Conform adreselor oficiale deținute de ciclistul australian Robert Hodgson, Federația Română de Ciclism și Triatlon (FRCT) face obiectul unui caz de cercetare, pe masa judecătorilor de la Curtea Sportivă de Apel de la Lausanne, sub acuzația de abuz al forului român împotriva cetățenilor Uniunii Europene, dar și de încălcarea Regulamentelor Uniunii Cicliste Internaționale (UCI).
Cum s-a ajuns până aici? E simplu: ciclistul australian Robert Hodgson, care are, se pare, o iubită în Romania, a dorit să alerge în Turul României 2009, la una din echipele românești. Sportivul a contactat Federația, iar antrenorul federal Lucian Hugeanu l-a îndrumat către teamul Delma 2003 din Medgidia, patronată de Laurențiu Dumitru.
După ce managerul lui Delma s-a convins de valoarea sportivului, Robert a fost acceptat în echipă, cu acordul Federației Australiene de Ciclism, forul emitent al licenței de ciclism (UCI cod: AUS 19811124), urmând ca rutierul să se prezinte la Hotelul Flora din Mamaia, pe 6 iunie, dată când are loc prologul Turului.
Pe 3 iunie, dimineața, sportivul australian mai figura în echipa Delma, dar ceva mai târziu, după conferința de presă a federației române, Hodgson era anunțat de către managerul echipei Delma că nu mai este acceptat de forul român să alerge în Mica Buclă din cauza unei reglementări noi impuse de FRCT. Pe scurt, străinii pot alerga la echipele de club românești numai dacă au rezidență!
Australianul era deja la Brașov și se pregătea de îmbarcare în trenul de Constanța. Supărat pe atitudinea Federației române, australianul a luat imediat legătura cu oficiali ai UCI, trimițând un memoriu justificativ.
La doar câteva ore, Federația Ciclistă Internațională i-a răspuns oficial australianului, scrisoarea oficială fiind semnată de însuși președintele UCI, Pat McQuaid. Iată doar o parte din conținutul acestei scrisori, care atestă faptul că, în următoarele zile, FRCT va fi sesizată de Curtea de Apel de la Lausanne, for suprem al Tribunalului Sportiv din orașul elvețian.
"Situația dumneavoastră este asemănătoare cu cea sesizată de doi cicliști olandezi, care au vrut să alerge pentru o altă echipă românească, Dinamo Secrom. Cum poate o țară din Uniunea Europeană să adopte niște legi și măsuri împotriva cetățenilor Uniunii Europene, să încalce, implicit, și regulamentele Uniunii Cicliste Internaționale? Am făcut demersurile necesare pe lângă Curtea Sportivă de Apel de la Lausanne și credem că forul din Elveția să dea soluția corectă în acest caz”!
Ciclistul va merge, totuși, la Constanța, încercând să intre în echipa germană Profiline, team ce, inițial, îi solicitase sprijinul pentru Turul României. Cum este posibilă această schimbare? Simplu, Federația Australiană i-a dat acordul și pentru Profiline, pentru că totul este conform legilor Uniunii Cicliste Internaționale. Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER