Până la bătălia în munți, Turul Franței a fost „invadat” de imagini terifiante, primele nouă etape fiind dominate de căzături, cu cicliști ajunși prin spitale și chiar forțați să-și încheie cariera mai devreme, cum e cazul lui Vinokourov.
De la moartea lui Fabio Casartelli, în 1995, după o căzătură pe coborârea de la Portet d’Aspet, la o viteză de 88 km/h, Marea Buclă n-a mai cunoscut atât dramatism ca în ediția din acest an. Rata de abandonuri până în etapa a noua poate că a fost mai mare în alte ediții, însă și motivele au fost mai complexe, pe lângă accidente intervenind cazurile de dopaj sau cicliști excluși pentru că n-au ajuns la final de etapă într-un interval de timp impus. În 2011, răniții au fost mai mulți ca niciodată, scenele cu rutierii „treziți” în băi de sânge, catapultați în râpe sau aruncați de mașină în sârmă ghimpată îngrozind întreaga lume.
În condițiile în care coborârile halucinante din Munții Pirinei sau Alpi sunt încă departe, în Turul Franței s-au înregistrat deja 12 cazuri de spitalizări, cel mai cutremurător fiind al lui Alexander Vinokourov, care a ajuns duminică din Masivul Central direct la Paris, unde a fost operat imediat după o fractură de femur. „Nu merita un asemenea final de carieră”, au susținut colegii kazahului. Până în prezent s-au înregistrat 18 abandonuri, între care și cinci favoriți la podium, Brajkovic, Wiggins, Horner, Van den Broeck și Vinokourov, alți rutieri cu răni destul de grave reușind totuși să continue cursa.
Cele mai multe abandonuri după 9 etape (ultimii 15 ani) 1998 – 30 de abandonuri – Retragerea echipei Festina și alte câteva cazuri de dopaj au îngroșat substanțial numărul abandonurilor 2003 – 26 de abandonuri – Turul a programat atunci etapele 7-8 în Munții Alpi, la sfârșitul cărora au fost eliminați mai mulți cicliști întrucât au ajuns cu o întârziere mai mare decât cea admisă 1997 – 19 abandonuri 2011 – 18 abandonuri – Majoritatea s-au consemnat ca urmare a căzăturilor
Lider în turul Franței – Voeckler, speranța francezilor Pe fondul unor zile extrem de agitate din cauza accidentelor, francezii au preluat șefia clasamentului general, prin Thomas Voeckler, care ieri s-a fotografiat cu tricoul galben. El a mai fost lider în trecut în Turul Franței, însă acum este creditat cu șanse reale să și termine în față, chiar în preajma podiumului. Franța nu a mai câștigat Turul Franței din 1985, când triumfa Bernard Hinault.
TENIS / Begu, salt în Top 60 Irina Begu a reușit cel mai spectaculos salt în ierarhia WTA dintre reprezentantele României. După finala disputată duminică la Budapesta, eleva lui Marius Comănescu a urcat 17 poziții, până pe locul 60 WTA. Românca cel mai bine clasată în ierarhia WTA rămâne Alexandra Dulgheru, pe locul 45, în timp ce la masculin, Victor Hănescu ocupă locul 64 ATP. TENIS / Victorie Ungur Adrian Ungur a câștigat, duminică, turneul challenger de la San Benedetto (Italia), dotat cu premii în valoare totală de 30.000 de euro. Ungur l-a învins în finală pe reprezentantul gazdelor, Stefano Galvani, cu 7-5, 6-2. Pentru succesul din Peninsulă, jucătorul originar din Pitești va primi 80 de puncte ATP și un cec în valoare de 4.300 de euro. RUGBY / „Stejarii”, codași Naționala de rugby în 7 a României a ocupat locul 11, penultimul, la Grand Prix-ul de la Barcelona. România a pierdut în grupă cu Anglia (29-7), Franța (26-0), Olanda (31-7), Italia (27-12) și a câștigat doar cu Georgia, 12-7. În semifinalele pentru locurile 9-12, „stejarii” au pierdut la scor cu Țara Galilor, însă au evitat „lingura de lemn”, după ce au trecut în ultimul meci de Moldova cu 17-12. După două etape, România se află pe locul 11, cu 8 puncte. ATLETISM / Grasu, lângă podium Nicoleta Grasu a ratat podiumul etapei de Diamond League de la Birmingham, clasându-se pe poziția a patra în proba de aruncarea discului. Eleva și soția lui Costel Grasu a izbutit un rezultat de 61,18 m în concursul câștigat de Nadine Muller (Ger), 65,75 m. La triplusalt, Marian Oprea a ocupat locul șapte (16,11 m), primul clasându-se britanicul Philips Idowu (17,54 m). ATLETISM / Grozav de aur Orădeanca Ligia Grozav a cucerit aurul în proba de înălțime a CM de juniori de la Lille. Eleva profesorului Virgil Preda s-a clasat pe primul loc după ce a trecut peste ștacheta fixată la 1,87 m. Tot în Franța, Roxana Perie a luat bronz în proba de aruncarea ciocanului, cu 56,75 m. POLO / Veteranii, campioni Naționala României (peste 40 de ani) a câștigat medaliile de aur la Campionatul European Masters de la Hamburg. Sub titulatura Water Polo Romania, trupa condusă de Florin Niță s-a impus în finală în fața selecționatei croate Dubrovnik, scor 4-3. HANDBAL / Ghionea, la HCM Extrema dreaptă a echipei naționale de handbal, Valentin Ghionea (27 ani), a semnat ieri un contract valabil pentru un sezon cu campioana României, HCM Constanța. „Principalul motiv pentru care am ales HCM este că echipa va juca în Liga Campionilor și am și șansa de a câștiga primul meu titlu de campion al României”, a declarat fostul jucător al Universității Cluj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER