Cicliști de cinci stele în Turul Sibiului!** Rasmussen, Rebellin și Pellizotti, printre participanți

Un număr de 18 echipe s-au înscris, până în prezent, la ediția din acest an a Turului Ciclist al Sibiului, care va avea cinci etape și va avea loc în perioada 11-14 iulie, printre competitori aflându-se Franco Pellizotti, Davide Rebellin și Michael Rasmussen.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatori, Turul Sibiului 2013 aduce la start nume mari ale ciclismului european printre care italienii Franco Pellizotti – echipa Androni Giocatolli și Davide Rebellin – CCC Polsat și danezul Michael Rasmussen – Christina Watches-Onfone.

Franco Pellizotti, specialist în cățărări, care și-a înscris în palmares și victorii în clasamentul pe puncte al Turului Paris-Nice 2007, în Memorialul Marco Pantani 2007 și în Săptămâna ciclistă internațională Bartali 2005, este campionul Italiei în 2012.

Un alt sportiv de mare performanță este cățărătorul Michael Rasmussen, de două ori câștigător al tricoului cățărătorilor în Turul Franței (2005 și 2006) și o clasare pe podium (locul 3) în clasamentul general al Turului Chinei 2012. Rasmussen a mai bifat cinci victorii de etapă în Turul Franței și Turul Spaniei, victorie de etapă în Turul Maltei 2012 și Turul Serbiei 2011 și locul doi în clasamentul general, nouă etape în tricoul galben în Turul Franței, victorii de etapă în Vuelta Catalunya și Dauphinee Libere.

Spectatorii îl vor putea vedea și pe Davide Rebellin, care deține recordul de a fi câștigat în același an (2004) Amstel Gold Race, Fleche Wallonne și Liege-Bastogne-Liege, egalat de Philippe Gilbert în 2011. Rebellin a câștigat o medalie de argint la Olimpiada de la Beijing 2008, după care a fost depistat pozitiv la un test anti-doping la începutul anului 2009 și deposedat de medalie și rezultat. După doi ani de suspendare, Rebellin a câștigat, în 2012, cu echipa Miche-Guerciotti, competițiile Tre Valli Varesine și Trofeo Melinda.

Ca urmare a urcării în acest an la categoria UCI 2.1, Turul Sibiului mai poate admite la start doar de la echipe naționale și continentale în sus. Până acum, 18 echipe au expediat formularele de participare: Tușnad Cycling Team – România, Naționala României, Androni Gicattoli – Italia, CCC Polsat – Polonia, Christina Watches-Onfone – Danemarca, Team Gourmetfein Simplon – Austria, Differdange Magic Sportfood – Luxemburg, Froy Bianchi – Norvegia, ISD Continental Team – Ucraina, Kolss – Ucraina , LKT Brandenburg – Germania, Chrobry Felt Glogow – Polonia, Naționala Cehiei, Naționala Serbiei, Naționala Slovaciei, SP Tableware – Grecia, Utensilnord Continental Pro Cycling Team – Ungaria, Team Verandas Willems CC Chevigny – Belgia.

Turul se va desfășura între 11 și 14 iulie și va avea două etape, două semi-etape și un prolog. Prologul va avea loc în data de 11 iulie sub formă de contratimp individual și se va desfășura în mod tradițional pe străduțele înguste și pavate cu piatra cubică din centrul istoric al Sibiului.

Prima etapă va avea loc în 12 iulie și va avea 145 kilometri: startul va fi dat din Sibiu înspre Nocrich și Agnita pe Valea Hârtibaciului, apoi caravana se va îndrepta spre Centrul Geografic al României, apoi printre coline spre sud prin Cincu și Voila, după care va ieși pe E 68 pe firul Oltului, pe sub culmile Masivului Făgăraș, înspre Arpașu de Jos. De la intersecția cu DJ 7C, caravana va vira spre Cârțișoara, iar cicliștii vor avea de înfruntat ascensiunea extrem de dură pe Transfăgărășan până la Balea Lac (2.034 de metri altitudine).

Etapa a doua se desfășoară în 13 iulie și va avea 183 kilometri: cicliștii vor porni din Sibiu, vor trece prin Șelimbăr, Veștem, Bradu, Avrig și vor continua apoi pe E 68 pe șoseaua care se strecoară printre râul Oltul și lanțul Făgărașilor până la Ucea de Jos, de unde vor părăsi drumul european îndreptându-se spre Orașul Victoria, apoi pe podișul de sub Vârful Moldoveanu spre Drăguș și Sâmbăta de Sus, pe lângă complexul Mănăstirii Sâmbăta. Caravana va face o buclă apoi prin Lisa și va reveni la drumul european în Voila, reîntorcându-se pe firul Oltului înspre Sibiu. Înainte de Șelimbăr, caravana va coti spre Cisnădie, Cisnădioara, de unde, pe sub dealul dominat de bazilica romanică, va continua spre cățărarea de la Dealul Cucului. Aceasta este doar un mic semn al ascensiunii care va urma apoi pe serpentinele ce duc la Păltiniș, la 1.450 de mtri altitudine.

Semi etapele 3A și 3B au fost programate ambele în 14 iulie. Mai întâi se va desfășura semi-etapa 3A sub forma unui al doilea contratimp individual de 12,5 kilometri. Concurenții vor lua startul din Cisnădie, din piațeta de lângă biserica fortificată, vor trece prin Cisnădioara și vor reveni spre Sibiu, cu finishul la Muzeul Civilizației Populare din Dumbrava Sibiului.

Semi-etapa 3B va avea 146,8 kilometri și va porni din Sibiu spre Poplaca, Orlat, Cristian, va ieși în E 68 până la Săliște după care cicliștii vor începe să urce pantele munților spre Tilișca, Rod, Poiana Sibiului până la Jina (1.006 metri), după care vor avea de străbătut o coborâre extrem de dificilă pe o serie de serpentine foarte strânse pentru a intra apoi pe șoseaua Transalpină, pe care o vor străbate înspre nord, spre Săsciori. De aici traseul cotește spre Câlnic, pe sub cetate, ieșind în E 68 la Miercurea Sibiului. În final, caravana va merge întins înapoi la Sibiu pentru finish-ul din Piața Mare din fața publicului și a tribunei oficiale.

Turul Sibiului este o competiție de șosea afiliată la Uniunea Ciclistă Internațională de la Geneva la categoria 2.1 și este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, cu sprijinul Primăriei municipiului Sibiu și al Consiliului Județean.

Turul Sibiului 2013 are premii de peste 29.000 de euro și pune în joc 521 puncte UCI.

sursa: Mediafax

Publicat: 07 01. 2013, 21:27
Actualizat: 07 01. 2013, 21:28