Marcel Kittel (Argos-Shimano) și-a trecut în palmares cea de-a patra victorie de etapă în această ediție a Turului Franței, după ce i-a învins la sprint pe Andre Greipel (Lotto-Belisol) și Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step). Chris Froome a câștigat Turul, sărbătorind alături de colegii săi această reușită.
*Neamțul Kittel a reușit să câștige a patra sa etapă din acest Tur *Froome este al doilea britanic din istorie care câștigă Turul Franței, după Bradley Wiggins în 2012 *Britanicul a declarat că tricoul galben va rezista probei timpului, semn clar către cei care îl consideră dopat
După ce rutierii au încheiat ieri etapa cu final în ascensiune la Semnoz, aceștia au primit o binemeritată odihnă la finalul unei săptămâni criminale în Alpi. Au dormit în Annecy, iar dimineață au mers la Lyon, de unde au luat avionul spre Paris, acolo unde urma să se încheie ediția centenară a Turului Franței. Una spectaculoasă, dominată de Chris Froome și de echipa Sky, care au ucis competiția încă de la prima etapă montană. Însă pentru sprinteri, care nu mai avuseseră ocazia unei victorii de etapă de mai bine de o săptămână, ultima manșă era și cea mai importantă. După patru ani la rând în care etapa de la Paris fusese câștigată de Mark Cavendish, a venit rândul lui Marcel Kittel să dea lovitura. Germanul de la Argos-Shimano a fost lansat excelent de Koen de Kort și s-a impus în fața lui Greipel și a lui Cavendish.
Plutonul în haine de sărbătoare
În general, ultima manșă dintr-un Mare Tur, în special în Turul Franței e una de promenadă. Și cea din 2013 nu a făcut rabat de la această regulă. Primii 40 de kilometri ai etapei, adică drumul dintre Versailles și Paris au fost parcurși în regim de neutralizare. Joaquim”Purito” Rodriguez (Katiușa), a cărui poreclă se traduce chiar prin „trabuc” și-a aprins chiar un trabuc în fruntea plutonului, în timp ce Froome a ciocnit tradiționalele cupe cu șampanie cu colegii și șefii echipei Sky. Asta în timp ce nonconformistul Peter Sagan (Cannondale), câștigător pentru a doua oară a ierarhiei pe puncte, și-a vopsit ciocul verde și și-a pus o perucă verde în cap pentru a ieși în evidență.
Kittel a fost mai rapid
Lucrurile serioase n-au început nici măcar odată cu intrarea în Paris. Deși viteza a crescut, evadările au fost „ucise” repede din pluton. Pe rând, Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), David Millar (Garmin-Sharp) sau un trio format din Alejandro Valverde (Movistar), Bram Tankink (Belkin) și Manuel Quinziato (BMC) au fost prinși de pluton. Un pluton care și-a reglat viteza suficient de bine pentru ca în ultimii kilometri bătălia să se dea la sprint între cei mai rapizi oameni. Poate și pentru că a avut cel mai bun „trenuleț”, Marcel Kittel (Argos-Shimano) a închis cercul deschis la Bastia, acolo unde și-a trecut în palmares prima victorie de etapă din carieră în Marea Buclă. Și a sprintat rapid, decis, depășindu-i clar pe Andre Greipel (Lotto-Belisol) și Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step), câștigătorul ultimelor patru sprinturi din Paris. „Kittel a fost mai bun. Am reușit să dezvolt 1500 de wați, iar el a fost mai bun”, a spus Mark Cavendish.
Sky, braț la braț
Departe de bătălia sprinterilor, șapte rutieri se deplasau liniștiți, dar fericiți către linia de sosire. Fără Kirienka și Boasson Hagen, dar cu Porte, Stannard, Kennaugh, Lopez, Siutsou, Thomas și mai ales Froome, cei de la Sky jubilau. Timp de 98 de ediții, Marea Britanie nu câștigase niciodată Turul Franței. Dar în ultimii doi ani, formația sponsorizată de gigantul media britanic reușise imposibilul. A dat doi câștigători de Tur, pe Bradley Wiggins și, acum, pe Chris Froome. Deși a pierdut 43 de secunde față de locurile doi și trei, Froome a trecut braț la braț alături de colegii săi linia de sosire, sărbătorind o victorie logică, anunțată încă din primăvară după victoriile în Turul Omanului, Criteriul Internațional, Turul Romandiei și Criteriul Dauphine. „Vreau să le mulțumesc tuturor fanilor mei care m-au susținut. Și îi asigur pe toți că tricoul galben câștigat în 2013 va rezista probei timpului”, a spus Froome pe podiumul din spatele Arcului de Triumf „vopsit” special în galben pentru această ocazie.
Riblon (stânga sus), Sagan (centru), Quintana (dreapta sus) și Froome (mare) au fost răsplătiți pentru evoluția din acest Tur
Un podium la picioarele Arcului de Triumf
Pe lângă Froome, pe podiumul special instalat pe Champs-Elysees la finalul etapei au trecut și alți rutieri care au marcat această ediție a Turului. Revelația Nairo Quintana (Movistar), care a ocupat locul 2 și a câștigat atât tricoul alb (cel mai bun tânăr), cât și pe cel alb cu buline roșii (cel mai bun cățărător) a fost unul dintre ei. La fel și Peter Sagan (Cannondale), care și-a păstrat tricoul verde (clasamentul pe puncte) câștigat anul trecut. Nu în ultimul rând, Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale) a primit premiul de „super-combativul” ediției, după victoria de pe Alpe d”Huez și evadările din etapele montane cu final la Ax-3-Domaines, Gap, Mont Ventoux, Semnoz sau Le Grand Bornard. În fine, cea mai bună echipă a fost desemnată Saxo-Tinkoff, care a câștigat clasamentul rezervat formațiilor în fața lui AG2R-La Mondiale și RadioShack-Leopard.
Clasament etapă:
Clasament general:
Clasament pe puncte:
Clasament cățărători:
Clasament tineri:
Clasament pe echipe:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER