O transfuzie? 4,000 de euro! **Acesta era prețul cerut de doctorul Fuentes pentru a-i dopa pe cicliști
Așa cum era de așteptat, procesul doctorului Eufemiano Fuentes, acuzat de malpraxis, produce valuri în ciclism. Deși judecătorul care conduce ancheta împotriva lui Fuentes a refuzat să facă publice numele altor sportivi ajutați de doctorul spaniol, metodele sale au fost dezvăluite. Ieri, în timpul audierilor, fostul rutier german Jorg Jaksche a recunoscut că s-a dopat cu ajutorul lui Fuentes, informând și asupra prețurilor practicate de doctorul care a ajutat mai bine de jumătate din plutonul profesionist până în 2006.
*Fost rutier la ONCE și Liberty Seguros, Jorg Jaksche a mărturisit că doctorul Fuentes i-a cerut 4000 de euro pe transfuzie sanguină
*Identitatea sportivilor care s-au dopat a fost ținută anonimă de Fuentes, aceștia fiind numiți, de regulă, după câinii pe care îi aveau
*Câștigător al Turului Italiei în 2006, Ivan Basso a spus că nu s-a dopat, deși doctorul spaniol i-a extras trei pungi cu sânge din corp
Cine e Jorg Jaksche?
Jorg Jaksche nu a fost niciodată un ciclist care s-a bătut pentru victoria finală într-un Mare Tur. Însă neamțul, ajuns acum la 36 de ani, se poate lăuda cu câștigarea unor competiții precum Paris-Nisa sau Turul Mediteranean (ambele în 2004). Însă Jaksche nu e cunoscut prin prisma rezultatelor sale, ci prin faptul că a fost unul dintre primii rutieri care a vorbit deschis despre dopaj. Deși cariera sa a fost, practic, încheiată în urma acestor dezvăluiri, neamțul care a trecut în carieră pe la Polti, ONCE, Liberty Seguros și Team CSC, a vorbit deschis și a recunoscut că a fost un client al lui Eufemiano Fuentes. Totuși, drumul spre corectitudine pentru fostul rutier nu a fost unul ușor. Înainte să devină un avocat al ciclismului curat, Jaksche (foto, alături de Joseba Beloki și Roberto Heras, alți doi rutieri care au apelat la serviciile lui Fuentes) chiar a vrut să ofere o mostră ADN pentru a dovedi că nu a lucrat cu Fuentes. Până la urmă, neamțul a cedat și el, recunoscând că unele dintre pungile cu sânge confiscate de poliția spaniolă în raidul asupra clinicii lui Fuentes din 2006 îi aparținea. Evident, cu un nume codat: Bella. „Pentru a păstra anonimitatea în astfel de cazuri, Fuentes ne-a sfătuit să ne alegem un nume de cod. Bella era numele câinelui meu”, a recunoscut Jaksche.
„Aș fi putut să mor”
Ieri, în a treia săptămână a procesului de malpraxis împotriva lui Fuentes, Jaksche a apărut ca martor. Timp de patru ore, fostul rutier german a povestit pe îndelete modul în care doctorul iberic își ajuta clienții. După ce a mărturisit că a luat contact cu substanțe dopante încă din 1997, de când activa la echipa italiană Polti, Jaksche a început să detalieze modul în care a lucrat cu Fuentes de când a ajuns la ONCE, echipa condusă de Manolo Saiz. „Totul a fost simplu. Încă de la prima întâlnire, doctorul m-a întrebat cum vreau să mă dopez. Mi-a prezentat mai multe variante, precum EPO, steroizi, hemoglobină artificială sau IGF1″, și-a deschis Jaksche mărturia. Conform martorului, prima întâlnire a fost în ianuarie 2005 în cantonamentul echipei din Gran Canaria, când ONCE își schimbase sponsorul și denumirea în Liberty Seguros-Wurth, iar mijlocitor a fost chiar managerul Manolo Saiz, anchetat alături de Fuentes în acest proces. „Saiz mi-a spus că ar trebui să văd un nou doctor. Am acceptat, deși el a adăugat că acesta nu va fi doctorul oficial al echipei”, a spus Jaksche. Neamțul a continuat să povestească modul în care Fuentes efectua transfuziile cu sânge îmbunătățit, neștiind dacă sângele era cel extras din corpul său sau al altui ciclist. „Aș fi putut să mor”, a adăugat fostul rutier german.
O transfuzie? 4,000 de euro!
Pentru a-l incrimina pe Fuentes, judecătorul i-a cerut lui Jaksche să recunoască suma pe care a plătit-o doctorului spaniol pentru a-l ajuta. Conform rutierului retras din activitate, Fuentes ar fi cerut 4.000 de euro pentru fiecare transfuzie, însă în cazul în care erai client fidel, puteai primi un discount la cea de-a doua sau a treia procedură! Toți banii erau depuși într-un cont al băncii sud-africane HSBC într-o sucursală din Geneva. „Nu îmi aduc aminte cât am plătit în total. Când ne făcea transfuzii în timpul Turului Franței, pe o hartă erau încercuite locurile unde acestea trebuiau să aibă loc. Erau atât de multe cercuri, încât abia mai puteai înțelege despre ce țară e vorba”, a concluzionat Jaksche.
Basso nu s-a dopat
Ieri, după Jaksche, un alt rutier a depus mărturie în procesul lui Fuentes. De data aceasta un rutier aflat încă în activitate, Ivan Basso (Cannondale). Italianul (35 de ani) a recunoscut că a apelat la serviciile lui Fuentes până în 2006, atunci când își dorea foarte mult să câștige Turul Franței. Sub numele de cod „Birillo”, numele câinelui său, lui Basso i-a fost extras sânge de către Fuentes la începutul anului 2006, atunci când a câștigat Turul Italiei. Însă nu „Giro” era obiectivul lui Basso, ci Turul Franței. „Am vrut să mă dopez, toată lumea o făcea. Însă am ales să nu îmi reinjectez sângele”, a spus Basso, sub jurământ, prin teleconferință din cantonamentul echipei sale din Tenerife. O declarație care îl transformă pe italian într-un erou, dar care ar putea fi doar o frază neadevărată. Astfel, în cazul în care ar fi recunoscut că s-a dopat, Basso ar fi pierdut titlul din Giro 2006. Dar italianul a justificat afirmația prin faptul că nu i-a plătit lui Fuentes decât 15.000 de euro din cei 70.000 pe care ar fi trebuit să îi achite dacă planul său ar fi fost îndeplinit. Totuși, Basso a fost suspendat pentru doi ani între 2006 și 2008 pentru implicarea sa în afacerea „Puerto”.
16 este cel mai bun loc ocupat în carieră de Jorg Jaksche la finalul unui Tur al Franței (2005)
Inițialele lui Jaksche, alături cele de ale tuturor rutierilor formației Liberty Seguros din Turul Franței 2006, au fost găsite într-un carnețel al lui Fuentes. Printre aceștia se află și Alberto Contador
Cine e Jorg Jaksche?
Are 36 de ani
A fost rutier activ la echipele Polti (1997-1998), Deutsche Telekom (1999-2000), ONCE (2001-2003), CSC (2004), Liberty Seguros (2005-2006), Tinkoff (2009), Cinelli-OPD (2009)
A câștigat Paris-Nisa și Turul Mediteranean (2004), o etapă în Turul Franței (2002)