„Poker” pentru „Gorilă”. André Greipel a câștigat în premieră pe Champs-Elysées, în ultima etapă a Turului Franței 2015
André Greipel (Lotto Soudal) a demonstrat încă o dată că este cel mai puternic sprinter din acest an din Turul Franței. „Gorila” și-a adjudecat și ultima etapă, de la Paris, după ce se impusese de-a lungul ultimelor trei săptămâni de alte trei ori. Neamțul s-a impus în premieră pe Champs-Elysées.
Una dintre cele mai cenușii ediții din istoria recentă a Turului Franței (deși la start s-au aflat „cei patru fantastici” și o serie de alți rutieri care teoretic ar fi asigurat „artificii” în munți, problema tricoului galben a fost o afacere rezolvată repede, fără ca Froome să fie atacat real) s-a încheiat duminică seară, la Paris, pe ploaie. Mai exact, în prima parte a rundei a plouat destul de serios, motiv pentru care organizatorii au decis să ia timpii de control la prima trecere peste circuitul din capitala Franței. Ultimele 10 tururi s-au disputat așadar doar pentru victoria de etapă, iar câștigător a fost, previzibil, omul care dezvoltă cea mai mare forță brută dintre sprinteri: André Greipel. Germanul l-a învins clar pe Bryan Cocquar (Europcar) și pe Alexander Kristoff (care a declanșat sprintul prea devreme). Mark Cavendish, un obișnuit al rundelor de pe Champs-Elysées a sosit abia pe 6, trenulețul Etixx fiind în „moarte clinică” după abandonurile coechipierilor lui „Manx Missle”.
La general, lucrurile au rămas în mod firesc neschimbate: Froome și-a adjudecat tricoul galben și cel alb cu buline, Sagan pe cel verde, iar Quintana pe cel alb, destinat celui mai bun tânăr. Cea mai bună echipă a fost Movistar, iar cel mai combativ ciclist al întregii competiții a fost desemnat Romain Bardet.
Grație performanței din acest an, Chris Froome intră în clubul select al cicliștilor care au reușit să câștige de cel puțin două ori Turul Franței. 12 alți rutieri au mai bifat o asemenea performanță: Lucien Petit-Breton (1907, 1908), Firmin Lambot (1919, 1922), Ottavio Bottecchia (1924, 1925), Nicolas Frantz (1927, 1928), André Leducq (1930, 1932), Antonin Magne (1931, 1934), Sylvère Maes (1936, 1939), Gino Bartali (1938, 1948), Fausto Coppi (1949, 1952), Bernard Thévenet (1975, 1977), Laurent Fignon (1983, 1984), Alberto Contador (2007, 2009).
Clasament general
280 de tricouri galbene din 1919 până în prezent: în ediția din acest an a Marii Bucle, doi noi rutieri au reușit să îmbrace tricoul galben pentru prima oară: Rohan Dennis (BMC) și Tony Martin (Etixx). Cancellara și Froome, ceilalți doi oameni care au purtat tricoul galben în ultimele trei săptămâni, se mai bucuraseră de acest privilegiu în trecut.
Clasament tricoul alb cu buline roșii
12 din cele 22 de echipe prezente în Le Tour au bigat cel puțin o victorie de etapă: Lotto-Soudal (4), BMC și Etixx-Quick Step (3), Katiușa și AG2R-La Mondiale (2), Tinkoff-Saxo, MTN-Qhubeka, Lampre-Merida, Giant-Alpecin, Astana și FDJ (1).
Clasament pe puncte
Fără om de general de mult timp, Germania a stabilit recordul de victorii în etape, în Le Tour 2015. Chiar și în absența probabil celui mai bun sprinter din lume, Marcel Kittel. Nemții au bifat 6 succese André Greipel (4) Tony Martin și Simon Geschke. Spania o urmează, cu 3: (Joaquim Rodriguez, 2 și Ruben Plaza), la fel ca Marea Britanie (Mark Cavendish, Chris Froome și Stephen Cummigs) și Franța (Alexis Vuillermoz, Romain Bardet și Thibaut Pinot). 5 țări au repurtat câte o victorie: Australia (Rohan Dennis), Cehia (Zdenek Stybar), Polonia (Rafal Majka), Belgia (Greg van Avermaet) și Italia (Vincenzo Nibali).
Clasament tineri