Froome, nefardat! Britanicul s-a încoronat rege al ciclismului, în ciuda unei boli care nu îl lasă în pace și a suspiciunilor de dopaj
* Câștigătorul Turului suferă de bilharzia, un virus care îi atacă globulele roșii
* Froome a declarat că tricoul galben câștigat în acest an va rezista testului timpului
Născut în Kenya, rutier pentru Marea Britanie și rezident în Monte Carlo. Cam aceasta este pe scurt traiectoria lui Chris Froome, câștigătorul Turului Franței din acest an. Rutierul de 28 de ani a învățat tainele ciclismului în Kenya, a avut norocul de a fi remarcat de Dave Brailsford și Shane Sutton, cei care au reformat din temelii ciclismul britanic și a „explodat” la echipa Sky. Acolo unde a avut mai întâi rol de „domestique” pentru Bradley Wiggins în Vuelta 2011 și în Turul Franței din 2012 și apoi s-a impus ca lider autoritar. Însă drumul lui „Froomedog” nu a fost deloc unul ușor.
Pacientul Froome
Născut și crescut în Kenya, Froome nu s-ar fi gândit vreodată că poate contacta un virus puternic într-o vizită pe meleagurile natale. Dar în 2007, rutierul a contactat bilharzia, un virus care îi atacă globulele roșii, adică exact cele care transportă oxigenul în sânge și ajută la rezistența la efort. Practic, această boală care poate fi contactată din apă are efectul invers al substanței interzise EPO, folosită de cicliști pentru a-și spori rezistența la efort. Conform propriilor declarații, rutierul britanic de 28 de ani a utilizat un medicament numit „Biltricid”, care ucide fiecare bacterie din corp. Din punct de vedere al Agenției Mondiale Anti-Doping, biltricidul nu se află pe lista substanțelor interzise, dar Froome consideră că substanța este una foarte periculoasă: „Nu te poți antrena când iei biltricid. Eu nu m-am putut urca pe bicicletă timp de o săptămână”.
„Dopatul” Froome?
Performanțele rutierului care se chinuia să termine cățărările importante din Giro și Le Tour pe când evolua la Barloworld au ridicat numeroase semne de întrebare. Însă Froome a parat elegant toate acuzele. „Tricoul galben va rezista testului timpului”, a spus pe podiumul de premiere rutierul britanic, semn clar către faptul că Lance Armstrong a pierdut cele șapte Tururi câștigate după ani buni de la încheierea competițiilor. Totuși, întrebările persistă. În ciuda unei analize realizate de Frederic Grappe, doctorul echipei FDJ, în „L”Equipe”, care îl exonerează pe Froome, dar și a faptului că performanțele britanicului sunt similare cu cele reușite de Vincenzo Nibali în Giro, câștigătorul e încă pus sub semnul întrebării. Poate și pentru că gradul de încredere în ciclism a atins nivelul zero după dezvăluirile incredibile ale lui Armstrong.
Froome cel uman
Timp de trei săptămâni, britanicul a părut că nu are nicio emoție în Tur. A rulat inteligent, calculat, mai mereu cu ochii în „ceasul de bord” al bicicletei și cu mâna pe microfonul cu care comunica cu șefii echipei. Însă la final, Froome a zâmbit larg, și-a sărutat prietena, care l-a apărat cu îndârjire pe Twitter încă de acum doi ani și a părut că nu înțelege ce i se întâmplă pe podiumul de pe Champs-Elysees. A fost finalul unui drum incredibil, început la Nairobi în urmă cu 15 ani, când britanicul îi privea la TV pe Armstrong și Basso cum se luptă pentru victoria din Le Tour 2005. Să fie oare începutul „dinastiei” Froome, așa cum a declarat britanicul că dorește? Doar timpul o va spune.
DECLARAȚIE
Pentru că a învățat să meargă pe biciclete mai mici decât trebuia, stilul lui Froome e atipic. Stă pe bicicletă de parcă impinge un cărucior de cumpărături în timp ce vorbește la telefon
Inrng.com, site de ciclism