Rui Costa a devenit primul portughez campion mondial pe șosea, după ce s-a impus azi la sprint în cursa disputată la Florența în fața lui Purito Rodriguez. Podiumul a fost completat de un alt iberic, Alejandro Valverde
*Anul trecut, Rui Costa a fost desemnat cel mai bun sportiv portughez, în dauna lui Cristiano Ronaldo *Portughezul nu a contat până în ultimii kilometri, fiind aproape chiar să fie desprins pe cățărări de adversari *Românul Andrei Nechita a terminat pe locul 47, la opt minute și o secundă de Rui Costa
272,2 kilometri și 34 de cățărări. Plus o ploaie infernală care i-a biciuit pe rutieri aproape 200 de kilometri. Aceasta a fost rețeta pentru o furtună perfectă, creată, în complicitate cu vremea, de organizatorii Mondialului de ciclism din 2013. A fost cea mai dificilă, spectaculoasă și greu de prezis cursă pentru tricoul curcubeu din ultimii 20 de ani. Pentru că atât valoarea plutonului prezent, cât și dificultatea traseului au completat un puzzle a cărui ultimă piesă a fost un sprint în doi între portughezul Rui Costa și spaniolul Joaquim Rodriguez pentru medalia de aur.
Cursa de azi a fost una infernală, căzăturile fiind la ordinea zilei
Cinci evadați în ploaie
Condițiile au fost infernale încă din startul cursei, care s-a dat dis-de-dimineață, la ora locală 10:00. Însă cu toate acestea, cinci temerari s-au încumetat să plece din pluton. E vorba despre Yonder Godoy (Venezuela), Matthias Brandle (Austria), Jan Barta (Cehia), Rafaa Chtioui (Tunisia) și Bartosz Huzarski (Polonia), care au pus între ei și pluton aproape opt minute! Totul sub veghea cicliștilor din Marea Britanie, care au tras pentru Chris Froome în primii 100 de kilometri, care au legat localitatea de start, Lucca, de Florența.
Italienii au preluat șefia…
Odată cu intrarea în Florența, acolo unde cicliștii trebuiau să completeze zece tururi de circuit, apăreau și cele două cățărări repertoriate (Fiesole – 4.37 kilometri, rampă medie 5,2%, și Via Salviati – 600 de metri, rampă medie 10,2%), care urmau să le testeze picioarele participanților. Și, invariabil, coborârile periculoase, curbele tehnice fiind un adevărat calvar pentru cicliști, având în vedere ploaia infernală care căzuse timp de zece ore. Odată cu intrarea în Florența, ca la un semnal imaginar, italienii au preluat conducerea plutonului. Și au dat semnalul începerii luptei. În cel de-al patrulea tur, trena lui Paolini, Nocentini și Ulissi, dusă pentru Nibali, a început să rupă favoriții din pluton. Wiggins, Froome și Cavendish au abandonat de bunăvoie, în timp ce Horner și Evans au fost nevoiți să renunțe după căzături pe coborâri.
Rodriguez se distanțase față de adversari, dar Rui Costa a reușind să îl prindă pe final
…dar spaniolii au atacat
Treptat, treptat, odată cu oprirea ploii, italienii au lăsat trena mai ușoară. Însă grupul din față, format doar din coechipierii de la Team NetApp-Endura, Barta și Huzarski, a fost „înghițit” de o mutare de contraatac, formată din Giovanni Visconti și Cyril Gautier. Însă pretențiile favoriților au făcut ca avantajul celor din față să scadă constant! Până când au fost prinși în ultimul tur! Iar când toți se așteptau la un atac fie al lui Cancellara, fie al lui Sagan pe Fiesole, tăcuții spanioli au dat lovitura! Purito Rodriguez, care și-a adus aminte de accelerările puternice pe ascensiuni scurte, dar abrupte, a plecat din grupul favoriților. Nimeni nu l-a urmat în primă fază, însă în spatele său s-a format un grup de contraatac, format din Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde și Rui Costa.
Costa a trecut în fața grupului de contraatac doar în momentul în care a simțit că îl poate prinde pe Rodriguez
Costa, a jucat „italienește”
Contrar cutumelor ciclismului, care spun că orice rutier italian stă cuminte în spatele grupului din care face parte și așteaptă să culeagă roadele, Nibali a dus trena, reducând deficitul față de Purito de la zece la două secunde! Însă Purito n-a așteptat să fie prins, ci a dat pedale puternice, având în față visul în culorile curcubeului. Dar nu a fost să fie! Timid pe Fiesole și Via Salviati, Rui Costa s-a trezit la viață și din câteva pedale puternice l-a prins pe rutierul de la Katiușa. După un scurt surplace și câteva replici acide între cei doi, portughezul a plecat din trena lui Rodriguez și l-a învins fără probleme la sprint pe spaniolul care era favorit înaintea ultimului kilometru. Și care a plâns pe podium, după un an în care a terminat pe 3 în Turul Franței și pe 4 în Turul Spaniei. Pentru medalia de bronz, Valverde l-a învins fără probleme pe Nibali, care căzuse în prealabil și cheltuise multă energie pentru a reveni în pluton.
Nechita, erou la Florența
Cunoscând relieful din Toscana, antrenându-se des în provincia italiană, Andrei Nechita spera la un rezultat cât mai bun în cursa de duminică. Rezultat care a venit la finalul celor 272,2 kilometri, campionul României încheind pe locul 47, la opt minute și o secundă de câștigător, peste rutieri consacrați precum Jonathan Castroviejo, Thibaut Pinot, Fabian Wegmann sau Rafal Majka. Prestația lui Nechita este cu atât mai meritorie, cu cât românul s-a aflat în primul pluton mai bine de 200 de kilometri, pierzând contactul doar după căzătura în care a fost implicat și Nibali. În comparație, cicliști precum Froome, Wiggins, Porte, Quintana, Contador sau Samuel Sanchez au abandonat cursa.
Purito Rodriguez (stânga) a izbucnit în lacrimi pe podiumul de premiere al Mondialului de la Florența
După patru ani petrecuți la Caisse d’Epargne și Movistar, Rui Costa va pleca de la echipa spaniolă, transferându-se odată cu debutul noului sezon la Lampre-Merida
Rezultate CM 2013:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER