Mari gafe în Mica Buclă!

Desfășurarea celei de-a 46-a ediții a Turului României la ciclism a scos la iveală mari deficiențe de organizare, incompetență în arbitraj și lipsă de respect față de banul public.

 
Să începem cu incompetența în arbitraj, resimțită de cicliști în două rânduri, la Brăila și la Miercurea Ciuc. Lăsând la o parte greutatea cu care arbitrii au oficiat în Tur, trebuie să spunem că la Brăila a fost anunțat Alex Buttazzoni ca fiind liderul după două etape. Rutierul s-a urcat pe podium, s-a îmbrăcat cu tricoul galben, dar când să ia și banii, cineva din corpul de arbitri și-a dat seama de greșeală și a întors toată ceremonia.
 
L-au dat jos de pe podium pe Buttazzoni, l-au dezbrăcat de tricoul galben, atribuindu-l, cum era normal, grecului Tamouridis, cu scuzele de rigoare.
 
A doua întâmplare de acest gen s-a petrecut la Miercurea Ciuc, dar aici gurile rele spun că totul a fost premeditat. Aflați în mijlocul unei populații preponderent vorbitoare de limba maghiară, organizatorii au atribuit tricoul albastru, cel al primului român din clasament, lui Tamas Csicsaky, de la Tușnad Cycling Team, un rutier din zonă. Oficialitățile orașului ciucan, și ele vorbitoare de limba maghiară, aproape i-au atribuit multe premii lui Tamas, fiind mândri că un sportiv de aceeași seminție ca a lor poate fi premiat chiar la Miercurea Ciuc.
 
Numai că, arbitrii își dăduseră în petic din nou: tricoul albastru aparținea, ca și până atunci, dinamovistului Daniel Anghelache, care privea nedumerit la ceea ce se întâmpla pe podium. A doua zi, s-a îndreptat greșeala, adică Anghelache și-a primit tricoul, dară nu și premiile oferite de gazdele de etapă.
 
Continuăm cu gafa din etapa către Bacău, în care rutierii evadați din pluton, un ucrainean și un bulgar, au fost îndrumați pe un traseu greșit, readuși însă pe drumul bun după ce au fost cărați în plasa mașinilor de arbitraj.
 
În rest, toate bune și frumoase, dacă punem la socoteală și faptul că, seară de seară, meetingurile șefilor caravanei, strânși uniți în jurul secretarului general al Federației, Vasile Selejean, erau stropite din plin cu licori bahice și mâncăruri pe alese, pentru colesterolul fiecăruia. Toate aceste chiolhanuri s-au întâmplat din bugetul Federației de Ciclism.
 
Nu putem vorbi prea mult nici despre românii care au încheiat Mica Buclă, pentru că, la final, din 8 au rămas doar 4 – unul de la Tușnad, iar ceilalți trei de la Dinamo Secrom -, cu toții situându-se departe, mult prea departe de podiumul final.
 
articol scris de Ionel PANĂ‚
Publicat: 16 06. 2009, 20:56
Actualizat: 16 06. 2009, 20:57