Turul Franței la ciclism este inclus în categoria marilor competiții ale lumii, poate imediat după Jocurile Olimpice sau turneele finale de fotbal. În ultimii ani s-a vorbit însă foarte mult de dopaj, fenomen care va bântui, probabil, și ediția din acest an. De altfel, Dan Anghelache, câștigător al Turului României (2007), consideră că participanții din Turul Franței n-au cum să reziste trei săptămâni cu un organism curat.
Ce înseamnă un Tur al Franței pentru un ciclist? Este o competiție foarte dură. Este poate chiar mai mult decât o întrecere sportivă. Pentru un ciclist este și o încercare psihică, întrucât aproape o lună e angrenat într-o cursă continuă. Despre efortul depus nu cred că mai are rost să vorbim. Toți sunt storși la final, dar cei care participă au luni, poate chiar ani de pregătiri. Au și foarte mulți psiholgi în echipe, care îi ajută să nu clacheze.
S-a tot vorbit de dopaj în ultimii ani. Tu ce părerei ai? Se poate rezista trei săptămâni pe un traseu infernal fără substanțe interzise? Personal nu cred că un organism curat are cum să reziste trei săptămâni. Numai cu somn și paste n-ai cum să-și revii de la o zi la alta. Nu spun că participanții se folosesc de substanțe interzise în timpul cursei, ar fi depistați pozitiv imediat, ci mai degrabă înaintea Turului Franței, în pregătiri.
Contador, marele favorit
Cum vezi acest Tur al Franței? Va fi o întrecere poate mai interesantă decât în anii precedenți prin prisma revenirii lui Lance Armstrong. Rivalitatea dintre american și Contador este de notorietate, dar cred că sunt mulți alți rutieri care se pot înscrie în lupta pentru titlu.
Pe cine vezi favorit? Nu dau pronosticuri, dar spun că Alberto Contador are prima șansă. S-a pregătit special pentru acest Tur și nu cred că-l va pierde. Lance Armstrong a mers binișor în Turul Italiei, l-am urmărit, dar nu văd cum ar putea să-l bată pe spaniol.
Pe când și un român în Turul Franței? E greu de spus pentru că este vorba de alt nivel, altă valoare. Avem totuși un băiat în Italia, Andrei Nichita, la o echipă satelit a celor de la Liquigas (n.r. team care participă în Turul Franței). Are în jur de 22 de ani, dar merge deja foarte bine. Ne-a bătut fără să forțeze pe toți la Campionatele Naționale și cred că are șanse într-un viitor să ajungă acolo. Depinde doar de el.
Bugetul unei echipe din "Marea Buclă", mai mare decât cel al Rapidului
O participare în Turul Franței înseamnă orgolii, faimă, dar și bani foarte mulți. Învingătorul "Marii Bucle" s-ar putea alege cu premii de cel puțin 500.000 de euro. Bugetul unei echipe profesioniste din Turul Franței este, de asemenea, substanțial. Spre exemplu, formația Astana, care are în componență nu mai puțin de patru ciclisști tari în Turul Franței, Contador, Armstrong, Leipheimer sau Kloden, are un buget anual de aproximativ 9 milioane euro, cu mult peste cel al Rapidului, de 6 milioane de euro (sezonul 2009-2010)
GRUPUL FAVORIȚILOR – de urmărit Alberto Contador Lance Armstrong Andy Schleck Carlos Sastre Cadel Evans Denis Menchov Levi Leipheimer Marele absent: Alesandro Valverde
CIFRELE TURULUI FRANȚEI
7 titluri a obținut Lance Armstrong, cele mai multe în Turul Franței 8 secunde a fost diferența dintre primii doi clasați în 1989, dintre Greg Lemond și Laurent Fignon, cea mai mică din istorie 15 milioane de spectatori sunt așteptați pe traseu 16 participări are Joop Zootemelk 20 de echipe iau startul 21 de etape sunt programate în Turul Franței, dintre caere șapte de munte 34 de victorii de etapă are Eddy Merckx 36 de succese finale a obținut Franța în 95 de ediții, fiind lideră pe națiuni 102 calanale de televiziune au transmis în 2008 Turul Franței 111 zile a purtat Eddy Mercks tricoul galben 2.000 de jurnaliști, aproximativ, sunt acreditați la Turul Franței 3.500 de kilometri vor parcurge rutierii
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER