Federația internațională așteaptă motivarea deciziei USADA în cazul Armstrong
Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a anunțat, vineri, că așteaptă motivarea deciziei Agenției americane antidoping (USADA) în cazul fostului ciclist Lance Armstrong, acuzat de dopaj, înainte de a lua măsuri împotriva americanului, informează AFP.
Forul internațional a explicat că, în acest caz, conform Codului Mondial Antidoping, organismul antidoping – USADA – trebuie să trimită părților – Lance Armstrong, Agenția Mondială Antidoping (WADA) și UCI – o decizie motivată și să explice acțiunile întreprinse.
„UCI a luat notă de decizia lui Lance Armstrong de a nu recurge la arbitraj în dosarul pe care USADA l-a întocmit împotriva lui. Așteptând ca USADA să-și prezinte hotărârea, UCI nu mai are alte comentarii de făcut”, a precizat federația internațională, într-un comunicat.
USADA nu are competență decât pe teritoriul american, astfel că decizia de suspendare pe viață a sportivului și de retragere a palmaresului său aparține UCI. La începutul lunii august, UCI a semnalat că USADA a încălcat procedurile și a cerut ca dosarul Armstrong să fie încredințat unei autorități independente.
Lance Armstrong va pierde cele șapte titluri cucerite în Turul Franței și va fi radiat pe viață din ciclismul profesionist, a anunțat, joi, Agenția Americană Antidoping (USADA). Directorul general al USADA, Travis Tygart, a declarat că Armstrong va fi deposedat de toate rezultatele înregistrate începând cu 1 august 1998.
Acest anunț survine după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunță la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care și-a reafirmat, joi, nevinovăția, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins, luni, recursul formulat împotriva USADA, ceea ce permite agenției antidoping să-și continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.
Agenția antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanțe interzise, printre care EPO și steroizi, precum și transfuzii sangvine, începând din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plângere la un tribunal federal încercând să oprească ancheta USADA, însă a pierdut.
Agenția antidoping din SUA a primit undă verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experți independenți, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong și pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, și pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.
Agenția susține că deține mărturii care demonstrează că Armstrong și cinci dintre foștii săi colaboratori au fost implicați într-o operațiune de dopaj, între 1998 și 2011.