Cu Bicicleta la Munte. Povestea unei zile de neuitat pe traseul București-Sinaia
Evenimentul Cu Bicicleta la Munte se află la cea de-a doua ediție. Evenimentul organizat de ProSport se desfășoară anul acesta pe parcursul a două zile, participanții având ca obiectiv clar parcurgerea traseului București-Sinaia și retur. Fără a avea specificitatea unui concurs de ciclism, Cu Bicicleta la Munte își propune să ofere celor care sunt adepții unui stil de viată sportiv posibilitatea de a se relaxa, de a face mișcare, dar și de a socializa și lega prietenii.
Bicicliștii și-au dat întâlnire, sâmbătă, 5 iulie în parcarea Carrefour Colosseum. Chiar dacă primele pedale oficiale, erau programate pentru ora 9:00, primii iubitori de mișcare în aer liber și-au făcut apariția în fața complexului comercial chiar și cu o oră mai devreme. Lucian Mândruță, inițiatorul programului Cu Bicicleta la Mare și un împătimit al mersului pe bicicletă, le-a oferit participanților câteva sfaturi utile privind traseul ce urma să fie parcurs, asigurându-i pe cei 75 de rutieri că o pedalare până la Sinaia este mai simplă față de un drum până la mare. Startul pentru atingerea celor 150 de kilometri a fost dat de Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis. Miță, așa cum este cunoscut artistul, și-a exprimat admirația pentru bicicliști și a recunoscut că fiica lui, Teodora (9 ani) este cea care îl determină să iasă la mișcare în parc.
Nea Marin, fruntaș la 76 de ani
Beneficiind și de o vreme superbă, caravana ProSport s-a pus în mișcare având ca destinație Sinaia. Rutierii au fost însoțiți de trei automobile Renault care i-au escortat pe tot parcursul drumului, dar și de o mașină ai Ambulanței, al cărei echipaj a intervenit o singură dată, când încercând să evite o groapă, doi bicicliști s-au tamponat și au suferit mici julituri. Primii 20 de kilometri l-au avut ca lider pe Marin Cenușă, veteranul în vârstă de 76 de ani care a participat la toate cele opt ediții de Cu Bicicleta la Mare. „Când îl vedem nea Marin cum pedalează, parcă ne este rușine să rămânem în urmă”, spuneau la prima pauză de hidratare doi cicliști mult, mult mai tineri.
Bananele, portocalele, glucoza și ciocolata, obligatorii
Toată lumea a fost mulțumită de condițiile meteorologice. Sportivii se refereau la faptul că nu plouă și că vântul nu bate din față. Până să ajungă în zona montană a traseului, au avut de suferit din pricina celor 30 de grade Celsius și a soarelui arzător care a biciuit satele și comunele județului Dâmbovița. S-au băut sute de litri de apă plată pentru a se evita pe cât posibil abandonul. Chiar dacă gambele puternice arată experiența mare în pedalat, toate cele șapte pauze de hidratare și odihnă erau așteptate cu interes. Pentru a recupera energia pierdută în trei dintre time-outuri, s-au mâncat ca mierea pe unt bananele și portocalele. Glucoza și ciocolata nu au lipsit nici ele din meniu.
La mijlocul traseului, la Turnul Chindiei
Programul Cu Bicicleta la Munte dezvoltă și o noțiune care din păcate este uitată din ce în ce mai mult în sociatetea românească: altruismul. Dorința de a-l ajuta pe cel alături de care ești angrenat la un moment dat într-o acțiune, fără a-l cunoaște în prealabil, a putut fi remarcată pe 5 iulie în drumul spre Sinaia. „Hai, că nu e greu”, „Trage de tine”, „Bravo! Ești bun”, au fost replicile cele mai des auzite pe tot parcursul traseului de 150 kilometri. Cu mult efort, dar și cu ajutorul acestor încurajări între participanți s-a ajuns la Târgoviște, un oraș superb, îndeosebi în zona centrului istoric. În fosta cetate domnească, rutierii au fost întâmpinați de primarul și viceprimarul orașului care s-au arătat încântați de prezența caravanei ProSport. S-a făcut o poză de grup, cu Turnul Chindiei pe fundal, una dintre cele mai frumoase amintiri ale zilei.
Aplauze pentru fete
Printre cei 68 de bărbați cu mușchi impunători și condiție fizică de invidiat și-au făcut loc și șapte reprezentante ale sexului frumos. În momentul în care caravana a ajuns la Fieni, Mădălina, aflată la primul ei traseu lung a fost nevoită să se recunoască învinsă de durerile musculare. Ea a admis că nu a fost pregătită total, dar a participat la eveniment pentru a-i fi alături prietenului său, un rutier cu roți de bicicletă care au înghițit mii de kilometri.. Mădălina a urcat alături de o altă colegă de suferință în autocarul care îi prelua pe cei care simțeau că nu mai pot. Spre meritul lor, restul participanților au ajuns la destinație dând din pedale, fără să apeleze la autocarul salvator.
Cățărarea și coborârea
Prima zi a celei de-a doua ediții Cu Bicicleta la Munte a coincis cu cel de-al 101-lea start al Turului Franței. Fără a dispune de pregătirea și talentul unor staruri precum Alberto Contador sau Chris Froome, iubitorii mersului pe bicicletă s-au alăturat inițiativei ProSport. După șase kilometri istovitori de cățărare, caravana a ajuns la Cota 1000. Mersul în zig-zag, problemele respiratorii cauzate de efort și multă apă aruncată pe față au fost indiciile că este din ce în ce mai greu. Rând pe rând, curajoșii au răpus cățărarea (cea mai grea etapă a traseului) și și-au strigat bucuria într-o zi care ei au fost campionii. Asta deși am avut o finală feminină la Wimbledon și două sferturi de finală la Campionatul Mondial din Brazilia. Coborârea s-a făcut în mare viteză, viteză dată de specificul coborârii, dorința de a termina, dar și de foamea pe care participanții au avut-o după o astfel de zi. Moralul și l-au hrănit cu o experiență de povestit strănepoților.
Final cu surprize
După șapte ore și patru minute de mers efectiv, s-a ajuns la final. Unul plin de surprize. Sosiți în fața hotelului New Montana, gazda lor de peste noapte, bicicliștii au avut parte un Beer Party, oferit de Ciuc Natur Radler. Fiecare a primit și câte o diplomă „De bună urcare la munte” din partea ProSport. După o mult râvnită cină, seara s-a încheiat cu o tombolă organizată de HTC România. Sorin Oprea a fost cel care a completat o zi perfectă, câștigând un telefon HTC Desire 816. Expediția continuă duminică. Pe ruta Sinaia – București.
Articol scris de Ovidiu Dumitrescu
Foto: Bogdan Iordache