol Eduard Novak (ciclism), ambii 37 de ani.
E un avantaj că sunteți cel mai tânăr președinte din sportul românesc?
Eu sper să fie un avantaj. Am primit votul de încredere din partea multor președinți de cluburi, iar asta mă ambiționează să le dovedesc că nu s-au înșelat.
Care este primul lucru pe care îl veți face din postura de președinte?
Condițiile de pregătire din România sunt precare, iar eu voi începe prin a face lobby pe toate planurile pentru crearea de noi baze, dar cel mai important pentru modernizarea celor existente. Ținta mea principală este construirea unei piscine olimpice (n.r. – 50 m lungime și minimum 9 culoare).
Ați fost secretar federal timp de nouă luni. Care a fost cea mai mare realizare?
Cea mai mare realizare a fost, sufletește, faptul că am arătat multe lucruri inovatoare, că astfel mi-am demonstrat că sunt capabilă. Pentru dumneavoastră, cei din afara fenomenului, a fost organizarea Campionatului Național, care s-a dovedit o organizare deosebită față de cele de până acum. A fost un campionat reușit prin impactul pe care l-a avut și prin faptul că, în urma sa, copiii au venit către practicarea acestui sport.
La ce nivel de pregătire se află antrenorii de natație?
Din păcate, trebuie să lucrăm foarte mult la acest aspect, să le implementăm o mentalitate de lideri. Îi vom îndruma spre cursuri de perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în colaborare cu instituții mari cum ar fi Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic, Federația Internațională de Natație sau Liga Europeană.
Recordurile sunt bătute în fiecare an la competițiile de nivel mondial. Acest lucru ne face să speculăm că înotătorii folosesc substanțe interzise. Ce părere aveți despre acest aspect?
Probabil aceste speculații sunt adevărate, dar eu am trăit în acest sport și trăiesc cu mentalitatea că este unul curat, că în momentul în care pleci la o competiție și te pregătești pentru ea, trebuie să fii fair-play față de ceilalți concurenți.
visează la un aur olimpic
Spuneți că, probabil, este adevărat că se folosesc substanțe interzise. Știm bine că înotul este un sport care se bazează într-o proporție covârșitoare pe rezistența fizică. Ce șanse ar mai avea înotătorii români să le facă față celorlalți pe viitor?
Să nu uităm că și înainte se vorbea despre dopaj și, cu toate acestea, atât Camelia Potec, cât și Diana Mocanu sau Răzvan Florea au venit de la Jocurile Olimpice cu medalii. Asta nu înseamnă că o țară mai slab dezvoltată, cum este România, trebuie să lase armele jos, iar noi să spunem: „Suntem prea mici, dincolo se folosesc substanțe, n-are rost să mai concurăm”. Noi suntem o națiune de oameni talentați, ambițioși, și este imposibil să nu reușim atăta timp cât vom dispune de ajutorul instituțiilor naționale.
Ce realizare din postura de președinte v-ar putea oferi o satisfacție asemănătoare cu cea de la Atena?
Cea mai mare ar fi să stau pe scaun la Jocurile Olimpice și să vad un român câștigând medalia de aur.
Ce așteptări aveți de la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice?
Cred că nu ne vom întoarce de la Rio cu performanțe notabile, dar asta nu înseamnă să depunem armele. Va urma Tokyo în 2020, iar eu vreau să vin cu un aer nou pentru a aduce medalii de acolo.
Ce vă face să credeți că vor veni medalii de la Tokyo?
Faptul că avem sportivi talentați cărora le vom insufla încrederea de care au nevoie pentru a fi campioni mă determină să cred asta. Vom face tot posibilul să aducem cât mai mulți înotători la bazine și cred că este timp în următorii șase ani să se poată realiza acest obiectiv de a cuceri o medalie.
Copiii mi-au spus după naționalele din acest an că vor să vină la bazin pentru că au văzut la televizor sportivi înotând repede
Camlia POTEC, președinte FRNPM
Resursele financiare le vom atrage din sponsoriÂzări
Camlia POTEC, președinte FRNPM