Ediția 107 a Turului Franței pornește sâmbătă, de la Nice, cu aproape două luni întârziere față de programul inițial. Pandemia de coronavirus a atins și cea mai importantă competiție ciclistă din lume, dar față de alte mari întreceri care au fost reprogramate pentru 2021 (gen Campionatul European de fotbal sau Jocurile Olimpice de vară), Marea Buclă a rămas „în picioare” în 2020. ProSport vă oferă în rândurile ce urmează un Ghid al Turului Franței 2020. Cum arată traseul și care sunt cele mai importante etape.
Organizatorii Turului Franței 2020 au inclus pe hartă nu mai puțin de opt zile montane. Chiar dacă în acest an nu vor exista ascensiuni pe celebrele ascensiuni Alpe d’Huez sau Mont Ventoux, se anunță o ediție la fel de electrizantă. Marea noutate pentru acest an este faptul că pe traseu este prevăzut un singur contratimp individual, pe o distanță de 36 de kilometri, în penultima rundă. În ultimii ani, în primele etape, plutonul a avut și un contratimp pe echipe.
În cele 21 de etape, rutierii vor avea de înfruntat toate cele cinci lanțuri muntoase ale Franței: Alpi, Pirinei, Masivul Central, Munții Jura și Munții Vosges. Dar haideți să parcurgem etapă cu etapă traseul Turului Franței 2020.
Etapa 1, 29 august: Nice – Nice, 156 km
Este o rundă care favorizează sprinterii și probabil că aceștia nu vor ezita să lupte pentru victoria de etapă, mai ales că nu vor avea foarte multe oportunități. Așadar, primul purtător al tricoului galben ar putea fi ales chiar dintre sprinteri
Etapa a 2-a, 30 august: Nice – Nice, 186 km
Specialiștii spun că este cel mai dificil weekend de deschidere al Turului Franței din ultimii 40 de ani, având în vedere că în etapa a 2-a sunt prevăzute două cățărări de categoria 1, cu peste 30 de kilometri în ascensiune. În mod normal ar trebui să provoace și o selecție în pluton. De asemenea, cu 9 kilometri înainte de final este un alt urcuș mai mic, care ar putea determina un ciclist precum Julian Alaphilippe să atace victoria de etapă.
Etapa a 3-a, 31 august: Nice – Sisteron, 198 km
Sunt prevăzute mai multe ascensiuni pe traseu, dar mici, de categoria a 3-a și a 4-a. Victoria de etapă se va decide probabil la sprint.
Etapa a 4-a, 1 septembrie: Sisteron – Orcières-Merlette, 157 km
Primul final în ascensiune în actuala ediție a Turului Franței este programat la finalul etapei a 4-a, la Orcières-Merlette. Vom vedea, teoretic, și prima bătălie între favoriți, cel puțin pe ultima parte a unei cățărări în lungime de aproximativ 7 kilometri, cu rampă medie de 6,7%.
Etapa a 5-a, 2 septembrie: Gap – Privas, 183 km
Este o etapă ceva mai accesibilă pentru toată lumea, destinată sprinterilor, dar finalul merită totuși o oarecare atenție, pentru că este într-o urcare. N-ar fi exclus să apară un învingător surpriză, un „puncheur”, gen Greg Van Avermaet.
Etapa a 6-a, 3 septembrie: Le Teil – Mont Aigoual, 191 km
Favoriții vor fi din nou testați, având în vedere plasarea unei ascensiuni de 12 km spre Col de la Lusette (categ. 1), cu mai puțin de 15 kilometri înainte de final.
Etapa a 7-a, 4 septembrie: Millau – Lavaur, 168km
Caravana va trece prin Masivul Central, la mijloc fiind prevăzută o cățărare în lungime de 14,5 km. Echipele sprinterilor au timp însă să se regrupeze și să-și propulseze favoriții în lupta pentru victorie.
Etapa a 8-a, 5 septembrie: Cazères-sur-Garonne – Loudenvielle, 141 km
Plutonul va înfrunta prima etapă în Pirinei. Pe traseu sunt doi munți de primă categorie și unul de categorie specială – Port de Balès. Coborârea de la final este destul de complicată. Nu este exclus să se facă unele diferențe chiar și pe ultimii 10 kilometri..
Etapa a 9-a, 6 septembrie: Pau – Laruns, 154 km
Este o etapă cu două cățărări de categoria 1. Ultima ascensiune este pe Col de Marie-Blanque, cu 19 km înainte de final. O evadare are șanse bune să fie dusă la bun sfârșit.
Etapa a 10-a, 8 septembrie: Île d’Oléron – Île de Ré, 170 km
După o zi de odihnă, cicliștii vor avea o etapă plată ca-n palmă, singura fără nicio ascensiune pe traseu. Nu există un alt scenariu decât un final la sprint.
Etapa a 11-a, 9 septembrie: Chatelaillon Plage – Poitiers, 167 km
Sprinterii pot ieși din nou în evidență. Nu sunt prevăzute mari dificultăți pe traseu.
Etapa a 12-a, 10 septembrie: Chauvigny – Sarran-Corrèze, 218km
Este singura zi cu peste 200 de kilometri de parcurs. Cursa este propice pentru cicliștii specializați pe cursele de o zi.
Etapa a 13-a, 11 septembrie: Châtel Guyon – Puy Mary Cantal, 191 km
Va fi o etapă foarte dificilă, cu nu mai puțin de șapte cățărări. Finalul va fi pe o cățărare de categoria 1, nu foarte lungă (5,4 km), dar destul de dură, cu o rampă medie de 8,1%. Este și încălzirea pentru ce va urma în Alpi.
Etapa a 14-a, 12 septembrie: Clermont-Ferrand – Lyon, 197 km
Este o zi propice pentru evadare, cu câteva „dealuri” pe final de etapă. Favoriții își vor conserva energia înainte de a intra în Alpi.
Etapa a 15-a, 13 septembrie: Lyon – Grand Colombier, 175 km
Este o rundă propice pentru a fi câștigată de un mare favorit, poate chiar de cel care va impune în Turul Franței în acest an. În ultimii 70 de kilometri sunt trei cățărări dificile, totul culminând cu ascensiunea pe Grand Colombier în lungime de 17,4 kilometri. Finalul va oferi o indicație reală în privința bătăliei pentru tricoul galben.
Etapa a 16-a, 15 septembrie: La Tour du Pin – Villard de Lans, 164 km
Caravana va reveni în cursă după o zi de pauză. Un bun cățărător va încerca să evadeze și să ajungă solitar la final.
Etapa a 17-a, 16 septembrie, Grenoble – Méribel col de la Loze, 168km
Este, fără îndoială, „etapa regină” a Turului Franței 2020, cu un final la o altitudine de 2.304 de metri. Aici se va atinge și „acoperișul” competiției din acest an. Col de la Loze este o „descoperire” mai nouă. Cățărarea finală are 21,5 km lungime și o rampă medie de 7,8 la sută. Ultimii patru kilometri, la peste 2.000 m altitudine, vor fi cu adevărat crunți, cu unele secțiuni chiar și de 20%.
Etapa a 18-a, 17 septembrie: Méribel – La Roche-sur-Foron, 168km
Este ultima etapă montană. Cu 32 de kilometri înainte de final este și ultima cățărare de categorie specială. Este o ultimă șansă pentru unii rutieri să mai recupereze din timp sau pentru alții să încerce să-și salveze Turul Franței cu o victorie de etapă.
Etapa a 19-a, 18 septembrie: Bourg-en-Bresse – Champagnole, 166,5 km
Se prefigurează o evadare masivă. Este o șansă bună pentru cei care au „supraviețuit” în Alpi.
Etapa a 20-a, 19 septembrie: Lure – La Planche des Belles Filles, 36 km
Dacă a rămas ceva de lămurit în clasamentul general, atunci totul se va tranșa în contratimpul individual. Finalul este destul de dur.
Etapa a 21-a, 20 septembrie: Mantes-la-Jolie – Paris Champs Élysées 122km
Etapa finală a turului este etapa de gală cu celebrul sprint pe Champs Élysées.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER