Hamilton toarnă tot!** Dezvăluiri incendiare despre cazul Lance Armstrong și despre dopajul din ciclism

Tyler Hamilton, fost coechipier al lui Lance Armstrong și medaliat cu aur la JO din 2004, a oferit detalii incredibile despre doping și despre modul în care Armstrong a reușit să nu fie depistat pozitiv

Fostul coechipier al lui Lance Armstrong la echipa US Postal, Tyler Hamilton (41 de ani), își va lansa autobiografia pe 5 septembrie. Până aici, nimic neobișnuit. Însă Hamilton este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Armstrong, septuplu câștigător de Tur al Franței, ale cărui victorii au fost anulate de Agenția Americană Anti-Doping (USADA). Iar prin intermediul cărții sale, Hamilton face publice o serie de acuzații fără perdea despre modul în care Armstrong a trecut controale anti-doping, dar și despre modul în care rutierii din pluton se dopează fără să fie prinși.

Trebuie să fii prost ca să fii depistat pozitiv”

Hamilton a negat ani la rândul faptul că s-a dopat. Dar conștiința nu l-a lăsat să mintă la nesfârșit. A recunoscut în fața unui juriu federal, apoi într-o emisiune din prime time. În cartea sa, intitulată sugestiv „Cursa secretă”, Hamilton aduce însă noi dovezi care stau în sprijinul mărturiilor sale. Chiar înainte de lansarea oficială a volumului, fostul rutier a făcut publice câteva pagini, care dezvăluie practici incredibile de dopaj din interiorul plutonului. „Testele anti-doping sunt foarte ușor de păcălit. Cicliștii sunt cu ani-lumină înaintea doctorilor care se ocupă de acest proces. Noi avem doctorii noștri care sunt mai buni. De fapt, sunt mai bine plătiți”, scrie Hamilton, a cărui medalie de aur din proba de contratimp de la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 a fost retrasă, din cauza faptului că a fost depistat pozitiv. Și nu se oprește aici! „De fapt, testele anti-doping sunt mai mult teste de IQ. Dacă ești disciplinat, nu ai cum să fii prins. Dacă ești atent, 99% nu vei fi depistat, indiferent cu câte substanțe te-ai injectat”, a adăugat Hamilton.

Armstrong, dușman de moarte

Timp de patru ediții ale Turului Franței, Hamilton a fost locotenentul lui Lance Armstrong. Era omul în care texanul avea cea mai mare încredere, era omul de bază pe munți. L-a ținut aproape pe Hamilton, l-a obligat să se dopeze și i-a povestit întâmplări halucinante! Încrederea s-a întors însă ca un bumerang împotriva lui Armstrong. Fostul coechipier povestește: „Doctorul Michele Ferrari l-a sfătuit pe Lance să doarmă într-o cameră hiperbarică și să își injecteze 800 de unități de EPO pe noapte. Astfel, el al fi putut să treacă peste testul anti-doping. Totul a mers perfect până când Armstrong a fost testat pozitiv. De ce aș minți? Chiar el mi-a spus-o”. Dezvăluirile lui Hamilton continuă. Conform fostului ciclist de la US Postal, staff-ul echipei US Postal avea tot timpul pregătite câteva pungi cu soluție salină, gata să dizolve substanțele dopante din sângele rutierilor. În plus, cicliștii aveau tot timpul o substanță poreclită „polvo”, o pudră care odată introdusă în proba de urină, aducea testul negativ.

Nu supăra patronul!

Dacă aceste acuzații erau deja cunoscute, Hamilton face public și alte întâmplări surprinzătoare. Poreclit „Patronul Turului” de către suporteri în anii în care a dominat Marea Buclă, Armstrong a făcut uz de putere, dar și de influența pe care o avea la UCI, după ce a donat forului internațional 125.000 de dolari pentru achiziționarea unui echipament care a ajutat testarea anti-doping.  Conform lui Hamilton, acesta a fost chemat la sediul UCI pentru a fi pus în temă despre o anomalie într-o probă anti-doping. Nimic special, însă americanul, sprijinit de Floyd Landis, alt fost coechiper al lui Armstrong, spune că șeful UCI, Hein Verburggen, fusese anunțat chiar de Armstrong: „Hamilton și Mayo (n.r. – rutier la Euskaltel-Euskadi între 2000 și 2006) se dopează. Au un sistem sofisticat, ai grijă la ei”. Deocamdată, aceste acuzații nu au fost probate. Însă numele lui Armstrong începe să fie din ce în ce mai pătat, indiferent dacă el își va păstra sau nu titlurile câștigate.

Publicat: 31 08. 2012, 23:00
Actualizat: 03 04. 2013, 10:59