Il Giro 2021 promite spectacol. Pe traseu au fost incluse 8 etape montane, dar și două contratimpuri individuale, la început și la final.
„Etapa Regină” se va desfășura pe 24 mai, atunci când rutierii vor trece de trei vârfuri la peste 2.000 de metri altitudine.
Ediția din acest an se desfășoară între 8 și 30 mai și va cuprinde 21 de etape și 2 zile de odihnă.
Startul în Il Giro se dă sâmbătă, la Torino, cu un contratimp individual de 8,6 kiliometri. Localitatea piemonteză a mai fost de punct de start în Turul Italiei de două ori până acum, în 1961 și 2011. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) este favorit să preia tricoul roz după prima zi.
Prima etapă cu final în ascensiune este în etapa a 4-a, între Piacenza și Sestola. Aici va fi o primă evaluare a favoriților pentru clasamentul general. Ultimii 6 km sunt foarte pretențioși. Ascensiunea pe Colle Passerino (4,4 km) se desfășoară pe un drum îngust, cu pante care depășesc 10%. La marcajul care indică 2 km până la final, drumul coboară pentru aproximativ 800 de metri și apoi urcă din nou cu pante ușoare.
Prima zi autentică pentru cățărători vine în etapa a 6-a (Grotte di Frasassi – Ascoli Piceno). Într-o etapă cu 160 de kilometri, rutierii vor avea în față o zi cu trei „vârfuri”. Ultimul va avea o ascensiune de 15,5 kilometri cu rampă medie de 6,1%.
Etapele 8 și 9 reprezintă alte două provocări pentru oamenii de clasament general. Ziua de concurs din 16 mai, între Castel di Sangro și Campo Felice, reprezintă și prima rundă de 4 stele. Pe traseu sunt prevăzute 4 cățărări, inclusiv una pe final. Ultimii 1.600 de metri sunt pe drumuri neasfaltate, cu rampe care depășesc 14%. După această zi, Il Giro va avea o imagine mai clară în ceea ce privește potențialii câștigători.
După o zi de odihnă în 18 mai (zi de marți), caravana Il Giro se va lua la „luptă” cu trei etape din patru clasificate cu cel puțin patru stele. Prima cursă va avea în finalul de 70 de kilometri patru sectoare de drum neasfaltat, care vor însuma 35 de km. Va fi cu adevărat o mare provocare pentru sportivi, iar vremea va juca un factor important. Dacă va fi ploaie, atunci poate deveni o zi legendară.
Următoarea mare provocare va fi în etapa a 14-a, care se va încheia pe celebrul Munte Zoncolan. Ascensiunea este în lungime de 14,1 kilometri, cu o rampă medie de 8,5% și diferență de nivel de peste 1.000 de metri. Plutonul va aborda partea „mai ușoară” a Zoncolanului, dar secțiunea finală atinge rampă medie de 13-14%.
Următoarea etapă de 5 stele va fi luni – 24 mai, în etapa a 16-a, între Sacile și Cortina d’Ampezzo. Este catalogată, de fapt, cea mai dură etapă din întreaga cursă, „Etapa Regină” în Il Giro 2021. Vor fi trei vârfuri la peste 2.000 de metri, dar finalul va fi în coborâre. În total, diferența de nivel va fi de 5.700 de metri.
Marți – 25 mai este a doua zi de odihnă pentru rutieri, iar în ultimele zile, oamenii care vor avea timp de recuperat vor avea cel puțin 3 etape în care ar putea să facă acest lucru, în etapele 17, 19 și 20, toate cu finaluri în cățărare. Vârful Sega di Ala din etapa a 17-a are o lungime de 11,5 kilometri, cu rampă medie de 9,5%. Etapa a 20-a ajunge și în Elveția, iar prima din cele trei cățărări are o lungime de 23,7 kilometri, cu o rampă medie de 6,1%.. Printre ultimele șanse pentru a forța câștigarea Maglia Rosa vor fi pe Alpe Motta, o cățărare de 7,3 kilometri, cu 7,6%.
Tradițional, cursa se încheie la Milano, în 30 mai, cu un contracronometru de 30,3 kilometri. Dacă distanță la vârf va fi strânsă, atunci totul va fi decis în această zi.
În total, în Il Giro 2021 vor fi 8 etape clasificate cu cel puțin 4 stele. Spectacolul pare garantat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER