Cine îl oprește pe Tony Martin? Germanul e mare favorit să iasă campion mondial la contratimp. România crede în Tvetcov
- Cel mai important contratimp din 2014 este aproape de ora startului. Miercuri, la Ponferrada (Spania), cei mai buni rouleuri din lume se vor lupta pentru medalii, la Campionatul Mondial. Tony Martin este rutierul de bătut, germanul dominând categoric în ultimii ani această probă. România speră la o clasare cât mai bună a lui Serghei Tvetcov.
47 de kilometri și 100 de metri se află între cei mai buni cicliști din lume și medaliile aferente probei de contratimp de la Mondial. Prima jumătate a traseului este una plată, care îi ajută pe specialiștii disciplinei, oamenii cu „motoare” mari, să dezvolte viteze foarte mari, în timp ce a doua parte pare să îi favorizeze pe cicliștii de tip all-rounder, care nu sunt doar buni rouleuri, ci se descurcă excelent și pe un traseu vălurit.
Lupta la vârf se anunță una extrem de disputată, dar doar pentru medaliile de argint și bronz. Aurul pare deja acontat de Tony Martin, doar vremea, o căzătură sau o defecțiune tehnică părând a-l putea face pe german să rateze locul 1 pentru al patrulea an consecutiv (rutierul lui Omega Pharma-Quick Step e triplu campion mondial – 2011, 2012, 2013 și a bifat victorii la contratimp în majoritatea curselor disputate în ultimii ani).
De altfel, pricipalul obiectiv al lui Tony Martin pentru acest sezon a fost să își apere titlul mondial la contratimp și s-a pregătit în consecință. Profilul cursei din Spania i se potrivește destul de bine, după prima parte, care cuprinde sectoare lungi și drepte, specialiștii pronosticând că neamțul va avea un avans imposibil de surmontat. Germanul a ratat duminică aurul în proba de echipe, Omega Pharma-Quick Step având o formație mult mai slabă decât în anii precedenți (Sylvain Chavanel, Peter Velits și Kristoff Vandewalle, componenți ai formației câștigătoare în 2013 s-au transferat la alte echipe), astfel că dorința de revanșă a lui Tony Martin e și mai mare.
Wiggins vrea să repete performanțele din 2012, când s-a aflat în cea mai bună formă a carierei
„Sir” Bradley, favorit la argint
Singurul capabil să dezvolte o viteză constantă apropiată de cea a lui Tony Martin este Bradley Wiggins. Britanicul, fost câștigător al Turului Franței în 2012 grație contratimpului, a fost și în 2014 impresionant în probele contracronometru. Acum două săptămâni, „Wiggo” a impresionat în Turul Marii Britanii în cursa de contratimp, terminând primul cei 8,8 kilometri.
În condițiile în care Wiggins preferă distanțele mult mai mari, sunt create toate premisele pentru ca rutierul lui Sky, campion olimpic al disciplinei, să realizeze un rezultat notabil.
Fabian Cancellara ar fi fost un alt ciclist cu mari șanse la medalii la contratimp, însă, conștient că nu poate să concureze cu șanse împotriva lui Tony Martin, elvețianul a decis să participe doar în cursa de șosea, unde nu a ieșit până în prezent campion mondial. Astfel, al treilea mare favorit la contratimp este Tom Dumoulin, ale cărui rezultate în 2014 sunt impresionante.
Olandezul a câștigat câteva contratimpuri scurte anul acesta, clasându-se în mai multe rânduri pe poziția secundă, după Tony Martin, în alte curse importante. „În ultimele luni, m-a bătut în trei ocazii – Baloise Belgium Tour, Turul Elveției și Turul Franței -. E frustrant să vin mereu pe doi, dar simt că sunt tot mai aproape de Tony Martin. Ca să fiu sincer, pentru moment sunt conștient că el e mai puternic, dar acest lucru ține și de vârtă. Eu am doar 23 de ani, în timp ce el e într-o perioadă perfectă din acest punct de vedere, la apogeu: are 29. Sunt sigur că îi voi amenința supremația în viitor, dar să cred că pot să îl înving acum nu e un obiectiv realist. Dar vreau o medalie„, declara Dumoulin, săptămâna trecută, pentru Cycling.be.
Doi alți rutieri care au impresionat în această disciplină în ultimele săptămâni au fost Vasil Kiryienka (Sky) și Adriano Malori (Movistar). Profilul din Spania li se potrivește amândurora în egală măsură, iar în proba de contratimp pe echipe au demonstrat că sunt într-o formă excelentă. Alți cicliști care merită menționați pentru o clasare cât mai în față, deși o medalie ar fi o performanță neașteptată pentru ei, sunt: Rohan Dennis, Alex Dowsett, Quaade, Jesse Sergent, Svein Tuft sau Sylvian Chavanel.
Românul născut în Repulblica Moldova a avut rezultate excelente în 2014
România crede în Tvetcov
Serghei Tvetcov este rutierul de care se leagă cele mai mari speranțe ale României la Mondiale. Rutierul născut în Republica Moldova a încheiat pe poziția a treia Turul Colorado, în urmă cu ceva mai mult de o lună, impresionând la contratimp. În proba contracronometru, ciclistul lui Jelly Belly P/B Maxxis a sosit atunci al treilea, după doi rutieri foarte buni la această disciplină: Tejay VanGarderen (campion mondial cu BMC la contratimp, duminică) și Tom Danielson (Garmin).
La general, în spatele lui Tvetcov au sosit rutieri cu nume în plutonoul profesionist: polonezul Rafal Majka (Tinfoff-Saxo), americanul Matthew Busche (Trek), Ben Hermans (BMC), Ricardo Zoidl (Trek), Janier Acevedo (Garmin) sau Frank Schleck (Trek).
În cursa de miercuri, românul poate spera, cu puțin noroc, la un loc în primii 15-20, mai ales că finalul traseului este unul destul de dificil, cu mici porțiuni în cățărare, care se potrivesc perfect cu profilul lui. În schimb, contratimpiștii puri vor avea mici probleme pe sectoarele de final.
La proba de contratimp din cadrul Mondialului va evolua și Andrei Nechita, însă performanțele sale nu îl recomandă pentru o poziționare foarte bună. Mai degrabă, Andrei ar putea face o surpriză plăcută în proba de fond, de la finalul săptămânii.