O festivitate de deschidere simplă, destul de fadă, cu multe deficiențe organizatorice, dar și cu câteva momente emoționante, care au smuls aplauzele celor peste 3.000 de spectatori prezenți pe Arena Liceului cu Program Sportiv din Brașov. Cam așa ar putea fi tradus în câteva cuvinte momentul festiv al Festivalului Olimpic al Tineretului European.
Liniștea orașului de la poalele Tâmpei a fost tulburată spre orele serii, în special datorită traficului, destul de fluent în alte zile ale unui sfârșit de săptămână, dar zbuciumat brusc de valurile de mașini și autocare ce s-au înmulțit brusc. Câteva mii de oameni au luat cu asalt centrul orașului, devenit principalul punct de atracție pentru măcar câteva ore. La Brașov a ajuns olimpiada celor mai buni sportivi europeni până în 18 ani, un eveniment unicat având în vedere că în România au sosit 45 de state europene, cu peste 1.500 de invitați. Punctul de atracție a fost terenul unui liceu cu program sportiv, dar cu o rezonanță puternică dacă adaugi și numele celui care îi poartă numele acum, Ion Țiriac. În preajmă, la câțiva metri, fostul mare tenismen își începea ascensiunea sportivă, în urmă cu câțiva zeci de ani, tocmai într-o disciplină de iarnă, hochei pe gheață.
Haos la intrare
Străzile din împrejurimi au fost împânzite de forțele de ordine, polițiști și jandarmi, iar până la intrarea în arenă totul a decurs fără incidente. Problemele au apărut însă cu câteva zeci de minute, înainte ca festivitatea să înceapă. La poarta către care au fost dirijați spectatorii obișnuiți s-a creat acea îmbulzeală tradițională românească. „Oameni buni, nu vă mai împingeți! Intră toată lumea care are invitații!”, s-a auzit la fiecare minut o voce țuguiată dintre cei care încercau să asigure ordinea. Degeaba! Nerăbdarea de a intra în arenă a atins cote înalte, iar o singură intrare pentru un puhoi de lume, și aceea îngustă, a semănat puțin cu o bătaie de joc. Până la urmă, toți peste cei 2.500 de oameni cu invitații și-au făcut loc, astfel că la 19:30 au putut să trăiască la maximum unul din cele mai emoționante momente ale serii, imnul național. O trupă de copii din Brașov, corul Unison, au transformat arena brașoveană într-o liniște deplină, iar fiecare strofă din „Deșteaptă-te române!” a fost prezentată cu foarte mult patos.
Fondistul Pripici, portdrapelul României
Imediat după acest moment, în arenă și-au făcut apariția delegațiile. Conform tradiției olimpice, Grecia a intrat prima la defilare, iar până la apariția Republicii Moldova spectatorii s-au mulțumit să privească marșul sportivilor în liniște, ca la o piesă de teatru. Atmosfera s-a mai încălzit la apariția „fraților” de peste Prut. State precum Luxemburg, Monaco sau San Marino, reduse numeric, au stârnit simpatia publicului, care a prins viață în momentul în care la defilare și-a făcut apariția România, cu fondistul Daniel Pripici purtător de drapel. A fost una din rarele ocazii, când sportivii tricolori au fost printre cei mai numeroși din punct de vedere numeric, alături de țări precum Rusia, Germania, Cehia sau Franța.
Ceremonia de la Brașov a atras ca un magnet personalități din viața politică sau sportivă a României. Alături de Elena Udrea, Petre Roman sau primul ministru Victor Ponta nu s-a aflat însă, surprinzător, și președintele Traian Băsescu. Patrick Hinckey, președintele EOC, a pregătit chiar un discurs în care i se adresa inclusiv lui Băsescu. Până la urmă, deschiderea oficială i-a revenit lui Victor Ponta, asistat îndeaproape și de președintele CIO, Jacques Rogge.
Covaliu a făcut lumină pe arenă
Punctul culminant al întrecerii, aducerea flacărei olimpice pe stadion, a adus și mii de ovații. Sabia brașoveană, Rareș Dumitrescu și Mihai Covaliu au avut rolul de a purta torța pe ultimii metri, pe traseu fiind adusă, printre alții, de antrenorul Nicolae Dudu (schi fond) sau săritorul Iulian Pîtea. Cele aproximativ 90 de minute ale ceremoniei au fost duse la bun sfârșit și s-a încheiat pe focuri de artificii și pe acordurile ritmurilor dictate de Inna. Au existat destule voci care au evidențiat însă o festivitate simplă, fără nici un moment tradițional specific României. Poate o impresie mai convingătoare o vor lăsa sportivii români, care ne vor reprezenta puternic în următoarele cinci zile în toate cele opt discipline sportive incluse în program.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER