Cea mai mare performanță din istoria ciclismului din România! Edi Grosu a terminat pe 5 etapa a 13-a din Giro! Aru e noul tricou roz, după carnagiul în care au fost implicați Contador și Porte

Eduard Grosu a reușit rezultatul carierei în Giro. După ce marți a sosit al 12-lea, românul de 22 de ani a sprintat astăzi pentru victorie și a sosit al 5-lea, într-o etapă câștigată de Sacha Modolo (Lampre).

Încă o etapă nebună în Giro, deși profilul indica faptul că rutierii vor avea parte de o rundă liniștită: nici măcar o cățărare nu era repertoriată pe traseul de 147 de kilometri dintre Vicenza și Jesolo. Totuși, asfaltul ud și o neatenție a unui rutier de la Southeast cu 3,5 kilometri înainte de final a provocat un carnagiu pe șosea. Richie Porte și Contador au fost întârziați de căzăturile în serie, nu și Fabio Aru, care a sosit în primul grup.

Asta nu i-a împiedicat însă pe sprinteri să se bată pentru victorie, toți actorii principali ai rundei aflându-se deja în față când a avut loc incidentul.

Finalul a fost extrem de tehnic, iar Modolo i-a învins la sprint pe Nizzolo și Viviani, dar pentru noi a contat un singur lucru: ce face Edi Grosu. Rutierul lui Nippo Vini Fantini a prins excelent roata lui Nizzolo și doar ghinionul a făcut să nu se poată lupta pentru un loc pe podium. El a fost închis pe ultimele două sute de metri, când dezvolta o viteză comparabilă cu marii sprinteri. Nu a avut loc să păstreze același tempo și a sosit pe 5, fiind învins la photofinish de Porșev (Katiușa). Chiar dacă rămânem cu gustul amar că din cauze ce nu au ținut de el, ci de ghinion, Edi nu a putut să aibă parte de un finish așa cum își dorea, rezultatul în sine e unul uriaș: cel mai mare din istoria României. Niciodată, indiferent de cursă, un reprezentant al nostru nu a fost atât de aproape de podium într-o competiție atât de importantă.

Am pierdut un pic de teren în ultimul viraj. Trebuie sa am lângă mine un coechipier, pe Stacchiotti, care să mă ducă în plasă pe ultimii 500 de metri, dar a fost implicat în căzătura din ultimii patru kilometri. În mod normal, aveam picioare și pentru victorie. Apoi rusul Porșev m-a strâns la margine și mi-a tăiat accelerarea. Poate că aș fi terminat pe trei. Mai am două etape cu posibilă sosire la sprint pentru a încerca o victorie„, a declarat Eduard Grosu pentru Digi Sport. Cele două etape nominalizate de sportiv sunt 17 și 21, unde evadările au șanse mici de reușită și toți specialiștii anticipează sprinturi masive.

  • Rick Zabel (BMC), Marco Frapporti (Androni Giocattoli), Jerome Pineau (IAM Cycling), Bert De Backer (Giant-Alpecin) și Arnaud Courteille (FDJ), dar ei nu au avut nicio șansă. Nu doar pentru că echipele sprinterilor nu au mai lăsat nimic la voia întâmplări, ca în urmă cu trei zile, când totul a căzut pe umerii lui Lotto belgian, ci și a faptului că un tren le-a blocat înaintarea.

La general, clasamentul a fost bulversat de căzătură, Contador și Porte fiind marii perdanți. Dacă El Pistolero a pierdut 36 de secunde în raport cu Aru și a cedat tricoul roz, Richie Porte – ghinionistul de serviciu acum două runde, când a fost penalizat cu două minute pentru că a luat o roată de la Simon Clarke – a pierdut orice șansă la podium. Chiar dacă este impecabil la contratimp și într-o formă excelentă pe munte, rutierul SKY a fost scos din cursa pentru un rezultat mult visat: a pierdut peste două minute comparativ cu liderul echipei Astana. „A fost multă nervozitate la finalul cursei și s-a căzut. Asta e„, s-a mărginit să spună „diavolul tasmanian”.

Dacă Porte nu părea să fie foarte afectat fizic, nu același lucru poate fi spus despre Contador, altfel un maestru al disimulării. „Ceea ce mă îngrijorează e că m-am lovit din nou la umăr. Sper să fiu în regulă, voi merge la doctor și îmi va pune probabil gheață pentru a nu se umfla„, a spus ibericul, la final.

Clasament de etapă

Clasament general

Etapa 14: Treviso – Valdobbiadene, 59.4km. E timpul pentru Țvetcov

Când organizatorii Turului Italiei au anunțat traseul, o etapă a atras atenția în mod special. Pentru prima oară în ultimii ani într-un mare tur avem un contratimp individual „monstruos”. Pentru aproape 60 de kilometri, rutierii își vor testa abilitățile contra-cronometru, într-o rundă care poate stabili în mare măsură cine se va lupta pentru podiumul final.

Nu este un contratimp pentru specialiști decât în prima parte, în ultimii 25 de kilometri fiind două cățărări destul de lungi, prima chiar repertoriată. Dacă sportivii cu motoare mari vor reuși să aibă un timp intermediar bun la jumătatea traseului, este de așteptat ca acesta să fie comprimat de rutierii de general.

Dintre favoriți, Richie Porte și Rigoberto Uran sunt cei mai familiarizați cu un contratimp, iar traseul li se potrivește mănușă. Contador nu ar trebui nici el să piardă prea mult timp, în timp ce Aru trebuie să limiteze pierderile, mai ales că în ultimele două zile nu s-a simțit prea bine. Astăzi s-a îmbrăcat în roz, ca urmare a căzăturii care i-a blocat pe ceilalți rutieri, însă mâine va preda mai mult ca sigur tricoul.

Este o etapă în care românul Serghei Țvetcov are o ocazie excelentă să facă un rezultat mare, el fiind foarte bun nu doar în etapele de munte mediu, ci și în proba contra-cronometru. Dacă până acum rutierul lui Androni s-a făcut remarcat doar în evadare, acum, grație „motorului” său mare, el poate spera la un rezultat bun. Un TOP 20 îi este fără îndoială la îndemână rutierului nostru, dar nu este exclus nici o poziționare mai bună, în funcție de vreme. Fiind printre ultimii la general, el va pleca cu mult timp înaintea favoriților. Spre seară există șanse să plouă, astfel că, din acest punct de vedere, cei care vor porni spre final, vor avea un handicap.

Favoriți

***** Richie Porte

**** Rigoberto Uran, Ion Izagirre, Alberto Contador

*** Ilnur Zakarin, Stefano Pirazzi, Benat Intxausti, Vasil Kiryienka, Dario Cataldo, Jurgen Van den Broeck, Andrey Amador

** Fabio Aru, Serghei Țvetcov, Michael Hepburn, Luke Durbridge, Bret Lancaster, Tanel Kanger

* Michael Rogers, Iurii Trofimov, Przemyslaw Niemiec, Paolo Tiralongo, Sergei Chernețki, Tobias Ludvingsson, Roman Kreuziger, Maxime Monfort, Luis Leon Sanchez

Publicat: 22 05. 2015, 18:26
Actualizat: 22 05. 2015, 21:34