O cercetătoare de cancer devine prima femeie care câștigă cursa de 4000 km! Fiona Kolbinger a pedalat 10 zile pentru a traversa continentul de la est la vest!
Fiona Kolbinger este o cercetătoare din câmpul medicinei, specializată pe oncologie pediatrică. Ea a reușit la doar 24 de ani să câștige Cursa Transcontinentală, pedalând întreaga Europă! Întrecerea a avut startul la Burgas, în Bulgaria și s-a terminat în Brest, o localitate din nord-vestul Franței, străbătând alte cinci tări.
Din cei 265 de participanți, doar 40 de femei au apărut la linia de start, Kolbinger fiind una dintre ele. A terminat cursa de 2485 mile, aproximativ 4000 de km, într-un timp foarte bun de 10 zile, 2 ore și 48 de minute, nestabilind însă un nou record. A fost pentru prima oară când a luat parte la o întrecere atât de lungă, motiv pentru care nici nu se aștepta să iasă pe prima poziție.
„Când am intrat în cursă, m-am gândit că poate există o șansă pentru mine să ocup prima poziție în clasamentul feminin, dar nu m-aș fi gândit niciodată că aș putea câștiga întreaga cursă”, a adăugat Fiona.
Participanții au fost liberi să își aleagă propria lor rută, dar trebuiau obligatoriu să treacă prin cele patru puncte de control. Fiecare punct de control venea la pachet cu o provocare specifică, de care sportivii trebuiau să treacă cu brio. Ei aveau de înfruntat alei pline de pietriș, gradiente abrupte sau urcușuri. Porțiunile de cățărat includ trecătoarea Timmelsjoch, din sudul Tyrol-ului, care creeză o legătură de-a lungul frontierei dintre Italia și Austria. Pe lângă această zonă montană, o altă probă a fost trecătoarea Col du Galibier, din partea sudică a Alpilor Dauphine din Franța. Drumul pietruit este considerat al optulea cel mai înalt din Alpi și,totodata, cel mai înalt punct din Tour de France. În total, 40 000m au fost doar de urcat. În funcție de drumul ales, cicliștii pot trece prin Bulgaria, Austria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Italia, Kosovo, Serbia, Slovenia, Elveția și Franța.
Kolbinger a terminat detașat, lăsându-l pe britanicul Ben Davies, ocupantul locului 2, la o diferență de 10 ore în spate, pe traseu. Pe lângă traseul lung și faptul că le era interzis pe parcursul întrecerii să fie ajutați de prieteni sau străini, având voie să cumpere foloase doar de la magazinele deschise de-a lungul rutei, ei au avut de înfruntat și condițiile meteo, deloc prielnice.
„Vremea a fost foarte variabilă. Pentru a completa cursa, ei au trebuit să pedaleze prin temperaturi de până la 37C și până la 4 grade deasupra înghețului. Au suferit sub soarele înfiorător, au înghețat în ploaie și au pedalat prin tunete și fulgere. „, au explicat organizatorii.
Articol scris de Andreea Călin