Ultima etapă ar fi trebuit să se desfășoare pe traseul Buzău – București, însă Poliția Rutieră nu a dat undă verde
Ucraineanul Vitaly Buts (Kolss) a câștigat întrecerea care a însumat mai puțin de 1.000 de kilometri
Ajuns la o ediție jubiliară, a 50-a, Turul României a fost cel puțin ciudat, cu multe paradoxuri. A fost, probabil, cea mai valoroasă ediție din ultimii ani, cota fiind ridicată prin participarea a patru echipe profesioniste, Tușnad Cycling Teams (România), SP Tableware (Grecia), Utensilnord ora24.eu (Ungaria) și Kolss Cycling Team (Ucraina). Ultima este chiar în Top 10 în ierarhia Europe UCI, având totodată și cicliști mult mai bine clasați decât sportivi care sunt prezenți în aceste zile în Turul Franței. Participarea a fost peste edițiile anterioare, dar dificultatea traseului a fost sub așteptări. Munții au lipsit de pe hartă, deși România nu duce lipsă de asemenea relief. Pe traseu a fost introdusă o singură cățărare de categoria B (n.r. a doua ca dificultate), iar înălțimea maximă atinsă a fost de 981 de metri. Apoi, lungimea traseului a fost de numai 973 kilometri, nici aceștia întregi din cauza furtunii care a căzut sâmbătă, în ultima zi. Practic, din 1999, Turul României nu a mai fost atât de scurt (n.r. 812 kilometri).
La ei cu Hollande, la noi cu „interzisul”
Dacă în Turul Franței, președintele țării, Francois Hollande, însoțește frecvent caravana, așa cum s-a întâmplat și ieri, în schimb, în Turul României, Traian Băsescu ar avea dificultăți dacă ar vrea să procedeze la fel pentru că traseul se schimbă de la o zi la alta. Ultima etapă, de sâmbătă, ar fi trebuit să se desfășoare pe ruta Buzău – București, conform programării oficiale, însă Poliția Rutieră nu și-a dat acordul ca rutierii să o străbată. Că au fost puse bețe-n roate organizatorilor, că a fost vorba de altceva, totul este acum tardiv. Pe ultima sută de metri, caravana a primit aprobările pentru a alerga în ultima etapă pe un circuit în jurul Palatului Parlamentului. Runda a fost redusă cu peste 50 de kilometri, însă și cei 80 de kilometri nu au putut fi parcurși integral. O furtună apărută de nicăieri s-a abătut sâmbătă peste București, când mai erau de parcurs vreo 15 kilometri până la final. Pe loc s-a decis ca această etapă să fie întreruptă și anulată, cicliștilor fiindu-le practic imposibil să mai concureze în noile condiții meteorologice. Din punct de vedere al clasamentelor, dar și al circulației rutiere, Turul României s-a încheiat practic la Galați!
Primul român, pe locul 5
Într-o ediție tumultoasă, în care au mai fost și conflictele dintre rutieri și oficiali, comandate sau nu de vechea gardă a federației, Turul României a fost câștigat de cel mai valoros rutier prezent la start, Vitaly Buts. Ucraineanul, clasat pe locul 12 în ierarhia Europe UCI înainte de start, în fața unor cicliști precum Voeckler, Rolland, Sinkewitz, Txurruka sau Taraamee, s-a impus fără mari probleme, chiar dacă diferențele din clasamentul general au fost minuscule. Practic, Buts a beneficiat de victoria echipei Kolss din prologul de la Marghita, dar și de secundele de bonificație pe care le-a obținut în urma victoriei de la Vaslui (etapa a 4-a) și a locului 3 obținut la Miercurea Ciuc. Primul român în ierarhia finală a fost un moldovean naturalizat în urmă cu aproximativ o lună, Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team), care a terminat pe locul 5, la 21 de secunde de Buts.
16 abandonuri s-au înregistrat în actuala ediție a Turului României
2.200 de euro a fost premiul încasat de câștigătorul Turului României
A fost pentru al cincilea an consecutiv când Mica Buclă a fost inclusă în calendarul UCI
Premianții din Turul României
Tricoul galben (clasamentul general) Vitalyi Buts (Ucraina, Kolss Cycling Team) Tricoul alb (clasamentul pe puncte) George Bouglas (Grecia, SP Tableware)
Tricoul verde (clasamentul cățărătorilor) Victor de la Parte (Spania, SP Tableware) Tricoul roșu (clasamentul sprinterilor) Stefan Gaebel (Germania, Team UR Kostitzer Univega)
Tricoul albastru (clasamentul românilor) Oleg Berdos (Tușnad Cycling Team) Tricoul tricolor (clasamentul românilor U23) Eduard Grosu (naționala României)
Clasament general 1. Vitalyi Buts (Ucraina) 20h 01’13” 2. Mykhaylo Kokonenko (Ucraina) la 14 s 3. Ivan Stevic (Serbia) la 15 s 4. Sergiu Cioban (Moldova) la 21 s 5. Oleg Berdos (România) la 21 s
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER