Bun de plată? Armstrong ar putea fi obligat să restituie Guvernului american aproape 20 de milioane de dolari!
Lance Armstrong ar putea fi obligat să restituie Guvernului american circa 20 de milioane de dolari din cauza faptului că s-a dopat.
*Armstrong „a mărturisit că s-a dopat” într-un interviu filmat luni seară oferit lui Oprah Winfrey, care va fi difuzat vineri dimineață
*Departamentul de Justiție american i-ar putea cere circa 20 de milioane de dolari despagubiri fostului ciclist
Vineri dimineața, de la ora 04:00, prima parte a interviului realizat de Oprah Winfrey cu Lance Armstrong, în care fostul ciclist „ar fi mărturisit” că s-a dopat va fi difuzată în America pe postul realizatoarei TV și în întreaga lume, pe site-ul oprah.com. Este prima oară când Armstrong vorbește deschis despre dopaj, după ce a spus întotdeauna că nu a folosit produse dopante, iar în 2005 a mințit sub jurământ despre acest lucru. Conform presei americane, principalul motiv pentru care Armstrong face acest lucru este repararea propriei imagini, popularitatea sa în State fiind într-o scădere puternică după dezvăluirile din dosarul Agenției Americane Anti-Doping. Însă după această confesiune texanul de 41 de ani se va angrena într-o luptă dură și lungă cu foștii sponsori în procese interminabile privind restituirea banilor pe care aceștia i-au plătit lui Armstrong de-a lungul carierei.
Departamentul de Justiție a intrat pe fir
Se pare însă că nu doar sponsorii îi vor cere bani lui Armstrong! Departamentul de Justiție al Statelor Unite e gata să se constituie ca parte vătămată într-un proces intentat de fostul coleg al lui Armstrong, Floyd Landis. Fost câștigător al Turului Franței în 2006, titlu retras din cauza dopajului, Landis a intentat un proces în numele Guvernului Statelor Unite, împotriva lui Armstrong și a șefilor echipei US Postal, care ar fi folosit bani publici pentru a susține programul de dopaj din interiorul echipei. Acest lucru e posibil prin Actul Federal privind informațiile false, care le permite cetățenilor americani să intenteze un proces în numele Guvernului, proces care nu va fi însă făcut public decât în momentul judecării.
Se cer peste 20 de milioane de dolari daune
Conștient de repercusiunile pe care le-ar avea această decizie a Departamentul de Justiție, Armstrong a venit cu o propunere tentantă prin avocații săi. Conform CBS News, fostul ciclist s-ar fi declarat gata să plătească cinci milioane de dolari în compensații pentru ca Departamentul să nu intre în acest proces. În plus, Armstrong ar fi devenit martor în acest proces, fiind practic exonerat de orice vină. Surse din interiorul Departamentului federal au declarat că răspunsul a fost clar, concis și negativ, cei care se ocupă de acest caz considerând oferta „cel puțin inoportună”. Procesul mai sus-menționat are ca scop final recuperarea fondurilor investite de Poșta americană, sponsorul echipei între 1996 și 2004, fonduri deturnate pentru a finanța „cel mai sofisticat program de dopaj din istoria sportului”. Presa americană scrie însă că dovezile privind dopajul lui Armstrong nu au fost strânse decât în perioada 2001-2005, astfel că Departamentul de Justiție nu poate pretinde o sumă mai mare decât cea investită în acea perioadă, adică 32 de milioane de dolari. Legea americană spune însă că doar două treimi din respectiva sumă pot fi plătite ca despăgubiri de cel învinuit. Practic, Armstrong ar trebui să plătească 20 de milioane de dolari, o treime din această sumă urmând a ajunge la Floyd Landis. Totuși, datorită staff-ului legal al texanului, care cuprinde peste 20 de avocați, procesul ar putea dura peste zece ani.
100 de milioane de dolari este averea estimată a lui Lance Armstrong