Două etape scurse din Alpi, iar lucrurile rămân identice la general în Turul Franței, acolo unde favoriții par să fi lăsat ultimele bătălii pentru cele două runde dinainte de Paris. În aceste condiții, Chris Froome are șanse de peste 90% să ajungă în galben în capitala Franței și să își treacă în CV al doilea Le Tour, după cel cucerit în 2013, când de asemenea nu a întâmpinat vreo rezistență reală.
Cea mai frumoasă etapă din Marea Buclă din acest an din punct de vedere al peisajelor de pe traseu a fost una dezamăgitoare din perspectiva luptei pentru podiumul general. Singurii care au încercat ceva în această rundă au fost Contador (atac cu 45 de kilometri înainte de final) și Nibali (a plecat din grupul favoriților cu 39 de kilometri înainte de final). Ambii au fost prinși pe coborârea de pe Col du Glandon de Sky, fără mari probleme.
Runda a fost salvată de Romain Bardet, care a câștigat de o manieră impresionantă dintr-o evadare extrem de valoroasă, formată din 29 de cicliști. Jakob Fuglsang (Astana), Romain Bardet, Jan Bakelants și Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale), Thibaut Pinot (FDJ), Roman Kreuziger și Michael Rogers (Tinkoff-Saxo), Jonathan Castroviejo și Winner Anacona (Movistar), Damiano Caruso și Rohan Dennis (BMC), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Georg Preidler (Giant), Joaquim Rodriguez (Katusha), Michael Matthews și Simon Yates (Orica), Pierre Rolland, Cyril Gautier, Romain Sicard și Thomas Voeckler (Europcar), Julian Arredondo și Bob Jungels (Trek), Ruben Plaza (Lampre-Merida), Andrew Talansky, Ryder Hesjedal și Dan Martin (Cannondale-Garmin), Stef Clement (IAM), Jan Barta (Bora) și Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) au fost atacanții zilei, care nu s-au bucurat de prea multă libertate din partea plutonului, avansul maxim ajungând la aproximativ 5 minute. Asta pentru că în grupul de evadați erau 6 rutieri situați între pozițiile 11-20, care puteau ataca așadar pozițiile fruntașe.
Totuși, Sky nu a avut niciun motiv să tragă foarte tare după atacanți, astfel că victoria s-a ales dintre ei. Câștigătorul a fost Romain Bardet, aflat la prima sa victorie într-un Mare Tur. La 5 zile distanță după ce francezul termina o etapă în Marea Buclă lovindu-și cu pumnii casca, dezamăgit că Steven Cummings, venit de nicăieri, a câștigat o rundă care părea să se decidă între el și Pinot, rutierul lui Ag2R și-a luat o superbă revanșă.
A atacat în momentul perfect, pe finalul lui Col du Glandon, pentru ca apoi pe coborâre să se distanțeze de urmăritori, exact așa cum a făcut în Dauphine 2015, în runda care a fost identică cu cea de miercuri. Podiumul a fost completat de Pierre Roland (Europcar a trimis patru oameni în evadare, în speranța că va bifa o victorie în Turul Franței, după 1000 de zile) și de Winner Anacona, care a câștigat sprintul pentru locul trei în fața lui Bob Jungels (cel care a dus cel mai mult trena în evadare) și a lui Jakob Fuglsang (doborât de motocicletă pe penultima ascensiune a zilei, rutierul Astana a revenit în grupul de frunte).
Lacets de Montvernier a fost ultima cățărare a zilei. Aflată pentru prima oară în Le Tour, aceasta a oferit imagini unice: 18 viraje în ac de păr, în doar 3,4 km. A fost cireașa de pe tort a unei etape care a impresionat prin peisajele sale
„Purito” Rodgriguez, șanse tot mai mici la tricoul de cel mai bun cățărător
Pe hârtie, actualul Tur al Franței i se potrivea cel mai bine profilului lui Joaquim Rodriguez dintre totate Marile Tururi la care acesta a participat până acum. Un singur contratimp individual și acela extrem de scurt îl făcuseră pe rutierul Katiușa să viseze la un podium la Paris. Însă prima săptămână nu a fost una foarte bună pentru catalan din perspectiva rămânerii în cărți în clasamentul general.
Chiar și așa, „Purito” a câștigat două etape în ultimele trei săptămâni și era văzut de mulți principalul candidat la tricoul alb cu buline roșii, mai ales că în ultimele zile evoluase „sub radar”, conservându-și toate energiile pentru ultimele trei etape din Alpi. Și, cum era de așteptat, ibericul a plecat în evadare și și-a adjudecat primele cățărări ale zilei. Din păcate pentru el, a sucombat pe Col du Glandon (categorie specială), unde câștigătorul primea 25 de puncte. Posibil ca Rodriguez să își încerce norocul și în următoarele două etape, dar cum în ambele runde rămase punctele pe ultimele cățărări se dublează (fiind finaluri de etape în cățărare), Chris Froome devine principalul facorit și în acest clasament.
Clasament etapă
Clasmanent general
Ce ne așteaptă mâine?
Etapa 19: Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire-Les Sybelles, 138km
În 2011, organizatorii din Turul Franței au inovat și au introdus o etapă extrem de scurtă între Mondane Valfrejus și Alpe d”Huez. Rezultatul? Rutierii de general nu s-au temut să se atace încă de la startul rundei, asigurând un spectacol fantastic.
De atunci, și Giro și Vuelta au preluat modelul, aproape de fiecare dată cei mai buni cățărători dintre oamenii de general asumându-și riscuri devreme. O astfel de etapă ne așteaptă și acum, astfel că de la start se va rula extrem de agresiv, atacanții neavând prea mari șanse.
Plutonul va exploda încă de pe Col de la Croix de Fer (22,4 kilometri, cu o pantă medie de 6,9%), la baza ultimei cățărări urmând a rămâne probabil un grup de maximum 10 rutieri, cei mai puternici. Este o etapă în care se pot crea ecarturi importante, iar ca structură i se potrivește cel mai bine lui Froome. Pinot și cățărătorii francezi așteaptă și ei nerăbdători această rundă și ar putea ataca de departe, fără a fi marcați extrem de strâns. Și Quintana e nevoit să atace devreme, însă el va avea parte de o cu totul altă libertate. Poate mai indicat pentru Movistar ar fi să îl pună pe Valverde să îl hărțuiască pe Froome, pentru ca apoi Nairo să încerce să reducă pe cât posibil din ecartul de la general. Cert e că Nairo a promis că atacă în ultimele două etape, pentru că nu a renunțat la tricoul galben. Așa promiseseră însă și Tinkoff-Saxo și Astana în primele două zile de Alpi, fără rezultat.
Favoriți
***** Froome
**** Quintana
*** Contador, Nibali, Romain Bardet, Robert Gesink
** Pierre Roland, Warren Barguil, Alejandro Valverde, Rafal Majka, Jakob Fuglsang, Purito” Rodriguez
* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger, Simon Yates, Adam Yates, Julian Arredondo, Laurens Ten Dam, Jan Bakelants, Steven Kruiswijk, De Gendt, Riblon, Vuillermoz, Andrew Talansky, Ryder Hesjedal
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER