Froome dog! Ciclistul care a dominat Turul Franței în acest an a început sportul de performață în Kenia
Froome (28 ani) a spart contul de e-mail al federației kenyene pentru a putea concura la Campionatul Mondial Under 23 din 2007
În acest an, britanicul a pierdut o singură cursă la care a participat, terminând pe locul 2 în Tirreno-Adriatico
Locurile 2 și 4 în Vuelta 2011, respectiv Vuelta 2012 și un loc 2 în Turul Franței de anul trecut. Acesta era bilanțul lui Chris Froome înaintea Marii Bucle din acest an. Una croită parcă special pentru rutierul britanic născut în Kenya, care a fost principalul ajutor al lui Bradley Wiggins în Turul Franței de anul trecut. Și una pe care cel supranumit Froome Dog, după titlul filmului „Slumdog Millionaire”, nu avea cum să o scape din mână, după ce s-a impus în acest an în Turul Omanului, Criteriul Internațional, Turul Romandiei și Criteriul Dauphine, terminând pe locul secund în doar o cursă în care a luat startul, Tirreno-Adriatico. Dar care este povestea rutierului care a dominat autoritar această ediție a Turului Franței, încheiată aseară, după închiderea ediției, cu o etapă de paradă la Paris?
Născut în Kenya din părinți britanici
Probabil că pasionații au observat că rutierii de culoare apar în număr redus în plutonul profesionist. Foarte puțini africani au reușit să devină cunoscuți în ciclism, cele mai importante nume fiind Robbie Hunter (actualmente la Garmin-Sharp, cu o etapă câștigată în Turul Franței) și Daryl Impey (Orica-GreenEdge, primul rutier african care poartă tricoul galben). Însă nici Froome nu este străin de continentul negru. El este născut în Kenya din părinți britanici și a locuit în țara care i-a dat sportului mondial pe David Rudisha, Wilson Kipketer sau Paul Tergat până la 20 de ani.
„E timid, dar pasionat de ciclism”
Dar cum a ajuns Froome să practice ciclismul într-o țară fără tradiție? Doar din dorința mamei sale, Kate. Aceasta i-a cumpărat o bicicletă de BMX când Froome avea 13 ani, pentru ca acesta să‑și petreacă vacanțele de vară pe două roți. Micuțul Chris a fost atât de pasionat de acest sport, încât mama sa l-a trimis să se antreneze alături de David Kinjah, primul ciclist profesionist din Kenya. Povestește Kinjah: „Era foarte înalt și mergea pe biciclete foarte mici. Vă dați seama că toată lumea râdea de el. Dar nu s-a lăsat. Chris a fost mereu un băiat timid, dar care a vrut să dea mereu totul pentru a-și îndeplini obiectivele. De multe ori pedala atât de puternic, încât rămânea fără energie. Dar a doua zi o lua de la capăt”.
A căzut în primul viraj la Mondialele de tineret
Pasiunea s-a transformat în scurt timp în job pentru Froome. Acesta a început să reprezinte Kenya la competițiile internaționale. Dar visul său a fost să ruleze la Campionatele Mondiale. La doar 21 de ani, dar încăpățânat și cu dorință de afirmare, Froome a ajuns la cursa de contratimp de la CM Under 23 de la Salzburg. Cum? A spart contul de e-mail al Federației kenyene și s-a încris în cursa organizată de UCI, dându-se drept atât delegatul Kenyei, cât și singurul rutier trimis de federația africană la Salzburg. Nu a terminat decât pe locul 36, la 3 minute și 32 de secunde de învingătorul Dominique Cornu, nu înainte ca în primul viraj al cursei să cadă și să doboare un comisar de cursă.
Talentul său a fost remarcat de Dough Dailey, antrenor al naționalei Marii Britanii, care i-a propus să concureze pentru Regatul Unit. Froome a acceptat, dar s-a lovit de refuzul federației kenyene, care l-a suspendat timp de trei ani din cursele în care rutierii aleargă pentru echipele naționale.
Terminase pe locul 83 în 2008
Dar asta nu l-a oprit pe Froome! Ajutat de patronul echipei Konica-Minolta, prima care l-a înregimentat ca profesionist, Froome a mers la Centrul Mondial UCI din Elveția, acolo unde cei mai talentați tineri rutieri fără posibilități materiale sunt primiți și antrenați de antrenori cu nume, precum Michael Theze. Kenyanul cu pașaport britanic s-a descurcat excelent, câștigând o etapă în Giro delle Regioni și participând în Liege-Bastogne-Liege Under 23. De aici, Froome a trecut la echipa Barloworld, cu care a rulat în Giro, terminând pe locul 34 în 2009, și în Le Tour, locul 83 în 2008, fiind ochit de Sky. Din 2010 a trecut la formația britanică, unde a explodat și s-a maturizat în rutierul care a obținut două podiumuri consecutive în Turul Franței.
CLASAMENT TURUL FRANȚEI 2013
(după 20 de etape)
1. Chris Froome (MBr/Sky)
2. Nairo Quintana (Col/Movistar) +5m03s
3. Joaquim Rodriguez (Spa/Katiușa) +5m47s
4. Alberto Contador (Spa/Saxo-Tinkoff) +7m10s
5. Roman Kreuziger (Ceh/Saxo-Tinkoff) +8m10s
Notă: Aseară, după închiderea ediției, a avut loc ultima etapă, în nocturnă, la Paris, rundă în care Froome a avut de conservat un avans imens pentru a câștiga în premieră Turul Franței.
3 victorii de etapă a obținut Froome în 2013, în Turul Franței
Chris Froome a fost „patronul” Turului Franței, după ce anul trecut s-a aflat în slujba lui Bradley Wiggins, cel care a și câștigat
Mă simt mai mult britanic decât kenyan. Părinții mei sunt britanici și bunicii mei la fel
Chris Froome