Sportul spaniol este zguduit în aceste zile de procesul doctorului Eufemiano Fuentes, cel care a condus o amplă rețea de dopaj, care a fost descoperită de Poliția din Spania în 2006.
Ullrich și Basso, printre clienți
La șase ani și opt luni după ce birourile firmei pe care o deținea au fost controlate de Poliția spaniolă, doctorul Eufemiano Fuentes (57 de ani) a apărut ieri în fața justiției. Motivul? În 2006, Fuentes (foto) conducea o rețea uriașă de dopaj, care cuprindea peste 200 de sportivi, atât din Spania, cât și din Germania sau Columbia. În acel raid, denumit „Operațiunea Puerto”, Poliția iberică a descoperit peste 200 de pungi cu sânge, care aparțineau sportivilor care au apelat la doctorul Fuentes. În principal, cicliști cu nume importante din plutonul profesionist, precum Jan Ullrich, câștigător de Tur al Franței în 1997, sau Ivan Basso, dublu câștigător de Tur al Italiei, în 2006 și 2010. În total, 58 de cicliști au fost implicați în această afacere complexă de dopaj, însă cum dopajul nu era interzis în Spania acum șapte ani, Fuentes nu poate fi judecat decât pentru punerea în pericol a sănătății pacienților săi. Și riscă maximum doi ani de închisoare.
„Am ajutat cicliști, fotbaliști, tenismeni”
Deocamdată, nimic nou. Se știe că ciclismul este un sport în care dopajul s-a practicat la scară largă, confesiunea lui Lance Armstrong din urmă cu două săptămâni aruncând și mai multe îndoieli asupra veridicității sportului cu pedale. Însă atât presa spaniolă, cât și cea mondială, au criticat dur decizia autorităților spaniole de a nu face publice anumite nume, care ar fi zguduit sportul mondial. „Am ajutat cicliști, fotbaliști, tenismeni și pugiliști să își crească performanțele”, a spus Fuentes ieri, în timpul audierilor. Practic, doctorul a confirmat ceea ce presa a aflat de mult timp. Jucători importanți de fotbal au fost ajutați să se dopeze cu ajutorul transfuziilor sanguine. „Sportivii veneau la mine pentru că sunt un doctor respectat. Au venit pentru sfaturi medicale, pentru a-și face un program cât mai bun de pregătire sau pentru a primi sfaturi în legătură cu performanțele lor”, a continuat Fuentes. Imediat, staff-ul de la cabinetul doctorului îi recolta sânge „pacientului” pentru a stabili nivelul de hemoglobină din sânge (n.r. – substanța care răspândește în sânge oxigenul respirat).
Nu riscă decât doi ani de închisoare
Însă dezvăluirile lui Fuentes nu se opresc aici. Uneori, sângele unora dintre sportivii care apelau la serviciile sale și doreau să rămână cât mai anonimi, era extras chiar în camerele de hotel din apropierea birourilor lui Fuentes. Practic, transfuziile erau realizate în hoteluri, după ce pungile cu sânge erau transportate între biroul doctorului și hotel în lăzi frigorifice. „Erau doar 500 de metri, astfel că nu se putea contamina nimic”, a recunoscut doctorul responsabil de peste 200 de cazuri de dopaj. Însă Fuentes nu riscă decât o pedeapsă cu închisoarea pe doi ani, pentru periclitarea sănătății publice.
Contador, martor în proces
În procesul împotriva lui Fuentes, 17 martori din lumea ciclismului au fost chemați să depună mărturie împotriva doctorului de 57 de ani. Cap de listă este Alberto Contador, câștigătorul Turului Spaniei în 2012. Rutierul lui Saxo-Tinkoff ar fi lucrat cu Fuentes în 2006, atunci când inițialele numelui său au apărut pe un fax, alături de cele ale celorlalți opt coechipieri ai săi de la echipa Liberty Seguros, condusă de Manolo Saiz. Totuși, Contador nu va apărea în fața Tribunalului din Madrid, ci mărturia sa va fi înregistrată, întrucât el se va afla în Turul Omanului între 11 și 15 februarie, atunci când ceilalți rutieri vor depune mărturie. Printre ceilalți martori se numără Jorg Jaksche (retras din activitate, fost la Liberty Seguros, a recunoscut că s-a dopat în carieră), Ivan Basso (rutier la Cannondale, dublu câștigător de Tur al Italiei), Michele Scarponi (câștigătorul Giro 2011 după ce Contador a fost descalificat pentru dopaj, a recunoscut că a lucrat și cu doctorul Michele Ferrari, a fost suspendat pentru că a lucrat cu Fuentes), Joseba Beloki (fost ciclist la ONCE și Liberty Seguros), dar și Unai Osa, singurul al cărui nume a fost menționat ieri de Fuentes.
„Îmi cer scuze pentru comportamentul meu și pentru că m-am dopat. Aș fi acționat altfel acum, dacă aș fi știut cât rău fac” Jan Ullrich, fost ciclist, despre dopaj și practicile doctorului Eufemiano Fuentes
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER